Drukte in binnensteden op eerste zaterdag zonder winkelen op afspraak

Drukte in de Amsterdamse Kalverstraat op de eerste zaterdag dat winkelen zonder afspraak weer is toegestaan.
Drukte in de Amsterdamse Kalverstraat op de eerste zaterdag dat winkelen zonder afspraak weer is toegestaan. Foto Hollandse Hoogte/ANP

In winkelstraten in meerdere steden is het zaterdagmiddag erg druk geworden. De gemeente Eindhoven deed een oproep om niet naar de binnenstad te komen „als het niet nodig is”. Ook in de Amsterdamse Kalverstraat en op de Nieuwendijk zijn volgens de gemeente te veel mensen. Op beide plekken is eenrichtingsverkeer ingesteld. „Stel je bezoek uit of kies een ander winkelgebied of straat in het centrum”, vraagt de gemeente.

Ook de gemeente Leiden heeft opgeroepen vanwege de drukte niet meer naar de binnenstad te komen, „behalve als je al een reservering bij een horecagelegenheid had gemaakt”. De gemeente Groningen blokkeerde eerder vandaag de ingang van de Herestraat aan de kant van het Zuiderdiep zodat er voldoende ruimte blijft tussen de verschillende wachtrijen voor winkels en voetgangers. De blokkade gold tussen 13.30 uur en 16.00 uur; bezoekers konden de Herestraat wel verlaten via het Zuiderdiep.

Het is de eerste zaterdag sinds december dat niet-essentiële winkels weer bezoekers mogen ontvangen zonder dat zij daarvoor een afspraak moeten maken. Wel gelden er nog andere beperkende voorwaarden. Zo is er per 25 vierkante meter winkeloppervlak maximaal één bezoeker toegestaan. Winkeliersvereniging Inretail sprak tegenover persbureau ANP van een „gezellige zaterdagdrukte” in verschillende binnensteden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hoogstwaarschijnlijk geen verdere versoepelingen vanaf 11 mei