New York klaagt Shell, BP en Exxonmobil aan wegens ‘misleidende’ reclame

Klimaatverandering De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio sleept Shell, BP en Exxonmobil voor de rechter vanwege de in zijn ogen misleidende reclamecampagnes van die bedrijven.
Shell zou het publiek via reclamecampagnes hebben misleid, stelde De Blasio.
Shell zou het publiek via reclamecampagnes hebben misleid, stelde De Blasio. Foto Toby Melville/Reuters

Het stadsbestuur van New York klaagt Shell, BP en Exxonmobil aan omdat de bedrijven de inwoners van de stad verkeerd zouden hebben geïnformeerd. De advertenties van de bedrijven zijn volgens New York misleidend. Zo zou Shell zijn brandstoffen als schoon en groen hebben aangeprezen, terwijl die in werkelijkheid zeer milieuvervuilend zijn, aldus burgemeester Bill de Blasio in een verklaring.

De Blasio stelt dat de olie- en gasbedrijven de consumenten in hun advertenties ervan proberen te overtuigen dat ze tegen klimaatverandering strijden met hun producten. Met de reclamecampagnes wekken de bedrijven de schijn dat ze een groen imago hebben en vooroplopen in duurzaam beleid, zegt een jurist van het stadsbestuur.

In 2018 probeerde New York dezelfde oliemaatschappijen via de rechter verantwoordelijk te stellen voor de schade aan het milieu en de klimaatverandering die zij hebben aangericht. Toen probeerde De Blasio de vijf grootste oliebedrijven ter wereld aan te klagen en hen verantwoordelijk te houden voor hun bijdrage aan de opwarming van de aarde, omdat ze volgens de burgemeester bewust weigerden maatregelen te treffen om hun vervuilende activiteiten te vervangen voor duurzamer beleid.

Volgens een van de rechters die de zaak behandelden, was hij niet bevoegd om over internationale regelgeving te oordelen. Bovendien was het aan de politiek om de bedrijven tot de orde te roepen, stelde hij. Tot tweemaal toe achtte de rechtbank de aanklacht van het stadsbestuur ongegrond. De Blasio geeft zijn juridische strijd niet op en hoopt de bedrijven een derde keer wel veroordeeld te krijgen.