Foto Mark Bolk / Vrijheidssoep

Wat vrijheid betekent voor Rotterdammers

Dertig uiteenlopende Rotterdammers werden in aanloop naar 5 mei – Bevrijdingsdag – geïnterviewd met de vraag wat vrijheid voor hen betekent. Fragmenten van de interviews staan hier, de foto’s zijn gemaakt door de jonge Rotterdamse fotografen Lou Muuse, Mark Bolk en Naomi van Heck. Het project valt onder ‘Vrijheidssoep Rotterdam’, een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Inclusief Rotterdam wordt op Bevrijdingsdag in elf steden zogeheten ‘Vrijheidssoep’ gegeten. Op afstand van elkaar, maar toch samen, is het idee. Kok en kookboekenschrijfster Yvette van Boven maakte volgens de organisatie „plantaardige soep”, waarvan blikken te bestellen zijn via vrijheidssoep.nl. De soep zelf maken kan ook, het recept staat online. De organisatie hoopt op deze manier met 50.000 Rotterdammers Bevrijdingsdag te kunnen vieren. Vorig jaar deden ruim 20.000 Rotterdammers mee, stelt de organisatie.

Charlena Foto Lou Muuse / Vrijheidssoep

„Vrijheid betekent voor mij dat je kan leven zoals je wil leven. Tijdens de lockdown voelde ik me minder vrij, dit omdat ik normaal altijd naar buiten ging. Ik voel me het meest vrij als ik zing en dans. Dat doe ik dagelijks vind ik heel fijn. Ik kan niet stil op mijn stoel zitten, ik moet bewegen. Helaas kan ik niet altijd in de klas zingen, maar ik heb wel vaak een liedje in mijn hoofd.”

Ishmail Foto Mark Bolk / Vrijheidssoep

„Ik heb oorlog meegemaakt in Sierra Leone. Ik weet hoe het is om niet vrij te zijn. Ik weet hoe het voelt als je nergens naartoe kan. Ook in Nederland heb ik mij wel eens niet vrij gevoeld. Je wordt niet geaccepteerd in de samenleving. Ik gebruikte positiviteit om mezelf te bevrijden. Dat haalde ik uit voetballen en vrienden maken, uit de taal leren en gedichten schrijven.”

Sarafina Foto Naomi van Heck / Vrijheidssoep

„Ik ben een queer, Nederlands-Surinaamse, non-binaire performancekunstenaar. In mijn werk bevraag ik de constructie van gender, het verschil tussen de waargenomen en geconstrueerde vrouwelijkheid en mannelijkheid, en de invloed van religie en heritage. Vrijheid betekent voor mij dragen wat ik wil, gaan en staan waar ik wil, houden van wie ik wil, zijn wie ik wil. Wat vrijheid voor mij óók betekent, is gezien worden zoals ik gezien wil worden, genoemd worden zoals ik genoemd wil worden en gerespecteerd worden voor wie ik ben.”

Mieke Foto Lou Muuse / Vrijheidssoep

„Hier op school merk ik dat iedereen zichzelf kan zijn, waardoor ik dat ook durf te zijn. Dat is heel fijn. Soms zijn vriendinnen onzeker over wat ze aan zullen trekken, omdat ze bang zijn dat mensen raar zullen opkijken, maar vaak is het achteraf minder erg dan dat het lijkt. De wereld verandert en mensen kijken minder vaak raar op dan vroeger.”

Eli Naomi van Heck / Vrijheidssoep

„Voor mij betekent vrijheid zorgeloos over straat kunnen lopen. Vrijheid is handjes vasthouden met mijn maatjes en houden van elkaar. Imperfectie kunnen tonen zonder afgekraakt te worden. Maar ook leren van je fouten en verantwoordelijk gehouden worden voor wanneer iets toxic is. We moeten allemaal groeien en dat gaat met vallen en opstaan.”

Joop Foto Mark Bolk / Vrijheidssoep

„Ik kom uit Friesland. Vroeger ging ik met een grote vrachtwagen de Afsluitdijk over en dan haalde ik peren, sperziebonen en appels uit heel Nederland op. Ik kreeg verkering met een meisje uit Rotterdam. Ik ging weleens dansen bij L’Ambassadeur. En dan nam ik een drankje, vaak een sneeuwwitje, en kwam ik dat meisje tegen. En ja, we gingen samen dansen, vlinders in de buik. Ik ben 45 jaar getrouwd geweest. Ik voel me vrij als ik overal heen kan. Met de metro, de auto of met mijn scooter.”