In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat de slachtoffers van de Armeense genocide en het bloedbad van Meja werden herdacht, stierven in India opnieuw duizenden mensen aan het coronavirus. In Nederland werd Koningsdag gevierd, wat op veel plekken tot grote drukte leidde.
Brandweerlieden aan het werk bij een natuurbrand in de Noord-Ierse Mourne Mountains. Vorig weekend brak een grote brand uit in het dunbevolkte gebied. De gele gaspeldoornstruiken die typerend zijn voor de regio verspreidden het vuur razendsnel en het duurde drie dagen tot de vlammen onder controle waren. De brandweer vermoedt dat het vuur opzettelijk is aangestoken.
Foto Clodagh Kilcoyne / REUTERS
De Keniaan Kailesh Chauhan scheurt door een rivier in het Soysambu Conservaat in Kenia tijdens een etappe van de African Rally Championship. In juni zal ook een etappe van de wereldkampioenschappen - de FIA World Rally Championship - worden verreden in het land.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
Op 24 april herdenken Armeniërs ieder jaar de Armeense genocide: de volkerenmoord op meer dan een miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk vanaf 1915. Dit jaar heeft de herdenking extra betekenis, omdat de Amerikaanse president Joe Biden de Armeense genocide formeel heeft erkend - tot ongenoegen van Turkije. Dat land ontkent dat er genocide heeft plaatsgevonden en is fel gekant tegen erkenning van de volkerenmoord door andere landen. Op deze foto is een groep Armeniërs te zien die een traditionele fakkeltocht houdt in de Armeense hoofdstad Jerevan.
Foto Narek Aleksanyan / EPA
Ook in Kosovo werd deze week een bloedige slachting herdacht. Jaarlijks wordt op 27 april de massamoord op zeker 377 Kosovaarse Albanezen in Meja in 1999 herdacht. De slachtoffers werden omgebracht door Joegoslavische en Servische politieagenten tijdens de Kosovo-Oorlog.
Foto Valdrin Xhemaj
Duitse antilockdowndemonstranten in Frankfurt. Veel demonstranten zijn vreedzaam maar onder de betogers zijn ook mensen die geweld niet schuwen. Afgelopen week werd bekend dat de Duitse veiligheidsdiensten de leiders van de coronaprotestclub Querdenker volgen omdat ze een gevaar kunnen vormen voor de democratie en banden hebben met extreem-rechtse groeperingen.
Foto Boris Roessler / AP
In het Amerikaanse Elizabeth City in North Carolina wordt gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld in reactie op de dood van de zwarte Amerikaan Andrew Brown Jr. Hij werd vorige week staande gehouden en na een confrontatie met de politie in zijn auto doodgeschoten door een agent. Over wat er precies is gebeurd, zijn de politie en de nabestaanden het niet eens. Wel is duidelijk dat Brown ongewapend was en stierf door een schot in zijn achterhoofd.
Foto Jonathan Drake / REUTERS
Deze Filippijnse Superman deelt eten uit aan Filippijnen die financieel geraakt zijn door de coronamaatregelen. Op de Filippijnen geldt al weken een strenge lockdown, maar nog steeds is het aantal coronabesmettingen er erg hoog. De lockdown wordt vermoedelijk verlengd.
Foto Francis R. Malasig / EPA
De lichamen van Indiërs die stierven aan Covid-19 worden verbrand op een crematieplaats in New Delhi. India heeft te maken met een ernstige opleving van de corona-epidemie, mede door de uitbraak van een zeer besmettelijke variant van het virus.
Foto Jewel Samad / AFP
Medewerkers van de gemeente Sint-Petersburg overschilderen een graffitiportret van oppositieleider Aleksej Navalny - rechts zijn de woorden "held van onze tijd" te lezen. Navalny zit in een strafkamp en ging onlangs in hongerstaking waarna zijn gezondheid hard achteruit ging. Gevreesd werd dat hij zou komen te overlijden. Inmiddels eet de Kremlin-criticus weer.
Foto Ivan Petrov / AP
Javanen in Chiamis bidden voor de 53 leden van de marine die omkwamen toen de onderzeeër waarmee ze een oefening uitvoerden, voor de kust van Bali zonk. Wat de oorzaak voor het ongeluk is, is nog niet helemaal duidelijk.
Foto Adeng Bustomi / Reuters
Drukte tijdens Koningsdag in Amsterdam. Ondanks de coronacrisis gingen veel mensen eropuit op 27 april - tot onvrede van onder anderen minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA).
Foto Peter Dejong / AP
De Amerikaanse president Joe Biden gaf deze week zijn eerste rede tot het Congres als president. Voor het eerst werd een Amerikaanse president tijdens dit moment geflankeerd door twee vrouwen: vicepresident Kamala Harris en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.
Foto Chip Somodevilla / Pool via AP
Wielrenfans in vol ornaat langs de route van de Ronde van Romandië in het Franstalige gedeelte van Zwitserland. De 168 kilometer lange tour wordt dit jaar verreden van 27 april tot en met 2 mei.
Foto Jean Christophe Boit / EPA
Deze man en twee kinderen hebben zichzelf net aangegeven bij de Amerikaanse grenspolitie. Ze hopen op asiel in de Verenigde Staten.
Foto Go Nakamura / REUTERS
Een lid van de Colombiaanse oproerpolitie probeert overeind te komen na een val tijdens ongeregeldheden in Bogotá. In de Colombiaanse hoofdstad wordt gedemonstreerd tegen een omstreden wetsvoorstel voor belastinghervorming. Volgens critici zal het wetsvoorstel middenstanders onevenredig hard raken en wordt te weinig rekening gehouden met de financiële gevolgen van de coronacrisis.
Foto Juan Barreto / AFP