Recensie

Recensie Film

De dreiging van cynische volwassenen

Fantasy In 2012 had Benh Zeitlin veel succes met zijn daverende debuutfilm ‘Beasts of the Southern Wild’. Zijn tweede film ‘Wendy’ is een onevenwichtige bewerking van J.M. Barries klassieker ‘Peter Pan’.

Op weg naar het einde van de wereld, in ‘Wendy’.
Op weg naar het einde van de wereld, in ‘Wendy’.

In 2012 noemde NRC Beasts of the Southern Wild een „daverende debuutfilm”, met een indrukwekkende hoofdrol van Quvenzhané Wallis als de zesjarige Hushpuppy. Het duurde ruim acht jaar voor regisseur Benh Zeitlin kwam met zijn tweede film, Wendy, een bewerking van J.M. Barries klassieker Peter Pan.

Wendy en haar tweelingbroers James en Douglas hebben een hardwerkende moeder die haar dromen lang geleden achter zich liet. Om te voorkomen dat zij ook zo gedesillusioneerd eindigen, springt het trio op een trein „naar het einde van de wereld”. Daar woont een stel jongeren, onder wie Peter. Ze geloven dat ‘Moeder’ voorkomt dat ze ouder worden. Het avontuur begint pas echt als ze ontvoerd worden door de ‘Lost Boys’, die Moeder willen vangen en offeren in ruil voor verjonging.

De stijl is dezelfde als in Zeitlins originele debuut: een mengvorm van magisch realisme en een grauwe realiteit waaruit ontsnapping gezocht wordt. Met opnieuw onbekende jonge acteurs, van wie vooral hoofdpersoon Wendy (Devin France) overtuigt – de rest minder.

Zeitlins tweede film is onevenwichtig, al stijgt hij soms tot grote hoogte. Zo is de beschermende moeder in wie de kinderen geloven mooi vormgegeven als lichtgevend onderwatercreatuur. Je kunt haar zien als representatie van Moeder Aarde die bedreigd wordt door cynische volwassenen. De rest is een magere variatie op het overbekende Peter Pan-verhaal, met thema’s als jong willen blijven, hoop en het belang van dromen. Voor een film die handelt over verbeelding en magie is het teleurstellend hoe letterlijk – via weinig aan de fantasie overlatende dialogen – Zeitlin zijn boodschap erin hamert.

Correctie (23 april 2021): Na een herwaardering heeft de recensent besloten om ‘Wendy’ drie ballen in plaats twee ballen te geven.