Onderzoekers: prikpauzes met AstraZeneca gaven gezondheidsschade

Injectiespuiten worden geprepareerd met het AstraZeneca-vaccin in huisartsenpraktijk Wijngaardenlaan in Voorschoten.
Injectiespuiten worden geprepareerd met het AstraZeneca-vaccin in huisartsenpraktijk Wijngaardenlaan in Voorschoten. Foto Sander Koning/ANP

Het besluit van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) om tot twee keer toe tijdelijk te stoppen met het vaccineren met AstraZeneca heeft meer gezondheidsschade aangericht dan dat het gezondheidswinst heeft opgeleverd. Tot die conclusie komt een groep medisch specialisten op de site van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De artsen berekenden bij hoeveel mensen een zeldzame vorm van trombose is voorkomen en hoeveel mensen juist ernstige Covid-19 kregen doordat zij hun prik niet of later kregen.

Door de besluiten van De Jonge om tijdelijk niet met AstraZeneca te vaccineren werden een kleine 300.000 prikafspraken afgezegd. Op basis van het toen bekende risico op de bijwerking is volgens de medici bij 0,3 personen de zeldzame trombo-embolische bijwerking voorkomen. Daar staat tegenover dat in de periode van de prikstop zo’n 227 besmettingen per 100.000 personen plaatsvonden, waardoor zo’n 1.312 van de 289.000 afgezegde gevaccineerden een corona-infectie opliepen. Daarvan zijn er volgens de berekening zo’n negentig in het ziekenhuis beland, en nog eens circa dertig op de intensive care.

De artsen concluderen uit hun berekening dat de voordelen van vaccinatie met AstraZeneca „vele malen groter” waren voor de desbetreffende groep dan het risico op de bijwerking. Ze zijn in hun conclusie kritisch op de wijze waarop De Jonge zijn besluit tot een prikstop afwoog. „Onze berekeningen laten zien dat bestuurlijke besluiten niet altijd logisch volgen uit risico-inschattingen op basis van objectieve gegevens. Politici en de maatschappij moeten zich hiervan bewust zijn en ervoor zorgen dat besluiten redelijkerwijs op een objectieve manier worden onderbouwd. Of simpeler gezegd: angst is een slechte raadgever.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: AstraZeneca verkocht in eerste kwartaal 225 miljoen euro aan vaccins