Formatieblog

Informateur Tjeenk Willink biedt eindverslag aan

In dit blog houdt NRC het verloop van de kabinetsformatie en de ontwikkelingen daaromheen bij. Luister hier de podcast Haagse Zaken en schrijf je hier in voor nieuwsbrief De Haagse Stemming.

Tjeenk Willink: minister-presidentschap moet anders ingevuld worden

De PVV, SP en BIJ1 sluiten deelname aan een nieuw kabinet uit als VVD-leider Mark Rutte daar deel van uitmaakt. Dat blijkt uit het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink. De fractievoorzitters wilden volgens Tjeenk Willink nog geen onderhandelingen voeren over welke partijen met elkaar in een nieuw kabinet zou kunnen komen. Wel sluit een meerderheid de PVV en FVD uit, en enkele partijen ook JA21.

Demissionair minister-president Rutte is volgens Tjeenk Willink een „symbool, maar niet de enige representant van de huidige bestuursstijl”. Dat zei hij tijdens een persconferentie over zijn eindverslag van de gesprekken die hij gevoerd heeft voor de formatie van een nieuw kabinet.

De informateur zegt dat er daarom een andere invulling nodig is van het minister-presidentschap. „In de huidige vorm wordt de minister-president meer president dan minister, terwijl hij eigenlijk meer minister zou moeten zijn dan president”, aldus Tjeenk Willink. Het is belangrijk dat het „gevoel van ongemak” dat bij de andere partijen heerst, weggenomen wordt.

Tjeenk Willink sluit met zijn eindverslag zijn opdracht als informateur af. Er komt een nieuwe informateur, wie dat is, is nog niet duidelijk. Tjeenk Willink benadrukte dat zijn opvolger direct aan de slag moet gaan met een plan om uit de coronacrisis te komen. Het zittende kabinet is in zijn huidige demissionaire vorm volgens de informateur „beperkt in zijn politieke slagkracht”, waardoor een „verdergaand voorstel voor herstel- of transitiebeleid” van dit kabinet niet meer kan worden verwacht.

Lees hier de analyse van het eindverslag van Tjeenk Willink: Formatie mét Rutte kan door

Informateur Tjeenk Willink biedt eindverslag aan

Informateur Herman Tjeenk Willink biedt vrijdag zijn eindverslag aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp aan. Dat doet hij om 11.00 uur. Een uur later geeft hij een persconferentie waarin hij een toelichting geeft op zijn bevindingen.

De afgelopen weken heeft Tjeenk Willlink gesproken met de leiders van alle zeventien fracties uit de Tweede Kamer om te horen welke kant de formatie wat hen betreft op zou moeten. Na de eerste ronde gesprekken zei hij uiteindelijk een relatief dun regeerakkoord op hoofdlijnen te willen bereiken. Daar leken de fractievoorzitters het mee eens te zijn. Verschillende politici zeiden na afloop van hun gesprek met de informateur voor zo’n regeerakkoord op hoofdlijnen te zijn en daarnaast een hernieuwde bestuurscultuur te willen. Tijdens een tweede ronde gesprekken met de fractievoorzitters vroeg de informateur om problemen te benoemen die volgens hen voorrang moesten krijgen.

Informateur Herman Tjeenk Willink overhandigt zijn eindverslag aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Foto Remko de Waal/ANP

Welkom in dit nieuwe blog over de formatie

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij over de kabinetsformatie, die eerder deze maand na de mislukte verkenning weer op gang is gekomen. Donderdag debatteerde de Tweede Kamer nog met het huidige demissionaire kabinet over de ministerraadnotulen rond de Toeslagenaffaire.

Het debat begon in de ochtend en ging door tot ver na middernacht. Daarin toonde demissionair premier Mark Rutte zich deemoedig, zoals de Kamer dat van hem vroeg. Rutte noemde het „ongepast” dat hij in de ministerraad uitspraken van andere bewindslieden over Kamerleden uit de coalitie had beaamd. GroenLinks-leider Jesse Klaver eiste reflectie van Rutte, terwijl D66’er Rob Jetten zich verbaasde over de verontwaardiging over de notulen, waarbij zaken worden aangestipt die de Kamer „allang wist”. Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) vond het verdedigbaar dat hij en Hugo de Jonge tijdens de ministerraad hadden gesproken over het ‘sensibiliseren’ van partijgenoot Pieter Omtzigt.

Lees hier: ons vorige formatieblog terug Lees ook: Rutte toonde nederigheid, maar is het genoeg?