Laatste nieuws coronacrisis

De Jonge: toegangstest eerst gratis, later mogelijk alsnog bijdrage

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Opnamestop coronapatiënten in Limburgse ziekenhuizen

De Limburgse Zuyderland ziekenhuizen in Heerlen en Sittard nemen momenteel geen coronapatiënten meer op. Eerder op donderdag gold nog een volledige opnamestop, maar die kon worden beëindigd nadat er patiënten naar andere ziekenhuizen werden gebracht.

De opnamestop voor coronapatiënten blijft nog wel van kracht, voor onbepaalde tijd. Aanleiding voor de opnamestop is een plotselinge instroom van 35 patiënten op de spoedeisende hulp op woensdagavond, waardoor er een piek in opgenomen coronapatiënten in Zuyderland werd bereikt. Sinds het begin van de tweede golf lagen er niet eerder zoveel patiënten met corona in de twee ziekenhuizen.

Van de 116 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen er 29 op de intensive care. Volgens de landelijke afspraken is er maar plek voor zestig patiënten in de ziekenhuizen, wat nu dus ruim wordt overschreden. Op de intensive care zijn nog twee bedden beschikbaar, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Mogelijk extra steun voor Berlijnse clubs, Sziget afgelast

 • De president van de Filippijnen Rodrigo Duterte is in opspraak geraakt nadat hij zich had laten vaccineren met het Chinese Sinopharm-vaccin. De Chinese ambassade in het land had duizend vaccins gedoneerd, maar Sinopharm is nog niet goedgekeurd in de Filippijnen. Duterte heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Hij noemde zijn actie gevaarlijk. „Laat mij de enige persoon zijn die dit vaccin krijgt”, zei hij.
 • Clubs in Berlijn krijgen de status van culturele instelling, in plaats van uitgaansgelegenheid. Dat heeft een gemeentelijke commissie in de hoofdstad bepaald. Als ook de federale regering op 7 mei akkoord gaat, kunnen de clubs op deze manier in aanmerking komen voor extra financiële steun om de economische schade door de coronacrisis te bestrijden. De Berlijnse clubs zijn belangrijk voor de economie van Duitsland: zo bracht de scene in 2018 maar liefst 1,5 miljard euro op.
 • Het muziekfestival Sziget in Hongarije, waar ieder jaar honderdduizenden bezoekers op afkomen, is dit jaar geannuleerd. Volgens de organisatie, die schrijft de beslissing „met pijn in het hart” te hebben genomen, is het niet mogelijk het festival te organiseren met de huidige onzekerheid rondom reisbeperkingen, vaccinatiepaspoorten en andere coronamaatregelen. In 2022 wil het festival in Boedapest „een grootse comeback” maken.

GGD’s: in juni 2 miljoen prikken per week

GGD’s bereiden zich voor om vanaf volgende maand twee miljoen coronavaccins per week te zetten. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid donderdag aan persbureau ANP. Op dit moment worden door de GGD-afdelingen zo’n 1,5 miljoen prikken per week toegediend. De vaccintoename hangt wel af van verwachte leveringen van onder meer Pfizer/BionTech-vaccins en Janssen-prikken.

Donderdag meldde het Landelijk Netwerk Acute Zorg ook dat zo’n zestig ziekenhuizen vanaf eind deze maand als priklocatie willen fungeren. Ook die inzet hangt af van het aantal vaccins dat beschikbaar zal zijn eind mei.

De Jonge: toegangstesten nu gratis, later mogelijk alsnog bijdrage

Toegangstesten voor activiteiten en evenementen zullen voorlopig gratis zijn, maar het kabinet wil „op enig moment” kunnen besluiten om toch een eigen bijdrage te vragen. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) donderdag tijdens een Kamerdebat. De Tweede Kamer had eerder op de dag al gepleit voor gratis toegangstesten.

De Jonge vroeg zich hardop af of het logisch is als „belastingbetalers meebetalen voor mensen die naar een festival gaan”. Volgens hem is het niet verstandig als het het kabinet onmogelijk wordt gemaakt om een eigen bijdrage van burgers in te voeren. De Jonge zei ook dat in het kabinet lang is gesproken over de invoering van de bijdrage.

Een bijdrage voor een test zou uitkomen op zo’n 7,50 euro, een kwart van de kostprijs voor een toegangstest. Die prijs zal volgens De Jonge in de toekomst nog dalen.

