1,4 miljoen mensen in medische risicogroep krijgen voorrang met vaccinatie

Mensen in Den Haag staan in de rij om hun vaccin te ontvangen.
Mensen in Den Haag staan in de rij om hun vaccin te ontvangen. Foto Robin Utrecht/Hollandse Hoogte/ANP

De groep van mensen tussen de 18 en 60 jaar oud met een zogeheten medische indicatie kan vanaf donderdag 6 mei een afspraak maken voor een inenting. In totaal krijgen 1,4 miljoen mensen daarvoor een uitnodiging, bevestigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag. Eerder werd uitgegaan van een miljoen mensen, omdat dat aantal ook jaarlijks in aanmerking komt voor een griepprik.

Mensen met een medische indicatie zoals bijvoorbeeld diabetes, een longafwijking of een hartaandoening krijgen voorrang ten opzichte van hun leeftijdsgenoten, omdat zij meer risico lopen ernstig ziek te worden van Covid-19. Huisartsen selecteren deze medische risicogroep.

De mensen die vanaf donderdag een uitnodiging per brief krijgen, kunnen vervolgens online of telefonisch een afspraak maken voor hun vaccinatie met Pfizer of Moderna. De uitnodigingen zijn verdeeld per huisartsenpraktijk. Er is dus geen topografische verdeling of rangschikking op basis van leeftijd of aandoening. Het RIVM verwacht dat deze groep begin volgende week gevaccineerd kan worden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Teststraten uit voorzorg dicht vanwege weersomstandigheden