ECDC: gevaccineerden hoeven onderling geen afstand te houden

Een huisarts bereidt de eerste prik met het Janssen-vaccin voor. Deze werd woensdag gegeven.
Een huisarts bereidt de eerste prik met het Janssen-vaccin voor. Deze werd woensdag gegeven. Foto Marco de Swart/ANP

Mensen die elkaar ontmoeten en volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, hoeven minder te letten op de coronamaatregelen dan ongevaccineerden. Dat staat in een nieuwe richtlijn die het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) woensdag heeft gepubliceerd. Volledig gevaccineerden die met elkaar omgaan hoeven volgens het ECDC geen afstand te bewaren en geen mondkapje te dragen.

Datzelfde advies geldt voor wanneer een niet-gevaccineerde in een leeftijdscategorie tot en met middelbare leeftijd, samenkomt met een ander uit deze leeftijdscategorie die wél is gevaccineerd - mits geen van beiden in een medische risicocategorie voor het coronavirus valt. De maatregelen zouden wel gehandhaafd moeten blijven in publieke ruimten en wanneer grote groepen mensen bijeenkomen.

De richtlijn van het ECDC is een advies aan alle lidstaten van de Europese Unie, naar eigen zeggen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Lidstaten kunnen volgens het centrum „overwegen” om de richtlijn over te nemen. Deze is dus niet bindend. In Nederland geldt momenteel het advies dat gevaccineerden zich ook onderling nog aan de maatregelen moeten houden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Duits parlement akkoord met omstreden nationale coronawet