Proeffestival Achterhoek met tienduizend bezoekers gaat ook niet door

Een dronefoto van het festivalterrein van de Zwarte Cross, waar het Startschotgala aanvankelijk gehouden zou worden.
Een dronefoto van het festivalterrein van de Zwarte Cross, waar het Startschotgala aanvankelijk gehouden zou worden. Foto Sem van der Wal/ANP

Het Fieldlab-proeffestival in Lichtenvoorde in de Achterhoek gaat ook niet door, zo heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. Het zogeheten Startschotgala had plaats voor tienduizend bezoekers, evenals het eerder vandaag geannuleerde proeffestival 538 Oranjedag in Breda. Het gala stond gepland voor 1 mei en zou gehouden worden op het terrein waar ook de Zwarte Cross jaarlijks plaatsvindt. Of het festival in de Achterhoek wordt verplaatst, is nog niet bekend.

De organisatie zegt het evenement af te blazen „vanwege de maatschappelijke discussie en druk op de zorg” en te zullen „nadenken over de mogelijkheden van dit evenement in de toekomst”. Wat er gebeurt met de reeds verkochte kaartjes is nog niet duidelijk. Zodra daar meer over bekend is, zullen bezoekers op de hoogte worden gebracht, belooft de organisatie.

De proeffestivals waren bedoeld om te onderzoeken op welke manier grootschalige evenementen veilig gehouden kunnen worden. Afgelopen week ontstond ophef rondom de 538 Oranjedag. Medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda, op enkele honderden meters afstand van het terrein waar het festival gehouden zou worden, begonnen een petitie tegen het evenement. Tot maandagmiddag werd deze zeker 368.000 keer ondertekend.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Dinsdag persconferentie: ‘avondklok verdwijnt en terrassen beperkt open’