Bezoekers laten een negatief coronatestbewijs zien bij de ingang van Ouwehands Dierenpark. Foto Sem van der Wal/ANP

Burgemeester Dijksma van Utrecht test positief op corona

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma is positief getest op het coronavirus. Dat meldt zij donderdag op Twitter. Ze zal haar werkzaamheden vanuit huis voortzetten en verblijft met haar gezin in quarantaine.

Twitter avatar sharon_dijksma Sharon Dijksma Vanochtend ben ik helaas positief getest op corona. Ik zit nu samen met mijn gezin in quarantaine en zal mijn werkzaamheden vanuit huis verder voortzetten. De organisaties die ik de afgelopen dagen heb bezocht zijn op de hoogte. Dank voor alle aardige berichten! 🙏

Duitsland heft leeftijdsgrens vaccin AstraZeneca op

In Duitsland kan iedereen boven de achttien jaar weer geprikt worden met het AstraZeneca-vaccin. Dat heeft de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Duitsland hanteerde sinds eind maart een leeftijdsgrens voor het vaccin, wat inhield dat het middel voornamelijk aan mensen boven de zestig jaar werd toegediend.

De leeftijdsgrens werd ingesteld nadat er in Duitsland en in andere landen gevallen bekend werden van mensen die na vaccinatie last van bloedstolsels kregen. In Duitsland ging het om tientallen gevallen, voornamelijk vrouwen tussen de 20 en 63 jaar oud.

De afgelopen weken stapten enkele Duitse deelstaten al van de leeftijdsgrens af. Vanwege de negatieve publiciteit ontstond er wantrouwen bij zestigplussers, waardoor artsen met overschotten kampten. Onder meer Beieren en Saksen stelden vervolgens het vaccin beschikbaar aan alle volwassenen, op voorwaarde dat er voorafgaand aan zo’n vaccinatie een gedetailleerd gesprek met de gevaccineerde gevoerd zou worden.

Foto Michael Probst/AP Photo

Merkel tegen vrijgeven patenten coronavaccins

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil niet dat patenten op coronavaccins tijdelijk vrij worden gegeven. Dat melden verschillende internationale persbureaus donderdag. Volgens Merkel zorgt het opheffen van intellectuele eigendomsrechten van coronavaccins voor „ernstige complicaties” bij de productie van de vaccins. „Bescherming van intellectueel eigendom is de bron van innovatie en dat moet ook in de toekomst zo blijven”, zei een woordvoerster van de Duitse regering tegen AFP.

De Amerikaanse regering stelde woensdag voor om patenten op coronavaccins vrij te geven. Een opvallende stap, omdat het land zich binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verzet tegen een akkoord hierover. Met het vrijgeven van de patenten zou het volgens de Amerikanen makkelijker worden voor bedrijven om de vaccins te produceren en kan het wereldwijde tekort aan vaccins sneller opgelost worden. Donderdag liet ook de Europese Commissie weten bereid te zijn om over het opzijschuiven van patenten praten.

Farmaceuten zelf zien het ook niet zitten om hun patenten – al dan niet tijdelijk – op te geven, omdat dit volgens hen niks op zou lossen. Er zouden dan nog steeds te weinig landen zijn die de capaciteit hebben om op grote schaal doses te produceren, omdat het bouwen van nieuwe fabrieken hiervoor jaren kan duren. Ook zouden de benodigde ingrediënten voor de vaccins maar beperkt leverbaar zijn.

Lees ook: Na ommezwaai VS in patentdebat is het wachten op andere rijke landen

RIVM: 6.861 nieuwe coronabesmettingen, 24 sterfgevallen

In de afgelopen 24 uur werden er minder positieve coronatests gemeld dan gedurende de dag ervoor. Er werden 6.861 positieve tests gemeld, 427 minder dan een dag eerder. Er werden tevens 24 nieuwe sterfgevallen gemeld, net zoveel als woensdag. Overigens betekent dit niet dat deze mensen allen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden, net als testuitslagen, soms met vertraging aan het RIVM doorgegeven.

Het aantal gemelde tests is ook lager dan donderdag vorige week, toen 7.298 positieve testen werden geregistreerd. De meeste besmettingen zijn de afgelopen 24 uur vastgesteld in de grote steden Rotterdam (371), Den Haag (188), Utrecht (162) en Amsterdam (146).

