Recensie

Recensie Film

Roofkapitalisme en onzekerheid in Namibisch woestijnstadje

Documentaire Weggaan of blijven? Het kalm observerende ‘Desert Paradise’ laat zien hoe de bewoners van het welvarende Namibische mijnstadje Oranjemund worstelen met hun toekomst nu het diamantmijnbedrijf weggaat.

Oranjemund ligt vrij afgelegen, in een winderig woestijngebied. Beeld uit de documentaire ‘Desert Paradise’.
Oranjemund ligt vrij afgelegen, in een winderig woestijngebied. Beeld uit de documentaire ‘Desert Paradise’.

Weggaan of blijven? Is er wel of geen toekomst? Dit zijn enkele van de prangende vragen die de inwoners van het mijnstadje Oranjemund in Namibië zich stellen. Nu het diamantmijnbedrijf Namdeb in 2022 het welvarende plaatsje verlaat, is het de vraag wat ervoor in de plaats komt. Hoewel omgeven door het Sperrgebiet National Park en de Oranjerivier is het uiterst onzeker of toeristen naar Oranjemund willen komen. Het ligt vrij afgelegen, en ook nog eens in een winderig woestijngebied.

De observerende, kalm vertelde documentaire Desert Paradise laat het huidige leven zien in Oranjemund en via gesprekken van de bewoners leren we over hun dilemma’s, maar ook over het verleden. In 1908 werd de eerste diamant gevonden, waarna in 1936 Oranjemund werd gesticht en de grootschalige diamantdelving op gang kwam. Het mijnbedrijf CDM, later Namdeb, zorgde voor huisvesting en betaalde veel, tot en met de lerarensalarissen aan toe. In de goed gevulde lokale supermarkt is alles te koop en de loslopende gemsbokken lopen keurig over het zebrapad als ze oversteken.

Maar blijft die beschaving en welvaart? Niet iedereen is er gerust op. De rijke witte inwoners trekken naar hoofdstad Windhoek en ook de manager van de supermarkt, die al 45 jaar in Oranjemund woont, denkt erover te vertrekken.

Impliciet stelt het fraai gefilmde Desert Paradise roofkapitalisme aan de kaak. Want nu het gebied leeg is getrokken, vertrekt Namdeb, de geprivilegieerde bevolking in grote onzekerheid achterlatend. Vooralsnog vegen werkers elke dag het opgewaaide woestijnzand van de snelweg – een treffend beeld – maar hoe lang nog?