Recensie

Recensie Muziek

Bewerkingen van Mahler voor vier klarinetten

‘Traditie is niet het vereren van de as, maar het doorgeven van het vuur”, vond componist Gustav Mahler. Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet neemt die woorden ter harte op het nieuwe album Wunderhorns. Het begint als de vier klarinetten het woud inwandelen van de ‘Erste Nachtmusik’ uit Mahlers ‘Zevende Symfonie’. Nergens mis je het orkest in de fluistertonen en de boskreten waarmee de blazers een dromerige sfeer oproepen, al is de nachtmerrie nooit ver weg. Met mezzo Barbara Kozelj en slagwerker Mark Braafhart houdt het NAKK dit niveau een uur lang vast. De klezmer komt langs en de Mahleriaanse ironie, zoals in een ingenieuze bewerking van het lied ‘Ablösung im Sommer’, omgedoopt tot ‘Gustavski Kuckuck’. En de terugkeer naar de nachtmuziek, die eindigt met de vraag: „Kann der Gustav kochen?” De vier klarinettisten bereidden in ieder geval van alle Mahler-ingrediënten een album dat smaakt naar meer.

Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet in een Titan Remix van Mahler: