Recensie

Recensie Podcast

Een intrigerende combinatie van psychologie en toneel

In deze podcast wordt de opera Dido & Aeneas verteld en gezongen vanuit koningin Dido. Een 17e-eeuws drama dat voor de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter nog altijd actueel is.
Dido en de noodlottigheid van het bestaan (trailer)
Deze podcast luister je ook in onze app

Deze week luisterde ik op aanraden van een collega naar de driedelige serie Dido en de noodlottigheid van het bestaan. En man, wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan! Het is een intrigrerende combinatie van psychologie en toneel. Zo leerde ik door de boeiende verhalen van de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter nieuwe dingen over rouw:

„We hebben een cultuur gecreëerd van ‘leukigheid’ – alles moet fantastisch, prachtig en leuk zijn, altijd feest. Sterven en de dood hebben geen grote plaats in onze samenleving. Je denkt nu misschien: dat kan toch geen kwaad? Jawel, ik denk dat de dood wordt weggedrukt en dat het mensen ziek maakt omdat er geen plaats is voor het rouwen, voor het verdriet, voor het tekort en de moeilijkheden.”

Ik voelde me ook verrijkt door de stukjes opera over Dido en Aeneas, die worden gezongen door onder meer Barbara Kozelj en Thomas Oliemans. We zijn al zo lang niet in het theater geweest, dit was echt een cadeautje voor de oren. (Ook als je niks met opera hebt.)