Hoe je een kat lokt met blauwe stippen

Speeltips In puzzelspel Calico zorg je dat een kat lekker op een dekentje kan liggen. Dat is ingewikkelder dan het klinkt.

Een kat laten doen wat je wil: hopeloos. Zo voelt het ook in puzzelspel Calico. Kater Twiggy wil alleen plaatsnemen op varenvormige stofjes. En poes Marieke wil per se op streepjespatronen liggen.

De lapjesdeken is waar het om draait in Calico. Elke beurt voeg je één hexagonaal lapje met een bepaalde kleur en patroon aan je eigen lapjesdeken toe. Punten krijg je voor knopen, katten en opdrachten. Knopen verdien je door lapjes van dezelfde kleur aan elkaar te naaien. Poezen komen af op specifieke patronen. En in de opdrachten zijn kleur en patroon gecombineerd. Zoals: leg zes uniek gekleurde én versierde lapjes rondom deze plek.

Calico is een denkspel voor diepe denkers. De lapjesdeken is krap. Elke geplaatst lapje heeft direct consequenties voor zes omliggende plekken. Als ik dáár paarse streepjes leg, moeten dáár blauw stippen komen maar dan kan ik Twiggy niet lokken. Wat is nu wijsheid? Opties open houden? Of meteen hard inzetten op die ene kleur of dat ene patroon?

Gelukkig zijn er moeilijkheidsgradaties. Voor wie meer wil leggen en minder denken is er een familievariant. Wie minder willekeurigheid wenst, kan een set lapjes achterwege laten. Je kunt het spel ook in je eentje spelen. (LB)

Calico, 1-4 spelers, 35,95 euro (vanaf 10 mei)

Elke maand speeltips door Lucas Brouwers en Len Maessen