Conflict bij Leonidas geëscaleerd: jeugdafdeling van voetbalclub vraagt politieke steun

Voetbal De jeugdtak van de club splitst zich af na botsing met het bestuur, maar wil wel op het oude terrein blijven spelen.

Jeugdspelers van Leonidas trainen op het complex aan het Erasmuspad in Schiebroek.
Jeugdspelers van Leonidas trainen op het complex aan het Erasmuspad in Schiebroek. Foto David van Dam

Voetbalclub Leonidas heeft zijn jeugdteams teruggetrokken uit de door de KNVB nog dit seizoen te organiseren Regiocup. Daarmee is een hoogoplopend conflict tussen het bestuur van de vereniging en de jeugdafdeling geëscaleerd.

Begeleiders en trainers van de zes jeugdteams vermoeden een „wraakactie” nadat zij het bestuur eerder hadden laten weten Leonidas te verlaten om een nieuwe vereniging op te richten. Tegenwerking van het bestuur en een gebrek aan toekomstperspectief bij de club aan het Erasmuspad in Schiebroek noemen zij als reden voor hun vertrek.

Twee voetbalvaders, Niels van der Vlist en Kees de Graaf, hebben het initiatief genomen voor de nieuwe vereniging, die inmiddels als FC Banlieue is opgericht. De KNVB bevestigt dat alle papieren in orde zijn om toegelaten te worden. Officieel kan dat pas na het einde van dit seizoen.

„Dit seizoen hadden we op een goede manier willen afsluiten bij Leonidas, voor zover mogelijk door de coronamaatregelen”, zegt voorzitter Van der Vlist van FC Banlieue. „Als de Regiocup doorgaat, hadden onze jeugdspelers nog een paar leuke wedstrijdjes kunnen spelen.” Die cup is een alternatief toernooi voor het door corona verloren voetbalseizoen

Volgens Van der Vlist zijn de teams zonder overleg teruggetrokken. Geert Hof, voorzitter en jarenlang geldschieter van Leonidas, reageert niet tegen NRC. De in de apothekerswereld rijk geworden Hof mijdt de publiciteit.

Leonidas heeft ongeveer zestig jeugdspelers. David van Dam

Wanbetalingen

Ooit behoorde de Rooms-Katholieke Sport Vereniging Leonidas, opgericht in 1909, met zo’n 800 leden tot de grotere clubs van Rotterdam. Het was eind jaren tachtig ook een van de eerste amateurverenigingen die, toen al met steun van Hof, spelers gingen betalen. Uiteindelijk leverde dat in 2013 het kampioenschap in de zondag-hoofdklasse op.

Maar het verval trad in. Er kwamen berichten naar buiten over wanbetalingen aan trainers, spelers en leveranciers. Totdat voorzitter Hof vorige zomer via een zeldzaam interview met de site VoetbalRotterdam.nl plotseling het einde van de vereniging aankondigde. Later bleek dat niet definitief: een paar zaterdagteams en de jeugdploegen konden toch aan dit seizoen beginnen.

Dat ging niet vanzelf, vertelt Van der Vlist. „We moesten alles zelf regelen, zelf voor ballen, shirtjes en doeltjes zorgen. We kregen geen medewerking van het bestuur, waarmee we nauwelijks contact konden krijgen. Op verzoeken om een ledenvergadering te houden werd niet gereageerd. Dat is de reden geweest om een eigen vereniging op te richten.”

Met het vertrek van de circa zestig jeugdspelers wordt het ledenbestand van Leonidas verder uitgehold. Naar verluidt is ook niet zeker of de vier resterende zaterdagteams blijven doorspelen. Niettemin heeft het bestuur aan de gemeente laten weten dat het gebruik wil blijven maken van de drie velden van het complex.

Daarmee blijft Leonidas voor de gemeente een hoofdpijndossier. Wethouder Sven de Langen (Sport) constateerde al eens dat „de organisatie bestuurlijk niet op een goede wijze is ingericht en niet handelt conform haar statuten”.

Naast de vereniging bestaat een Stichting Leonidas Facilitair die in feite de macht in handen heeft. Daardoor staan de leden van de vereniging buitenspel. Ingrijpen is lastig zolang Leonidas zich formeel aan de regels houdt en de huur betaalt.

Draagvlak

Intussen brokkelt het draagvlak bij de lokale sportinstanties voor Leonidas af. Zo krijgt de nieuwe vereniging, FC Banlieue, rugdekking van Rotterdam Sportsupport, de onafhankelijke uitvoeringsorganisatie die verenigingen in de stad ondersteunt. Tegelijkertijd heeft Sportsupport de handen van Leonidas afgetrokken. Verenigingsconsulent Ron Stieding spreekt van een „opeenstapeling van signalen” bij Leonidas. „Het laatste bericht over de uitschrijving voor de Regiocup kunnen we niet goedvinden.”

Sportsupport heeft ook amper contact met het bestuur van Leonidas. Ook hier speelt de organisatievorm parten, zegt directeur Gert-Jan Lammens. „Alles blijft tussen de muren van de stichting. Die ondoorzichtigheid maakt het lastig voor ons om goede ondersteuning te bieden. We hebben dan niet de goede informatie om de club te helpen. Maar het gaat ons vooral om hun keuze de jeugd te verwaarlozen. Jeugd moet zo dicht mogelijk bij huis kunnen sporten en het liefst bij een cluppie.”

Dat raakt aan een probleem waarmee meerdere clubs kampen: het tekort aan velden. Dat Leonidas met een verschrompeld ledenbestand drie velden bezet houdt, terwijl andere clubs met wachtlijsten schreeuwen om uitbreiding, vinden Stieding en Lammens onverteerbaar. „Dat doet zeer”, zegt de laatste.

De Rooms-Katholieke Sport Vereniging Leonidas werd opgericht in 1909. Foto David van Dam

FC Banlieue heeft voor de wedstrijden volgend seizoen tijdelijk onderdak gevonden op het terrein van AGE-GGK op Zestienhoven. Het liefst zou Van der Vlist met zijn nieuwe club op het Leonidas-terrein blijven, waar de jeugd nog altijd traint. „We hebben maar één veld nodig. We zijn het de afgelopen maanden al gewend het zonder kantine en kleedkamers te doen.”

Op de goede wil van Leonidas rekent Van de Vlist niet. „Wij zijn voor verraders uitgemaakt, de jeugd moest maar ‘oprotten’. Dan heb je het over kinderen van wie de ouders voor dit jaar gewoon nog contributie hebben betaald.”

In een ‘noodkreet’ die FC Banlieue vrijdag naar raadsfracties heeft gestuurd, roept de club de politiek op de wethouder in beweging te krijgen en mogelijk te maken dat de jeugd gebruik kan blijven maken van de velden van Leonidas.