AFM adviseert studieschuld verplicht te registreren in BKR

Hypotheken Studieschuld in het BKR zetten „gaan we dus niet doen”, zegt minister Ingrid van Engelshoven. AFM wil met registratie voorkomen dat huishoudens met te hoge maandelijkse kosten komen te zitten.
Tot nu toe hoeft de studieschuld niet in het BKR worden geregistreerd omdat het geen consumptieve lening is en pas hoeft te worden afgelost wanneer iemand genoeg verdient.
Tot nu toe hoeft de studieschuld niet in het BKR worden geregistreerd omdat het geen consumptieve lening is en pas hoeft te worden afgelost wanneer iemand genoeg verdient. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Studieschulden moeten worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) woensdagavond in haar jaarlijkse wetgevingsbrief. Het BKR wordt gebruikt door kredietverstrekkers om vast te stellen hoeveel iemand maximaal mag lenen voor bijvoorbeeld een hypotheek. Door de studieschuld te registreren moet voorkomen kunnen worden dat huishoudens met een te hoge schuld en voor hen onbetaalbare maandelijkse kosten komen te zitten, stelt AFM. „Een BKR-registratie van de studieschuld kan een afschrikwekkende werking hebben, gaan we dus niet doen”, reageert demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Sport, D66) via Twitter.

Hypotheekverstrekkers moeten nu ook al rekening houden met hoeveel een aanstaande koper maandelijks te besteden heeft. Maar volgens AFM zijn er „duidelijke aanwijzingen” dat de studieschuld „in het geheel niet wordt meegenomen” bij een deel van de hypotheekaanvragen. Het zou gaan om 15 procent van alle starters. De reden voor het niet meerekenen van de studieschuld is volgens de autoriteit dat consumenten zelf verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van bewijs. AFM noemt dit „onnodig omslachtig”. De AFM vraagt de ministers van Financiën en Onderwijs, Cultuur en Sport te overleggen over de invulling van haar voorstel. Maar Van Engelshoven heeft al laten weten hoe ze in dit gesprek staat: „Ik herhaal het nog maar een keer: het kabinet vindt het belangrijk dat lenen voor elke student toegankelijk blijft, zodat iedereen kan blijven studeren.”

‘Verder van huis’

Het onderwerp ligt gevoelig. Bij het afschaffen van de basisbeurs in 2015 werd vastgesteld dat de daardoor hoger oplopende studieschulden niet geregistreerd hoeven worden bij het schuldenbureau BKR omdat het geen consumptieve lening betreft en het bedrag pas afgelost hoeft te worden wanneer iemand genoeg verdient. Daarbij komt dat het juist voor mensen die hun eerste huis willen kopen de afgelopen jaren steeds moeilijker is geworden een pand te bemachtigen omdat de huizenprijzen almaar stijgen.

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt een BKR-registratie „geen goed idee”, zo laat de belangenorganisatie donderdag weten aan persbureau ANP. „BKR-registratie van studieschulden brengt studenten nog verder van de koop van een starterswoning. Het leenstelsel en de huidige woningmarkt zijn op zichzelf al genoeg reden tot zorgen voor studenten, we moeten hen niet nog verder afrekenen op het feit dat ze moeten lenen voor hun studie”, zegt ISO-voorzitter Dahran Çoban tegenover het ANP. Of het aflossen van een hypotheek mensen met een studieschuld ook echt in de problemen zou brengen wordt al langer betwist. Iedereen moet ergens wonen en de huren in de vrije sector liggen regelmatig hoger dan wat iemand kwijt zou zijn aan maandelijkse betalingen voor een hypotheek.

Dertiger en de boot gemist op de woningmarkt: kan ik ooit nog een huis kopen? Gijs van der Sanden droomt van een eigen woning maar op zijn 35ste woont hij nog altijd met huisgenoten. Moet hij zijn verwachtingen bijstellen?