Door schrijver gepubliceerde en verwijderde video van Rutte blijkt niet nep

Deepfake Een video waarin demissionair premier Mark Rutte schrijver en acteur Lykele Muus aanmoedigt op date te gaan, blijkt authentiek. Eerder werd gezegd dat het waarschijnlijk een deepfake-video betrof.
Demissionair premier Rutte staat de pers te woord op het Binnenhof.
Demissionair premier Rutte staat de pers te woord op het Binnenhof. Foto Phil Nijhuis/ANP

De beelden van demissionair premier Mark Rutte (VVD) die vrijdag op sociale media circuleerden, zijn niet bewerkt of gesynchroniseerd. Volgens de Rijksvoorlichtingdienst is de video, die werd gepubliceerd en later verwijderd door schrijver en acteur Lykele Muus, echt opgenomen en „in de persoonlijke context” gedeeld. Nadat Muus de video deelde, deden er direct geruchten de ronde dat het om een zogeheten deepfake-video ging.

Eerder op de dag verwijderde Muus zijn tweet, omdat ook hij bij nader inzien dacht dat het om een bewerkte video ging. Twee dagen eerder had een vrouw die met Muus wilde afspreken een video naar hem opgestuurd. Op de beelden, die opgenomen lijken te zijn in het Torentje, is te zien dat Rutte Muus aanmoedigt vooral met de vrouw af te spreken.

‘Ik zou gewoon met Emily afspreken’

„Ik begrijp, Lykele, dat jij twijfelt of ik in dat debat de waarheid sprak. Dat deed ik overigens wel, en daar gaan we het nog een keer samen over hebben”, wendde een glimlachende Rutte zich tot de acteur in de inmiddels verwijderde beelden. „Zo kan het dus ook. Gewoon een leuk filmpje opnemen. En mijn advies aan jou: ik zou gewoon met Emily afspreken.” Zo kan het dus ook is de roman die Muus recent publiceerde. Wie de vrouw is, is niet bekendgemaakt.

De schrijver reageerde ontstemd op de video. „Leuk dat-ie reclame maakt voor m’n boek, terwijl hij zo druk is met het bedenken van leugens om onder alle affaires uit te komen, maar dat deze man tijd besteedt aan dit soort onzin bewijst ergens wel dat hij alleen maar met zichzelf bezig is en niet doet wat hij zou moeten doen”, schreef Muus in zijn tweet.

‘Nagesynchroniseerd’

Vlak nadat Muus de beelden deelde, wezen anderen hem erop dat het waarschijnlijk een video betrof waarbij de stem van Rutte zou zijn nagesynchroniseerd en onder bewegende beelden is geplakt. AD schreef een artikel met de titel ‘Acteur onder vuur na verspreiden deepfake-video Mark Rutte’. „Ik kreeg allerlei reacties van mensen die zeker wisten dat er zou zijn geknutseld. Via deepfake-scanners kwamen er verschillende percentages uit: de ene meldde 76 procent authenticiteit, de ander 0 procent”, zegt Muus.

„Voor de zekerheid heb ik het filmpje daarom verwijderd. Ook om de dame in kwestie niet te beschadigen. Ik had haar er al uit de video geknipt, om te voorkomen dat het haar zou raken. Uiteindelijk is het best een leuke actie om een filmpje van de premier te sturen. Het was lief bedoeld, maar is uiteindelijk een eigen leven gaan leiden.”

Lees ook: Ook Nederlandse kijkers trappen in nepvideo met politicus