Onderzoek vakantie

Nederlanders dit jaar liefst op vakantie in eigen land

Nederlanders willen ook dit jaar het liefst weer in eigen land op vakantie. Daarbij is natuurgebied de Veluwe het meest gewild voor een langere vakantie en willen mensen graag naar Amsterdam op stedentrip. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Beerda samen met de Universiteit van Amsterdam. Voor het onderzoek is bij duizenden mensen gevraagd naar hun vakantiebestemming. De overheid adviseert tot 15 mei niet naar het buitenland te reizen, maar na die datum willen de meeste Nederlanders ook op vakantie in eigen land, volgens het onderzoek.

Tot de populairste vakantiebestemmingen in Nederland behoren de Veluwe, Limburg en Gelderland. Senioren gaan vanwege de wandel- en fietsroutes graag naar de Veluwe, bij jongeren tot 30 jaar staat een stedentrip naar Amsterdam bovenaan de wensenlijst zodra de coronabeperkingen voorbij zijn. Favoriete vakantieplaatsen in coronatijd zijn onder meer Amsterdam, Maastricht en Scheveningen. Hoewel Utrecht normaal gesproken ook in de tophonderd van favoriete vakantieplekken staat, ontbreekt die stad nu in de lijst.

Vakantiegangers die wel de grens overgaan, gaan liever met de auto dan het vliegtuig. Van de buitenlandse bestemmingen worden de Ardennen en Duitsland als veiligste opties gezien, volgens de inventarisatie. (ANP)