Grapperhaus: feestvierders op drukke plekken ‘helemaal verkeerd bezig’

Studenten in Utrecht vieren Koningsdag.
Studenten in Utrecht vieren Koningsdag. Foto Merlin Daleman

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) is kritisch over de drukte en onrust die op Koningsdag op meerdere plekken in Nederland ontstond. Feestvierders die de drukte opzochten, waren volgens Grapperhaus „helemaal verkeerd bezig”. „Dit moeten we echt niet willen”, zo heeft de bewindsman woensdag tegen persbureau ANP gezegd. „Laten we nou alsjeblieft, nu er weer geleidelijk aan wat dingen mogelijk zijn, ons nog steeds de hoofdregels aan blijven trekken.”

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het „jammer en zorgelijk” dat het op veel plekken in haar stad te druk was en handhavers te maken kregen met agressie. „De politie en de ME hebben op verschillende plekken moeten ingrijpen, er was agressie en parken moesten dicht”, aldus Halsema tegenover ANP. „Geweld tegen de politie en handhaving is onacceptabel. Maar ik heb ook voldoende plekken gezien waar de sfeer gemoedelijk was en mensen voldoende afstand hielden.” Een woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt tegen het persbureau dat mensen in Rotterdam zijn aangesproken als het te druk werd. „Die gaven daar gehoor aan.”

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet uitte zich juist positief over de drukte op veel plekken. „Trots op iedereen die vandaag heeft staan feesten! #breekdelockdown”, aldus Baudet. De partijleider strijdt al langer tegen de coronamaatregelen en bagatelliseert de ernst van het coronavirus geregeld.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Terrassen voor het eerst sinds oktober weer open