San Marino ontslaat laatste coronapatiënt, Rusland keurt ‘Spoetnik-light’goed

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

 • Minstens negentien bergbeklimmers zijn donderdag in Nepal geëvacueerd van de berg Dhaulagiri, nadat vier anderen corona-positief testten. De andere geëvacueerde klimmers worden binnenkort getest. De groep mensen die achterblijft op de zevende hoogste berg van de wereld gaan door met hun expeditie. Dat meldt CNN donderdag.
 • Rusland heeft een versie van het Spoetnik-vaccin goedgekeurd die in één prik voldoende zou moeten beschermen. Het vaccin zou volgens het Russische staatsinvesteringsfonds RDIF voor 79,4 procent effectief moeten zijn, meldt persbureau Reuters donderdag.
 • Inwoners van de Australische deelstaat New South Wales kunnen voorlopig geen gebruik maken van de ‘reisbubbel’ met Nieuw-Zeeland. Zij moeten weer in quarantaine als ze aankomen in het buurland. De regering in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington nam dit besluit nadat er twee bevestigde coronagevallen waren aangetroffen in Sydney. Reizigers uit andere deelstaten kunnen wel zonder quarantaine blijven reizen.
 • Met nul ziekenhuisopnamen of coronapatiënten op de IC heeft het ziekenhuis in San Marino zijn corona-afdeling donderdag gesloten. De laatste patiënt werd in vanochtend ontslagen. In totaal ligt het aantal actieve bevestigde positieve gevallen in de dwergstaat nu op 31.

LCPS: zes coronapatiënten erbij in ziekenhuizen

Op dit moment liggen er 2.551 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er zes meer dan woensdag. Dat blijkt donderdag uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van deze patiënten lagen er 807 op de intensive care, 23 minder dan woensdag. Op reguliere afdelingen steeg het aantal opgenomen coronapatiënten donderdag naar 1.744 mensen, dat zijn er 29 meer dan een dag eerder.

FVD-Kamerlid Van Haga neemt afstand van 5 mei-poster

Wybren van Haga, Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD), heeft donderdag afstand genomen van de vergelijking tussen de coronamaatregelen en de Tweede Wereldoorlog, die zijn partij eerder maakte. Van Haga zei donderdag in een debat over de inzet van coronatesten dat hij het met critici „op zich eens dat dit niet te vergelijken is”. Hij vindt het „om meerdere redenen onverstandig om dat te doen. Het is een ongelooflijk pijnlijke affaire voor heel veel mensen. Wat mij betreft is het totaal onnodig om dat soort pijnplekken open te rijten.”

FVD raakte deze week in opspraak vanwege een poster, waarop staat ‘Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid’. Onder deze uitspraak staan de jaartallen 1945-2020, waarbij achter het laatste jaartal een overlijdenskruisje gezet is. De poster is ondertekend door FVD, Viruswaarheid, Nederland in Verzet en andere organisaties die het niet eens zijn met de coronamaatregelen.

Theo Hiddema, sinds kort Eerste Kamerlid van Forum, nam al eerder afstand van de vergelijking. Op radiozender BNR noemde hij de poster „smakeloos en heel stom”.

Wybren van Haga tijdens zijn beëdiging als lid van de Tweede Kamer, afgelopen maart. Foto Remko de Waal/ANP

BioNTech/Pfizer doneert vaccins voor Olympische atleten en delegaties

Alle olympische atleten en delegaties kunnen in aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio van deze zomer worden ingeënt met het BioNTech/Pfizer-vaccin. De farmaceuten maakten donderdag bekend een deal te hebben gesloten met het Internationaal Olympisch Comité om doses van het vaccin te doneren. Het is de bedoeling dat de eerste vaccins eind mei geleverd worden, zodat alle afgevaardigden vóór de Spelen tweemaal kunnen worden ingeënt. De logistieke organisatie van het vaccineren van de atleten en vertegenwoordigers komt te liggen bij de nationale olympische comités en de nationale regeringen.

Het is niet bekend hoeveel doses BioNTech en Pfizer beschikbaar stellen voor de Olympische sporters en hun delegaties. Veel atleten, waaronder de Nederlandse, zijn of worden al gevaccineerd via hun nationale vaccinatiecampagnes. Naar verwachting zullen volgens persbureau AFP enkele duizenden van de 11.000 sporters die meedoen aan de Olympische Spelen gebruik maken van de gedoneerde Pfizer-vaccins. Voor deelname aan de Spelen is vaccinatie overigens niet verplicht. De Zomerspelen in Tokio worden gehouden van 23 juli tot en met 8 augustus, de Paralympische Spelen volgen van 24 augustus tot en met 5 september.

