VDL Nedcar legt autoproductie stil vanwege chiptekort

Technologie Het aanhoudende gebrek aan chips legt de productie bij VDL Nedcar plat. Al twee dagen rollen er geen BMW’s en Mini’s van de band.

De Nederlandse autoproducent VDL Nedcar heeft sinds donderdag de productie stilgelegd omdat „een elektronisch component niet beschikbaar was”. Dit zegt het bedrijf na vragen van NRC.

Het nijpende chiptekort in de autoindustrie is nu ook voelbaar in het Limburgse Born, waar VDL Nedcar in 2020 nog 125.000 auto’s voor BMW produceerde. Afgelopen donderdag en vrijdag moesten drieduizend medewerkers thuisblijven; zonder de ontbrekende onderdelen kunnen er geen auto’s van de band rollen. Het gaat om 75 procent van de medewerkers in Born.

Lees ook: De autoindustrie hamstert chips alsof het toiletrollen zijn. Wat kan er beter?

Maandag gaat iedereen weer aan de slag, zegt een woordvoerder. Toch houdt VDL Nedcar er rekening mee dat meer gedwongen productiestops volgen. „Maar we gaan niet afschalen, de productie wordt later in het jaar ingehaald.” Vorige maand kortte VDL Nedcar ook al noodgedwongen enkele middagdiensten in.

BMW is een van de vele autofabrikanten die deze week nieuwe productiestops afkondigden. Ook Honda, Ford en Stellantis (o.a. Chrysler, Jeep, Peugeot) kampen met gebrek aan onderdelen door topdrukte in de chipindustrie.

Sinds de coronacrisis wordt alle capaciteit in grote chipfabrieken opgeslokt door andere elektronicafabrikanten, die ook zitten te springen om onderdelen.

Daarnaast hebben een brand in Japan en een koudegolf in Texas de productie van twee belangrijke chipleveranciers voor de autosector geblokkeerd. Fabrikanten zijn aan het hamsteren, waardoor tekorten nog verder oplopen.

Chipfabrikant NXP moest een fabriek in Austin stilleggen maar is inmiddels weer op stoom. Toch duurt het nog maanden voordat die chips in auto’s belanden. Consumenten moeten dit jaar rekening houden met langere levertijden voor nieuwe auto’s en minder opties.

Gebrek aan chips pagina E2-3