Bergbeklimmer beschadigt oude rotstekeningen

Mogelijk 2.000 jaar oud Bijzondere rotstekeningen van tussen de 2.000 en 700 jaar oud in de Amerikaanse staat Utah zijn beschadigd geraakt door de klimhaken van een onwetende bergbeklimmer. De man zag de tekeningen aan voor graffiti.

De beschadigde rotstekeningen bevinden zich op een berg vlakbij het Arches National Park in Utah.
De beschadigde rotstekeningen bevinden zich op een berg vlakbij het Arches National Park in Utah. Foto Getty / Education Images

Een onwetende bergbeklimmer heeft oude rotstekeningen beschadigd in de Amerikaanse staat Utah. De man zag de mogelijk tweeduizend jaar oude tekeningen aan voor graffiti. Dat heeft The Art newspaper maandag gemeld.

De rotstekeningen bevinden zich op een berg vlakbij het Arches National Park in Utah. Het zijn overblijfselen van een precolumbiaanse cultuur die tussen 2.000 en 700 jaar geleden in Utah en delen van omliggende staten woonde, de Fremont. De tekeningen verbeelden antropomorfe figuren.

De klimhaken werden ontdekt en verwijderd door de vriend van een andere klimmer die op Facebook over het incident had gepost. De klimmer ontdekte „drie nieuwe routes met klimhaken op en nabij een fantastisch paneel met rotstekeningen in Fremont-stijl”.

My friend Darrin Reay, a climbing guide and Naked and Afraid star, called me this afternoon while he was driving back to…

Geplaatst door Stewart M. Green op Zondag 11 april 2021

Een klimforum onthulde dat de haken eind maart zijn geïnstalleerd door bergbeklimmer Richard Gilbert uit Colorado Springs. Hij vertelde vorige week aan de Colorado Springs Gazette dat hij de rotstekeningen voor graffiti aanzag vanwege de nabijheid van een openbare camping. Hij had de klimroutes geïnstalleerd om minder ervaren of gehandicapte klimmers te helpen, zei hij.

Gilbert kreeg op het klimmersforum veel kritiek en zelfs doodsbedreigingen. De klimmer heeft de schade zelf gemeld bij het Moab Bureau of Land Management, dat toezicht houdt op het gebied. De tekeningen zijn wettelijk beschermd. Gilbert loopt kans op een boete van maximaal 20.000 dollar en een gevangenisstraf van maximaal een jaar voor de schade. Er is een onderzoek ingesteld.

„Het is verkeerd. Het had niet mogen gebeuren”, vertelde Gilbert aan Outside Magazine, een bergsporttijdschrift. Hij weet de fout aan zijn gebrekkige schoolopleiding en neemt de volledige verantwoordelijkheid.

Schade aan archeologische vindplaatsen komt volgens The Art Newspaper de laatste tijd steeds vaker voor. Vooral sinds de coronapandemie zijn steeds meer mensen buitenactiviteiten gaan ondernemen, vaak zonder begrip van het belang van de locaties die ze verkennen.