Lees ook: Sporters van TeamNL krijgen voorrang bij vaccinaties in Nederland. Is het ethisch om sporters voorrang te geven op het vaccin?

De Ariake Arena vormt deze zomer het decor voor de volleybalwedstrijden tijdens de Olympische en Paralympische Spelen. Foto: Philip Fong/AFP

‘Kwart meer autoritten sinds januari, Nederlanders langer in auto’

Nederlanders gaan weer vaker op pad: zo is het aantal ritten met de auto toegenomen met 25 procent en zitten mensen dagelijks 37 procent langer in de auto dan begin januari. Het gemiddeld aantal minuten in een auto lag aan het begin van dit jaar nog rond de 22 minuten, terwijl dat aantal de afgelopen week rond de 30 minuten lag. Dit blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel, verzameld bij een groep van ongeveer 10.000 Nederlanders.

Het aantal minuten in de auto was voor de coronacrisis nog steeds hoger. De panelleden zaten de weken voor de eerste lockdown gemiddeld zo’n 34 minuten in de auto. Daarnaast is het aantal ritten naar een werklocatie blijvend lager dan voor corona. Hetzelfde geldt voor het aantal mensen dat gebruik maakt van het openbaar vervoer. Dat aantal is met ongeveer 60 procent afgenomen.

De avondklok werd ingevoerd op 23 januari en kwam weer te vervallen op 28 april. Toch steeg het gemiddelde aantal minuten in de auto – na twee weken avondklok – bijna iedere week. Wel worden hier ook de vrije dagen en vakantiedagen bij meegerekend.

Meer mensen gaan de weg op, zo stond er file in Rotterdam op 16 april 2021. Foto Peter Hilz / ANP / Hollandse Hoogte

Nederland stuurt eerste lading medische hulpmiddelen naar India

Nederland heeft een eerste vlucht met medische hulpmiddelen naar India gestuurd. Het gaat om beademingsapparatuur en machines waarmee zuurstof uit de lucht kan worden gefilterd en zuurstofflessen vervolgens kunnen worden gevuld. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Donderdag, vrijdag en zaterdag worden verdeeld over drie transporten in totaal 449 beademingsapparaten en 100 zuurstofconcentratoren naar India gevlogen, om het land te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Het materiaal is beschikbaar gesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het transport is geregeld en betaald door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade in New Delhi zorgen dat de geleverde spullen in India op de juiste plaats terechtkomen.

India heeft zwaar te lijden onder een tweede golf van coronabesmettingen. Woensdag registreerde het land ruim 420.000 nieuwe besmettingen. Crematoria in India draaien overuren en kunnen het aantal overledenen op veel plekken niet meer aan.

Twitter avatar DutchMFA Dutch Ministry of Foreign Affairs 🇳🇱 The first shipment with medical equipment for India is on its way from Amsterdam to Delhi.
 
Over the next days, The Netherlands will send 449 ventilators & 100 oxygen concentrators to help India in the fight against #COVID19.
#onlytogether we can fight this pandemic.
@MEAIndia https://t.co/HcNsw0qbcP
Lees ook: Overal in Delhi staan rijen: voor het ziekenhuis, voor zuurstof en voor de brandstapels

Brusselse avondklok begint vrijdag om 22 uur, vervalt om middernacht

In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt om 00.00 uur in heel België de avondklok afgeschaft. In Vlaanderen en Wallonië gaat de avondklok normaal gesproken om middernacht in, precies het tijdstip waarop hij afgeschaft wordt, maar in Brussel begint de avondklok om al om 22.00 uur. Dat betekent dat Brusselaars vrijdag tussen 22.00 uur en middernacht twee uur binnen moeten blijven. Dat melden Vlaamse media donderdag.

De Belgen noemen het zelf een Belgenmop, al kunnen ze er niet erg hard om lachen. „Mijn tolerantiegrens voor dergelijke absurditeiten heeft ondertussen zijn dieptepunt bereikt”, zegt zegt het Brussels parlementslid Gilles Verstraeten van de rechts-conservatieve partij N-VA tegen de Vlaamse omroep VRT. „Dit is een Belgenmop, en niet eens een goede.”

In België geldt sinds 19 oktober 2020 een avondklok. Nu vanaf zaterdag 8 mei de terrassen weer open gaan, wordt deze afgeschaft. Het aantal coronabesmettingen in het land is al een tijdje dalende. Afgelopen week werden per dag gemiddeld 2.957 besmettingen met het coronavirus geregistreerd en werden elke dag gemiddeld 180 patiënten in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen van Covid-19.

