Voetbalwereld en politici ontstemd over plan Europese Super League

Voetbal Het plan van twaalf Europese topclubs om een eigen internationale competitie op te zetten, roept veel weerstand op. De Europese voetbalbond UEFA wil dat de deelnemers aan de Europese Super League worden verbannen uit alle andere competities.
Spelers van Tottenham Hotspur - een van de teams die mee wil doen aan de Super League - vieren een doelpunt.
Spelers van Tottenham Hotspur - een van de teams die mee wil doen aan de Super League - vieren een doelpunt. Foto EPA

Het initiatief van twaalf Europese topclubs om een eigen, internationale competitie op te richten, heeft tot woedende reacties geleid uit de voetbalwereld en politiek. De Britse premier Boris Johnson noemt de plannen voor een Europese Super League via Twitter „zeer schadelijk” voor de sport. „Dit raakt het nationale voetbal in het hart en zal supporters vanuit het hele land zorgen baren”, aldus Johnson. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas hekelde de lancering voor een eigen toernooi en verdedigde het huidige Europese sportmodel van promotie, degradatie en ondersteuning van amateurvoetbal. Ook vanuit de voetbalwereld reageren sportbonden, (oud-)spelers en supporters ontstemd.

De zes Engelse clubs Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Tottenham Hotspur en Arsenal presenteerden zondagavond samen met hun Italiaanse en Spaanse collega’s Internazionale, AC Milan, Juventus, FC Barcelona, Atlético Madrid en Real Madrid een plan voor een eigen topcompetitie. De deelnemers aan de Europese Super League zeggen niet meer mee te willen doen aan de Champions League; de teams zouden wel actief blijven in de eigen nationale competitie. De twaalf initiatiefnemers zijn volgens hun eigen plan standaard gekwalificeerd, samen met drie andere vaste deelnemers die nog niet bekend zijn. Vijf clubs zouden zich via een kwalificatiesysteem moeten plaatsen.

Het is onzeker of de nieuwe toernooiopzet er daadwerkelijk zal komen, maar een financier voor het project heeft zich in elk geval al gemeld. De Amerikaanse bank JP Morgan bevestigde tegen internationale persbureaus geld in het toernooi te willen steken. Het is niet bekend om hoeveel geld het gaat. Wel maakt de bekendmaking duidelijk dat de clubs achter de schermen al commerciële contacten hebben gelegd om hun initiatief te realiseren.

Lees ook: Twaalf Europese topclubs kondigen officieel eigen competitie aan

Ajax

De Europese voetbalbond UEFA stelde in reactie op de plannen dat de deelnemers aan de Europese Super League worden verbannen uit alle andere competities op nationaal en internationaal niveau - mocht de Super League daadwerkelijk doorgaan. De Nederlandse KNVB schaarde zich al snel achter die verklaring en stelde dat het toernooi „niet in het belang is” van het Nederlandse voetbal. Het is niet bekend of een Nederlands team betrokken is geweest bij de plannen; Ajax wilde maandagochtend nog niet reageren op vragen van NRC. „Er zijn nog teveel losse eindjes om nu een standpunt in te nemen”, aldus een woordvoerder van de club. Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, zei volgens persbureau ANP weinig aanwijzingen te hebben gehad „dat Ajax interesse heeft”. De Jong stelde „niet bang” te zijn dat de Amsterdamse club wil meedoen aan het toernooi.

Analist en oud-speler van Manchester United Gary Neville heeft vol ontsteltenis gereageerd op het plan. In de studio van Sky Sports typeerde hij het initiatief als „schandalig”. Neville zei zich te schamen voor ‘zijn’ Manchester United en pleitte voor puntenaftrek voor de zes Engelse clubs. Ook zouden die moeten degraderen uit de Engelse Premier League. „Ontneem ze allemaal punten in de Premier League, omdat ze dit midden in het seizoen doen. Het is een regelrechte grap.” Zijn reactie vond veel bijval op sociale media, waar honderden voetbalfans de video deelden. Ook andere oud-spelers als Roy Keane, Danny Murphy en Micah Richards toonden zich negatief over het plan.

Lees ook: Bekerwinst stelt niets voor nu Super League zonder Ajax nabij lijkt

Garantie

De initiatiefnemers van de Super League vinden dat de beoogde hervormingen - een competitieverband van 36 clubs - van de huidige Champions League-opzet niet ver genoeg gaan. De coronapandemie heeft het economische model volgens de clubs „nog instabieler gemaakt”, daarom willen ze meer commerciële inkomsten genereren en dat zou in hun ogen lukken via de oprichting van een eigen, Europese competitie. Doordat de twaalf teams zichzelf permanent kwalificeren, hebben ze jaarlijks de garantie miljarden te incasseren uit het toernooi. Nu kunnen clubs zich alleen via de nationale competitie plaatsen voor een Europees toernooi. Dat maakt deelname onzeker: door één slecht seizoen kan een topclub veel geld mislopen.

De nieuwe opzet van de Super League maakt het voor clubs uit kleinere competities moeilijker zich te meten met de absolute voetbaltop. Deze Champions League-editie bestond uit 32 clubs, waarvan zes zich via de kwalificatiecyclus hebben geplaatst. In de voorgenomen plannen voor een Super League plaatsen zich twintig clubs, waarvan vijf via kwalificatie. Tot dusver hebben zich alleen clubs uit Italië, Spanje en Engeland geschaard achter het eigen toernooi. De twee finalisten van de vorige Champions League-editie Bayern München en Paris Saint-Germain behoren nog niet tot de deelnemers.

Een verklaring van de Spaanse middenvelder Ander Herrera van Paris Saint-Germain vindt veel steun op sociale media. Herrera spreekt zich daarin uit tegen de komst van het toernooi. „Als deze Super League doorgaat, zijn de dromen van supporters die hun team willen zien strijden tegen de top voorbij. Ik geloof in een betere Champions League, maar niet in het idee dat de rijken stelen van wat door het volk is opgebouwd.”