Curaçao versoepelt coronamaatregelen iets

Een ziekenhuismedewerker loopt aar de corona-afdeling buiten het CMC ziekenhuis op Curaçao.
Een ziekenhuismedewerker loopt aar de corona-afdeling buiten het CMC ziekenhuis op Curaçao. Foto Selwyn de Wind

Curaçao versoepelt vanaf dinsdag enkele van de geldende coronamaatregelen. Dat heeft premier Eugene Ruggenaath maandag bekendgemaakt. Zo wordt de avondklok verschoven van 19.00 uur naar 21.00 uur en mogen restaurants hun terrassen weer openen voor de helft van de capaciteit. Ook mogen winkels onder voorwaarden weer open. Op het eiland geldt sinds 24 maart een strenge lockdown vanwege een opleving van het coronavirus.

Plachi di Dia, de regel waarbij eilandbewoners maar twee dagen per week de weg op mogen in een voertuig, blijft gelden. Die maatregel wordt via een nummerbordenregistratie gecontroleerd. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth liggen er nog te veel coronapatiënten in het ziekenhuis en zijn er nog te weinig mensen gevaccineerd om de maatregelen volledig te kunnen versoepelen.

Eind maart en begin april was de situatie op het eiland zo ernstig, dat een aantal coronapatiënten naar Aruba moesten worden verplaatst. Het eiland telt in totaal 33 IC-bedden; deze lagen allemaal vol. Momenteel gaat het beter met de besmettingscijfers; afgelopen woensdag waren op het eiland nog zo’n zevenhonderd geregistreerde besmettingen, tegenover 2.268 in de week ervoor.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: volgende week meer duidelijkheid over reisadviezen in zomervakantie