Drukte in de steden, 50 aanhoudingen

Koningsdag Veel mensen vierden Koningsdag buiten, ondanks de beperkingen. In Amsterdam en Breda trad de Mobiele Eenheid op.

In Amsterdam zijn er dinsdag tijdens Koningsdag vijftig mensen aangehouden. Drie agenten raakten lichtgewond. Rond 21.30 uur moesten de politie en de Mobiele Eenheid (ME) nog op verschillende plekken ingrijpen, onder meer op het Leidseplein, de Bloemgracht en de Wolvenstraat. De ME moest worden ingezet omdat de sfeer grimmig was en de politie agressief werd bejegend. Ook was er op het Leidseplein sprake van enkele vechtpartijen.

Het was op veel plekken in het land druk tijdens Koningsdag. Al kort na het middaguur deden dinsdag gemeenten de eerste oproepen om niet naar drukke parken te komen. Of om die stad helemaal te mijden.

Het Vondelpark in Amsterdam werd rond 13.00 uur afgesloten; er mochten geen nieuwe bezoekers meer bij. Volgens persbureau ANP kwamen in de loop van de ochtend steeds meer mensen het park in, vaak met koelboxen en goed gevulde boodschappentassen.

De afsluiting van het park werd gevolgd door de algemene oproep om niet Amsterdam te komen. Ook enkele andere parken in de hoofdstad werden afgesloten.

De gemeenten Utrecht en Haarlem riepen ook op om niet naar die steden te komen. Vanuit allerlei gemeenten kwamen er berichten dat het vooral in parken te druk werd. In Amsterdam en Haarlem werd de horeca gevraagd eerder op de avond te stoppen met de verkoop van alcohol.

In Breda werd het Valkenbergpark ontruimd. Burgemeester Paul Depla kondigde een noodverordening af voor delen van de stad. Later trad de ME op in de Torenstraat. Eén persoon werd aangehouden omdat hij geweld gebruikte tegen de politieruiters. Zeker honderd mensen werden in Breda bekeurd vanwege het overtreden van de coronaregels.

In Arnhem werd het Sonsbeekpark rond een uur of acht ’s avonds ontruimd. Er werden twee aanhoudingen verricht.

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zei dat de meeste gemeenten geen extra maatregelen hadden genomen om drukte tegen te gaan. „Er zijn nog steeds geen evenementen, dus wat je kun je eigenlijk doen?”, zei hij.

Koning in Eindhoven pagina 10-11