Ernst Kuipers: avondklok heeft geen enkel effect gehad op ziekenhuisopnames

Voorzitter Ernst Kuipers voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.
Voorzitter Ernst Kuipers voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Foto Phil Nijhuis/ANP

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft in avondtalkshow Beau gezegd dat het invoeren van de avondklok „geen enkel effect” heeft gehad op de ziekenhuisopnames. Voor de invoering werd op basis van onderzoek uit het buitenland berekend dat de avondklok zo’n 10 procent zou schelen op de hoogte van het reproductiegetal (R).

„Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect.” Volgens Kuipers was er sprake van een „ongecontroleerd experiment”, maar moest er in januari „iets” gedaan worden toen de Britse variant Nederland binnenkwam en de verspreiding daarvan sneller ging.

Twitter avatar BeauRTL BEAU „Ten aanzien van de #avondklok was de berekening dat het 10% zouden verminderen. Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect”, aldus Ernst Kuipers. #BEAU https://t.co/rg5q3iChLd

Momenteel zitten we volgens Kuipers „op het hoogste aantal besmettelijke personen tot nu toe, ondanks dat er gevaccineerd wordt.” Hij zei bij Beau blij te zijn dat het aantal vaccinaties per week stijgt en kan uitkomen op 1,5 miljoen prikken per week „zonodig met behulp van huisartsen en ziekenhuizen”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM wijzigt advies: alle zwangeren vaccineren met Pfizer en Moderna