Servië trakteert op geld en vlees in ruil voor coronaprik

Hoe verloopt de coronacrisis in andere landen? Een selectie van het nieuws uit het buitenland.

 • Servië looft een bedrag van 25 euro uit aan iedere Serviër die zich voor 31 mei minstens eenmaal laat vaccineren. Dat maakte de regering woensdag bekend. De beloning moet twijfelaars over de streep trekken om zich toch te laten vaccineren. Ook lokale overheden hebben acties bedacht om de bevolking te overtuigen. Zo kregen gevaccineerde personen in de stad Kragujevac dinsdag na vaccinatie een stuk vlees van het spit of goulash als dank.
 • Hoewel het aantal coronabesmettingen in Cambodja blijft oplopen, is hoofdstad Phnom Penh donderdag na drie weken weer uit een lockdown. Wel blijven de maatregelen strenger in regio’s waar meer coronagevallen zijn geconstateerd, zo meldt Reuters. Gezondheidsexperts waarschuwden voor een te snelle heropening van de samenleving. Aanleiding om toch over te gaan tot heropening is dat voedsel- en medicijndistributie de afgelopen weken achterbleef, waardoor er nieuwe problemen dreigden te ontstaan. Donderdag meldde Cambodja 650 nieuwe coronabesmettingen en vier sterfgevallen.
 • De intensivecare-afdelingen van de ziekenhuizen in het Japanse Osaka liggen vol. Dat meldt CNN op basis van data van de Japanse overheid. De stad verkeert momenteel in grote crisis door het groeiende aantal besmettingen. In april opende de regering al twee wachtlocaties met beademingsapparatuur voor mensen die vanwege het beddentekort nog niet opgenomen konden worden in een ziekenhuis. Lokale autoriteiten hebben naburige regio’s gevraagd patiënten over te nemen om de zorg te verlichten, maar tot nu toe werd slechts één patiënt vanuit Osaka overgebracht.
 • Met een geroosterde os en goulash worden Serviërs in het stadje Kragujevac overtuigd om een coronaprik te komen halen. Foto: Marko Djurica/Reuters

Von der Leyen: vrijgeven patenten van vaccins bespreekbaar

De EU is bereid om het Amerikaanse voorstel voor het vrijgeven van de patenten op coronavaccins te bespreken. Dat heeft de Europese Commissie donderdag laten weten. President Biden liet woensdagavond weten voorstander te zijn van het (eventueel tijdelijk) opzijschuiven van de patenten op coronavaccins.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zegt in haar reactie dat de EU „alles wat de crisis op een effectieve en pragmatische manier kan bestrijden” wil overwegen. Eerder keerde de Europese Unie zich nog tegen het vrijgeven van de patenten.

Het intellectueel eigendomsrecht van de vaccins staat onder druk omdat er momenteel te weinig coronavaccins worden gemaakt om de wereldbevolking snel in te enten. Het idee is dat door de patenten vrij te geven, op meer plekken vaccins geproduceerd kunnen worden zodat er sneller meer vaccins beschikbaar zijn. Op dit moment hebben de fabrikanten van de vaccins het recht om alleen zelf hun ontwikkelde vaccins te maken en te verkopen.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen bevestigde donderdagochtend dat de EU gaat kijken naar het vrijgeven van patenten op coronavaccins. Foto Piroschka van de Wouw / Reuters

Belgische burgemeester door het stof om voordringen bij vaccinatie

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

 • Burgemeester Veerle Heeren van het Belgische Sint-Truiden heeft excuses gemaakt omdat ze heeft voorgedrongen bij de vaccinatiecampagne. Heeren liet zich inenten in maart, toen de vaccins voor 85-plussers gereserveerd waren. Daarnaast zou ze volgens lokale media een prik hebben geregeld voor haar zoon, zus, een woordvoerder, kabinetsmedewerkers, vrienden en buren; in totaal ging het om een entourage van dertig mensen. „Ik zou het niet opnieuw doen en wil me verontschuldigen”, reageert ze donderdag.
 • India heeft tussen woensdag en donderdag 412.262 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Niet eerder werden zoveel besmettingen in een etmaal gemeld in het Aziatische land. In India zijn in de afgelopen 24 uur 3.980 mensen inwoners gestorven aan de gevolgen van Covid-19. Daarmee komt het totaalaantal geregistreerde coronadoden op 230.168, maar mogelijk ligt dat aantal in werkelijkheid nog hoger omdat niet alle sterfgevallen worden meegenomen in de vastgestelde data, zo meldt persbureau Reuters.
 • De Indonesische autoriteiten hebben binnenlandse reizen ontraden in aanloop naar het Suikerfeest. Indonesië is ‘s wereld grootste land met een moslimmeerderheid en tijdens het Suikerfeest bezoeken veel moslims traditiegetrouw hun familie en hun geboorteplaats aan het einde van de ramadan. Om te voorkomen dat ze massaal op reis gaan, hebben de autoriteiten volgens internationale persbureaus iedereen verzocht thuis te blijven. „Keer niet terug naar je geboorteplaats. Ga niet op vakantie in je geboorteplaats. Wees geduldig”, aldus het hoofd van de zogeheten Covid-19 taskforce. Het Suikerfeest is waarschijnlijk op 12 mei.

