Jongeren uit risicogroepen krijgen voorrang op vaccins, prikken begint vandaag

De Nederlandse vaccinatiecampagne begon op woensdag 6 januari.
De Nederlandse vaccinatiecampagne begon op woensdag 6 januari. Foto Ramon van Flymen/ANP

Jongeren tussen de zestien en achttien jaar die in een medische risicogroep vallen, kunnen vanaf maandag met voorrang gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Dat bevestigt het RIVM na berichtgeving van persbureau ANP. Het RIVM volgt daarmee het advies op dat de Gezondheidsraad eerder deze maand gaf: kinderen met een aangetast immuunsysteem, een neurologische aandoening die de ademhaling aantast, het syndroom van Down of morbide obesitas lopen in tegenstelling tot gezonde kinderen wel risico op een gevaarlijk verloop van Covid-19.

Deze groep heeft recht op een vaccin met voorrang. De jongeren krijgen het vaccin toegediend van Pfizer/BioNTech, dat is goedgekeurd voor iedereen boven de vijftien jaar. Jongeren in kleine instellingen zijn deze week het eerst aan de beurt, grotere instellingen volgen volgende week. Thuiswonenden moeten zelf een afspraak maken bij de GGD.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oud-president Peru besmet ondanks vaccinatie, Amerikanen in zomer weer welkom in EU