Bierbrouwers verhogen prijzen, terrasbiertje mogelijk duurder

Bierprijzen Volgens brancheorganisatie KHN is er „geen ontkomen aan dat horecaondernemers ook hun prijzen omhoog moeten gooien.”
Een lading bier wordt afgeleverd bij een café in Alkmaar.
Een lading bier wordt afgeleverd bij een café in Alkmaar. Foto Koen van Weel/ANP

Mensen die vanaf woensdag na lange tijd weer een biertje bestellen op een terras, moeten daar op veel plekken in Nederland mogelijk meer voor betalen dan voor de verplichte horecasluiting. Veel horecaondernemers zullen naar verwachting op termijn hun prijzen verhogen omdat grote bierbouwers onlangs de inkoopprijzen voor bier en frisdrank hebben verhoogd, verwacht brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

De vier grote bierbrouwers hebben de laatste maanden aangekondigd dat zij de literprijzen van bier dit voorjaar verhogen, wegens de inflatie en toegenomen kosten voor arbeid, transport en verpakkingen. Bierbrouwer Grolsch deed dat als eerste met een prijsstijging van 3,9 procent per 1 januari, waarna concurrenten AB InBev en Bavaria volgden per 1 april (gemiddeld zo’n 3,5 procent). Heineken verhoogt de prijs vanaf 1 mei met 2,7 procent.

Lees ook: Is het bier te duur? Deze horecaondernemers vinden van wel

Veel horecaondernemers hekelen de hogere prijzen. „Niemand zit uiteraard te wachten op een prijsverhoging na een rampjaar als dit. En natuurlijk helemaal niet op een moment dat je nog niet volledig open bent”, zegt een woordvoerder van KHN. Volgens de brancheorganisatie stijgen de bedrijfslasten ook door toegenomen inkoopprijzen voor geleverde niet-alcoholische dranken, zoals frisdrank. „Dan is er geen ontkomen aan dat horecaondernemers ook hun prijzen omhoog moeten gooien.”

KHN weet niet of terrasuitbaters hun prijzen aanstaande woensdag direct verhogen. „We hebben geen signalen ontvangen dat ondernemers hun bierprijzen omhoog gooien na de heropening. Elke ondernemer is vrij om de prijsstelling te bepalen, zoals dat altijd gaat. De meeste ondernemers zijn van mening dat de corona-rekening niet bij de gasten neergelegd moet worden.”