Vijfde en laatste ronde van de NOW-steun is geopend

De vijfde en (vooralsnog) laatste ronde van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is donderdag geopend, een regeling waarmee ondernemers een deel van hun loonkosten vergoed kunnen krijgen. Het is tot 30 juni mogelijk om deze aan te vragen en het is bedoeld voor ondernemers die in de periode van april tot en met juni dit jaar minimaal 20 procent omzetverlies hebben geleden. Dat meldt het UWV, waar de noodsteun aangevraagd kan worden.

Het loket voor het aanvragen van het vijfde steunpakket opende tien dagen eerder dan gepland en is deze keer ook langer open: tot de laatste dag van de periode waar de noodsteunmaatregel voor geldt. Verder is de NOW bijna hetzelfde als bij voorgaande steunmaatregelen. Werkgevers ontvangen maximaal 85 procent over de loonkosten in de periode april tot en met juni. Het voorschot betaalt het UWV in drie termijnen. Zodra het werkelijke omzetverlies bekend is, wordt de definitieve tegemoetkoming berekend. Als een ondernemer teveel heeft ontvangen, moet dit terugbetaald worden.

Bij de voorgaande NOW-steun waren er ruim 77.000 aanvragen, iets minder dan in de ronde daarvoor. Daarvan werden er 74.000 goedgekeurd. De meeste aanvragen werden gedaan bij NOW 1: toen waren er bijna 150.000 aanvragen voor de steunmaatregel. In totaal is er met deze noodsteun ruim 14 miljard euro uitgekeerd. Bedrijven die de hoogste bedragen hebben ontvangen zijn bijvoorbeeld KLM (780 miljoen euro), Holland Casino (92 miljoen euro), Schiphol (80,6 miljoen euro) en Tata Steel IJmuiden (68 miljoen euro). Dit is in te zien via een daarvoor bestemde website.

Air France-KLM lijdt verlies van 1,5 miljard in eerste kwartaal, maar kosten nu ‘onder controle’

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft het eerste kwartaal van 2021 afgesloten met een verlies van 1,5 miljard euro. Dat maakt het bedrijf donderdag bekend in de kwartaalcijfers. Het verlies valt iets lager uit dan de cijfers uit het eerste kwartaal van 2020, toen de luchtvaartonderneming een verlies van 1,8 miljard leed. Door de reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie nemen een stuk minder reizigers het vliegtuig. In de eerste drie maanden reisden 4,8 miljoen passagiers met het vliegtuig, driekwart minder dan dezelfde periode een jaar eerder. Air France-KLM zette in het eerste kwartaal 2,2 miljard euro om.

Topman Benjamin Smith stelde in een reactie op de financiële resultaten dat de lockdownbeperkingen Air France-KLM parten zullen blijven spelen, maar dat het bedrijf de kosten desondanks „onder controle” houdt. Dankzij de Franse overheidssteun van 3 miljard euro, kan de het bedrijf de zomer overbruggen. Vorig jaar stonden Nederland en Frankrijk in totaal garant voor 10,4 miljard euro aan leningen en garanties, waarvan 3,4 miljard afkomstig was uit Den Haag. Smith hoopte dat de vaccinatiecampagnes en de invoering van reispassen het internationale toerisme weer zullen aanjagen.

Air France-KLM sloot 2020 af met een verlies van 7,1 miljard euro. Vorig jaar daalde de totale omzet met 59 procent, door een enorme daling van het aantal reizigers ten opzichte van de periode voor de pandemie. Over het hele jaar zag het moederbedrijf van KLM het aantal passagiers met 67 procent dalen. Toen sprak Smith over „de zwaarste crisis waar de luchtvaartindustrie ooit mee te maken heeft gehad”. Het bedrijf schrapte vorig jaar 8.700 banen, waarmee voor 35 procent op de personele kosten werd bezuinigd.

