Politie houdt twee verdachten aan voor aanval op persfotograaf Lunteren

Lunteren Omstanders hebben maandagavond persfotografen belaagd die een autobrand wilden vastleggen. Daarbij kwam een andere auto in de sloot terecht.
Bij het incident zouden twee aanhoudingen zijn verricht.
Bij het incident zouden twee aanhoudingen zijn verricht. Foto Yentl Slik

In de Gelderse plaats Lunteren zijn maandagavond een persfotograaf en zijn vriendin aangevallen door omstanders tijdens een autobrand. De auto waarin zij zaten werd door de belagers een sloot ingeduwd met een shovel, waarna de inzittenden bekneld raakten. Het tweetal is door de brandweer uit de auto gehaald en door het ambulancepersoneel gecontroleerd. De politie heeft twee aanhoudingen verricht en onderzoekt de zaak verder. Hoofdredacteuren, minister Arie Slob (Media, ChristenUnie) en politie spreken hun afschuw uit over het incident.

Volgens de politie werden meerdere persfotografen agressief benaderd, bedreigd en met stokken geslagen. De fotografen waren ter plaatse om een brandende auto vast te leggen, maar vertrokken al snel vanwege de bedreigende sfeer. Een van hen stapte samen met zijn vriendin in de auto. Een omstander duwde die vervolgens met een shovel de sloot in.

De persfotograaf en zijn vriendin zaten korte tijd bekneld in de auto, die ondersteboven in het water was beland, nadat de shovel opzettelijk op ze was ingereden en de auto optilde en in het water gooide, zo is op beelden van een dashcam van de auto te zien. De bestuurder van de shovel is - net als een andere omstander die de fotografen bedreigde - aangehouden. De politie verhoort het tweetal dinsdag. Het is niet bekend hoeveel mensen aanwezig waren bij het incident.

‘Dieptepunt’

„Journalisten moeten veilig hun werk kunnen doen. Dit gaat alle grenzen over, we accepteren dit niet”, reageert politiechef Naomi Hoekstra op het incident. Het Genootschap van Hoofdredacteuren noemt de actie met de shovel „een levensbedreigende aanval op twee mensen, maar het is ook een nieuwe aanslag op de journalistiek en persvrijheid”. Volgens de hoofdredacteuren is „dit een nieuw dieptepunt in de omstandigheden waarin journalisten hun werk moeten doen. Het illustreert de voortdurende dreiging waaronder de journalistiek in Nederland moet werken”.

Ook demissionair minister Arie Slob (Media, ChristenUnie) noemt de bedreigingen „volstrekt onacceptabel”. „Ik vind het erg om te horen dat persfotografen in Lunteren zijn bedreigd en belaagd. Journalisten moeten hun werk veilig kunnen doen”, schreef hij op Twitter.

Burgemeester René Verhulst van de gemeente Ede, waar Lunteren onder valt, is blij met de arrestatie van de twee verdachten, meldt persbureau ANP. Verhulst noemt de beelden van het incident „schokkend”. Het is een geluk dat het niet nog veel erger is afgelopen, zegt hij via zijn woordvoerder. De burgemeester vindt het gedrag van de verdachten absoluut ontoelaatbaar. Waarom het zo uit de hand liep, weet hij niet.

Lees ook: Dubbelleven op het platteland: de drank, de maïs en de ouderlingen