Eerste prik met Janssen-vaccin gezet in Leiden

Een arts dient in Museum Boerhaave ggz-medewerker Babette Engelsman de eerste prik met het Janssen-vaccin toe.
Een arts dient in Museum Boerhaave ggz-medewerker Babette Engelsman de eerste prik met het Janssen-vaccin toe. Foto Marco de Swart/ANP

Vanochtend zijn de eerste prikken gezet met het Janssen-coronavaccin. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge (CDA) leidde dat moment in op de „historische grond” van het Leidse Museum Boerhaave, waar een reconstructie van het Anatomisch Theater uit 1610 op ware grootte te zien is; het „eerste academische ziekenhuis waar klinisch onderzoek werd gedaan en studenten werden opgeleid”, aldus De Jonge.

Het Janssen-vaccin werd in Leiden ontwikkeld en zal in eerst instantie worden gebruikt om personeel in ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg in te enten. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA adviseerde dinsdag vóór het gebruik van het Janssen-vaccin. Volgens de toezichthouder wegen de voordelen op tegen het risico van de zeer zeldzame bijwerking van bloedstolsels en een verlaagd aantal bloedplaatjes.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ondanks coronacrisis evenveel zelfdodingen in 2020 als de jaren ervoor