Lees ook: Air France-KLM lijdt verlies van 7,1 miljard euro

Veel vliegtuigen van KLM staan al een tijdje aan de grond. Foto Siese Veenstra/ANP

‘Voorkom verkoop dieren Dolfinarium aan China’

World Animal Protection wil dat het demissionaire kabinet voorkomt dat dolfijnen van het Dolfinarium naar China verhuizen. De organisatie heeft een brief naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gestuurd met de oproep. Het dierenpark is van plan enkele dieren te verkopen om meer ruimte over te houden voor de overgebleven dieren. World Animal Protection wil dat het kabinet geen vergunning verleent voor een eventuele verhuizing naar China.

Het plan voor de verhuizing is deels ingegeven door de coronacrisis. Het Dolfinarium in Harderwijk heeft in 2020 een negatief financieel resultaat gehaald en wil verbouwen. Het park maakte half april bekend te willen transformeren naar een „moderne dierentuin”. De dieren zullen dan minder kunstjes hoeven verrichten en er is meer aandacht voor educatie. Ook worden de bassins vergroot, om de dieren meer ruimte te geven. Het Dolfinarium is van plan om twee walrussen, acht tuimelaars en twee Californische zeeleeuwen te verhuizen naar China.

Volgens het park voldoet het nieuwe Chinese verblijf aan alle West-Europese eisen. Maar World Animal Protection maakt zich zorgen om het welzijn van de dieren. De organisatie zegt dat er geen garantie is dat de dolfijnen daar „niet worden blootgesteld aan dieronwaardig entertainment.” Ook is ze bang dat er met de dieren gefokt zal worden, „wat nóg meer dieren doemt tot een leven in gevangenschap.”

Een pasgeboren dolfijntje met haar moeder in het Dolfinarium. Foto Koen van Weel/ANP

‘Horeca, musea en bioscopen staan niet te springen om verplichte toegangstesten’

Horeca, musea, bioscopen en het hoger onderwijs zien het niet zitten om hun sectoren te heropenen op basis van verplichte toegangstesten. De sectoren denken ook veilig open te kunnen zonder testbewijs, zo blijkt donderdag uit een rondgang van Trouw onder de brancheverenigingen van die sectoren. De Koninklijke Horeca Bond (KHB) noemt het plan „onbespreekbaar”. De Museumvereniging beklemtoont in het dagblad dat toegangstesten potentiële bezoekers ontmoedigen om langs te komen.

Het plan is om te testen onder welke voorwaarden de samenleving weer veilig open kan. Daarvoor moeten bezoekers van sportwedstrijden, bioscopen en musea een sneltest doen op 1 van de 33 testlocaties in Nederland. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) schrikt de reistijd die mensen moeten afleggen voor ze naar de bioscoop kunnen, bezoekers af. De krant schrijft dat „alleen de evenementenbranche positief is” over het tijdelijk toegang bieden middels testbewijzen.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de kabinetsplannen. Het demissionaire kabinet is voornemens de zogeheten sneltestwet in te voeren; die wet geeft concertzalen, musea, theaters, evenementen en sommige horeca het recht om toegangstesten bij de entree verplicht te stellen, op basis waarvan ze open kunnen. De zogeheten „doorstroomlocaties” als attractieparken, dierentuinen en bibliotheken kunnen mogelijk eind deze maand zonder toegangstesten hun deuren openen, als de besmettingscijfers dat toelaten.

Lees ook: Op de markt voor toegangstests heerst chaos

Farmalobby verwerpt steun Biden voor vrijgeven vaccinpatenten

De farmaceutische lobbygroep IFPMA heeft woensdag afwijzend gereageerd op steun van de Amerikaanse regering voor het vrijgeven van patenten op coronavaccins. De groep, de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations, sprak van „het verkeerde antwoord” voor een ingewikkeld probleem, schrijft Reuters.

De IFPMA in Genève reageerde daarmee op steun van het Witte Huis voor een voorstel om patenten op coronavaccins vrij te geven. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Katherine Tai zei woensdag dat de VS voorstander zijn van dat idee.

„Vrijgeven van patenten op coronavaccins zal de productie niet opvoeren, noch praktische oplossingen leveren die nodig zijn om deze mondiale gezondheidscrisis te bestrijden”, aldus de organisatie in een verklaring. „Integendeel, het zal waarschijnlijk eerder tot verstoring leiden.”

