Liane den Haan stapt uit 50Plus, houdt Kamerzetel

Ruzie Doordat 50Plus na de laatste verkiezingen met één zetel overbleef, houdt de ‘afsplitsing’ van Den Haan in dat de partij niet langer in de Tweede Kamer vertegenwoordigd is.
Liane den Haan tijdens de beëdiging als lid van de Tweede Kamer.
Liane den Haan tijdens de beëdiging als lid van de Tweede Kamer. Foto Remko de Waal/ANP

Liane den Haan splitst zich af van haar partij 50Plus, en behoudt haar Kamerzetel. Dat meldt de politicus donderdag op Twitter. Doordat 50Plus na de Tweede Kamerverkiezingen van vier zetels naar een eenmansfractie ging, verdwijnt de partij met het opstappen van Den Haan na bijna negen jaar uit de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer heeft 50Plus twee zetels.

„Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende vier jaar hard maken voor een Nederland waarin het fijn ouder worden is”, zegt Den Haan in de video. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart werd Den Haan gekozen als opvolger van Henk Krol. Na de teleurstellend verlopen verkiezingscampagne ontstond er ruzie tussen lijsttrekker Den Haan en het bestuur, onder wie oprichter en partijvoorzitter Jan Nagel. Beiden maken forse verwijten naar elkaar over de inhoudelijke koers. Zo hield Den Haan er een ander standpunt over de pensioenstelsel op na dan in het partijprogramma stond.

Daarnaast speelde ook een privékwestie: een lid van het hoofdbestuur zou na een mislukte avance richting Den Haan niet meer met haar kunnen samenwerken. De partij stelde hierop een integriteitsonderzoek in, op verzoek van het bewuste bestuurslid - dat de aantijgingen ontkent. Hetzelfde lid van het hoofdbestuur zou zich hebben gekandideerd voor de verkiezing van een nieuw bestuur, zaterdag op de ledenvergadering van de partij.

‘Ultieme zetelroof’

Den Haan, die woensdag in een interne evaluatie schreef dat de partij zich moet ontdoen van „ruzie, roddel, lekken en grote ego’s” wacht de stemming van de leden niet af en kiest ervoor om zich af te splitsen. Tegenover persbureau ANP noemt voorzitter Jan Nagel dit „onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof”.

Twitter avatar LianedenHaan Liane den Haan Ik blijf als volksvertegenwoordiger #senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag van 50PLUS. Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende 4 jaar hard maken voor een #Nederland waarin het fijn ouder worden is. 👇 https://t.co/uREtK3rMYC