Recensie

Recensie Film

Kameleontische octopus steelt harten van kijkers

Documentaire In ‘My Octopus Teacher’ verovert een octopus het hart van de aan een burn-out lijdende filmmaker Craig Foster. Ook de kijker blijft niet onberoerd bij deze kanshebber voor een Oscar voor beste documentaire.

Beeld uit de documentaire ‘My Octopus Teacher’.
Beeld uit de documentaire ‘My Octopus Teacher’. Foto Tom Foster / Netflix

Een grote kanshebber voor de Oscar voor beste documentaire is My Octopus Teacher, die sinds zijn debuut op Netflix – begin september 2020 – de harten van velen heeft veroverd. En dat is niet moeilijk te begrijpen.

Hoofdpersoon Craig Foster is een natuurdocumentairemaker die last heeft van een burn-out. Hij woont in Zuid-Afrika aan de Stormkaap, een woest natuurgebied met een kelpwoud in ondiep water. Om zijn depressiviteit het hoofd te bieden besluit hij daar dagelijks te gaan duiken. Tijdens zijn exploraties treft hij een octopus, waardoor hij mateloos gefascineerd raakt. Die bekoring lijkt wederzijds: na een periode van gewenning zoekt de octopus via haar tentakels met honderden zuignappen letterlijk contact met Craig.

Fosters interesse in de octopus krijgt obsessieve trekken, hij wil alles over haar en haar leefomgeving weten. Octopussen zijn bijzonder intelligente wezens en Craig wil haar leren begrijpen. Daarbij is het onvermijdelijk dat hij de kameleontische octopus enigszins vermenselijkt. Maar zijn medeleven gaat net niet zover dat hij ingrijpt als pyjamahaaien haar bedreigen, al is dat wel zijn aandrang. Door zijn interactie met de octopus wordt Craig naar eigen zeggen een beter mens, want hij leert meer open te staan voor anderen. Terwijl de octopus geneest van een afgebeten tentakel, herstelt Craig van zijn burn-out.

Fosters identificatie met de octopus gaat ver maar My Octopus Teacher overtuigt ook de kijker van de bijzonderheid van de alien-achtige octopus. Het levert een ontroerende documentaire op met fraaie onderwaterbeelden. Een deel werd door Foster zelf gefilmd, een deel door Blue Planet 2-cameraman Roger Horrocks.