Volgens de groep ligt de oplossing van vaccinongelijkheid bij het aanpakken van handelsbarrières, knelpunten in internationale productieketens, schaarste van grondstoffen, en bij „bereidheid van rijke landen om te beginnen doses te delen met arme landen”, aldus de verklaring.

Anderen hebben juist bijzonder enthousiast gereageerd op de Amerikaanse positie, waarmee de regering-Biden zich schaart bij veel ontwikkelingslanden. Volgens WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus is de steun van het Witte Huis „een monumentaal moment in de strijd tegen Covid-19”, schreef hij op Twitter.

Twitter avatar DrTedros Tedros Adhanom Ghebreyesus This is a monumental moment in the fight against #COVID19. The commitment by @POTUS Joe Biden & @USTradeRep @AmbassadorTai to support the waiver of IP protections on vaccines is a powerful example of 🇺🇸 leadership to address global health challenges. https://t.co/3iBt3jfdEr

Moderna: derde dosis vaccin verhoogt bescherming tegen varianten

De farmaceut Moderna zegt dat een derde dosis van zijn huidige coronavaccin of een experimentele nieuwe versie de immuniteit van proefpersonen verhoogt tegen de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten van het virus. Ook leidde het tot meer antilichamen tegen het oorspronkelijke virus. Dat heeft het bedrijf woensdag gemeld, schrijft Reuters.

De eerste resultaten komen van een proef met veertig mensen, waarbij zowel het bestaande Moderna-vaccin is getest als een nieuwe versie die het bedrijf heeft ontwikkeld in reactie op de Zuid-Afrikaanse variant. De derde doses zijn toegediend aan vrijwilligers die eerder zijn ingeënt met twee prikken van het Moderna-vaccin.

Uit de eerste resultaten blijkt dat een derde prik met het bestaande vaccin leidde tot meer antilichamen tegen alle varianten van het virus waarop tijdens de proef is getest. Het effect tegen de Zuid-Afrikaanse variant was echter groter met de nieuwe versie van het vaccin. Stephane Bancel, topman van Moderna, noemde de resultaten „bemoedigend”.

De nieuwe varianten van het virus die voor het eerst werden vastgesteld in Brazilië en Zuid-Afrika hebben mogelijk meer weerstand tegen de bestaande vaccins. Moderna werkt ook aan een mengeling van zijn bestaande vaccin en de nieuwe versie, en komt binnenkort met aanvullende informatie over het effect van gebruik daarvan als derde dosis.

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde coronapandemie bij. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 5 mei:

 • De Verenigde Staten zijn voorstander van het vrijgeven van de patenten op coronavaccins. Dat heeft Katherine Tai, de handelsvertegenwoordiger van de Amerikaanse president Joe Biden, woensdag tegen financieel persbureau Bloomberg gezegd. Een vrijstelling zou kunnen helpen bij het verkleinen van de vaccinatiekloof tussen rijke en arme landen.
 • Er zijn in de afgelopen week 52.087 positieve coronatests gemeld, ruim drieduizend minder dan de week ervoor. In de afgelopen 24 uur daalde het aantal gemelde positieve coronatests in vergelijking met een dag eerder: er werden 7.830 positieve tests gemeld, 1.395 minder dan maandag. Verder lagen er dinsdag 2.613 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 29 minder dan een dag eerder.
 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Duitse autoriteiten gaan in Berlijn een gezamenlijk nieuw wereldwijd kenniscentrum voor pandemieën en epidemieën opzetten. Specialisten van over de hele wereld moeten daar gaan samenwerken om pandemieën en epidemieën te voorspellen, te voorkomen, vast te stellen, voorbereidingsmaatregelen te treffen en in te dammen.
 • Er lagen op woensdag 2.545 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 68 minder dan op dinsdag. Bij het RIVM werden in een etmaal 7.336 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 461 minder dan een dag eerder.
 • Het demissionaire kabinet hoopt de komende weken stappen te zetten richting een vaccinatiedocument dat in Nederland geldig is als toegangsbewijs voor evenementen en waarmee reizigers in het buitenland op vakantie kunnen.
 • Het Canadese ministerie van Volksgezondheid heeft het coronavaccin van farmaceuten Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor kinderen tussen de 12 en 15 jaar oud. Canada is wereldwijd het eerste land dat het vaccin groen licht geeft voor deze leeftijdscategorie, aldus persbureau Reuters.

Lees hier de blog van woensdag 5 mei terug