Laatste nieuws coronacrisis

Nationale Dodenherdenking in Amsterdam ook dit jaar zonder publiek

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus van maandag 19 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in het nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Eén op vijf werknemers kwam in 2020 vrijwel niemand tegen tijdens het werk

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

  • Het Fieldlabfeest 538 Oranjedag, dat de afgelopen dagen veel kritiek kreeg omdat het plek had voor tienduizend bezoekers, gaat niet door. De gemeente Breda verleent het evenement geen vergunning. Vanwege de „oplopende maatschappelijke onrust” zou het evenement niet meer veilig georganiseerd kunnen worden, aldus burgemeester Paul Depla van Breda. Een vergelijkbaar proeffestival in de Achterhoek gaat ook niet door.
  • Dinsdag houdt het demissionaire kabinet opnieuw een persconferentie over de coronamaatregelen. Ingewijden meldden aan NRC dat het kabinet van plan is vanaf 28 april een aantal versoepelingen door te voeren. Zo moeten terrassen onder voorwaarden weer open en zal de avondklok verdwijnen.
  • Bij het RIVM kwamen tussen zondag- en maandagmiddag 7.187 positieve coronatestuitslagen binnen. Dat zijn er 1.390 minder dan een dag eerder. Maandagmiddag lagen 2.544 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis; 66 meer dan een dag eerder.
  • De Universiteit van Oxford gaat onderzoek doen naar herbesmetting met het coronavirus. Met informatie uit het onderzoek moeten betere vaccins en behandelingen worden ontwikkeld, aldus hoofdonderzoeker Helen McShane.

Ministerie van Economische Zaken betreurt afgelasting testfeest Breda

Het ministerie van Economische Zaken zegt het jammer te vinden dat het Fieldlab-evenement met tienduizend bezoekers komende zaterdag in Breda niet doorgaat. „Jammer voor het onderzoek én voor de tienduizend mensen die kaarten hadden gekocht”, zegt een woordvoerder van het ministerie tegen persbureau ANP. Vandaag werd ook duidelijk dat naast de 538 Oranjedag van komende zaterdag een beoogd Fieldlab-proeffestival in Lichtenvoorde in de Achterhoek begin mei is afgelast.

Het besluit om het evenement van radiozender 538 in Breda te staken, is volgens het ministerie genomen door de gemeente. „Breda heeft de afweging gemaakt om in het kader van de openbare orde geen vergunning te verlenen. Daar hebben we uiteraard respect en begrip voor.” De gemeente liet eerder vandaag weten te vrezen voor demonstraties van voor- en tegenstanders van het coronabeleid.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) noemde het na afloop van het Veiligheidsberaad „heel verstandig” dat het feest in Breda niet doorgaat, maar liet ook weten dat het kabinet nog altijd voorstander is van het experiment. „Maar het is goed om de test niet nu, in deze fase, te doen”, aldus Grapperhaus, die opvallend positief was over het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. „De ontwikkelingen laten heel duidelijk zien dat wij de piek bereikt hebben. Achter de donkere wolken begint licht te gloren.”

Iedereen geboren in 1953 en 1954 krijgt deze week prikuitnodiging

Nederlanders die in 1953 of 1954 geboren zijn, ontvangen deze week allemaal een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Dat heeft het RIVM maandag bekendgemaakt. Zij kunnen vervolgens online een inentingsafspraak inplannen. Mensen uit 1955 krijgen de uitnodiging volgende week woensdag en donderdag.

In totaal gaat het om circa 600.000 mensen. Zij zullen het Pfizer/BioNTech-vaccin toegediend krijgen bij een van de GGD-vaccinatiestraten. Mensen geboren tussen 1953 en 1955 die in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland of Zeeland wonen, worden mogelijk ook door hun huisartsen benaderd voor een prik. Dat gebeurt in de gevallen dat huisartsen doses van het AstraZeneca-vaccin over hebben. Deze groep mensen mag zelf kiezen of ze ingaan op de uitnodiging van de huisarts of dat zij zich bij een GGD-locatie laten prikken. Het RIVM verwacht dat in de andere provincies geen doses van het AstraZeneca-vaccin overblijft.

Amphia Ziekenhuis: opgelucht dat 538-feest niet doorgaat

Medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn opgelucht dat de 538 Oranjedag komende zaterdag niet doorgaat. „Veel medewerkers keken op tegen de mogelijke extra zorg die door het festival zou komen”, zo zegt een woordvoerder van het ziekenhuis maandag tegen persbureau ANP. Medewerkers van het Amphia tuigden afgelopen weekend een petitie op tegen het festival, dat eerder vandaag werd afgelast door de gemeente. De petitie werd ruim 370.000 keer ondertekend.

Het afgelasten van het evenement is volgens de woordvoerder van het ziekenhuis een „verstandig besluit”. Dat de petitie honderdduizenden keren ondertekend zou worden, had het ziekenhuis overigens niet verwacht. „Het laat zien dat dit nog gevoelig ligt.” Het Amphia ligt op enkele honderden meters afstand van het Chasséveld in Breda, waar het evenement georganiseerd zou gaan worden.

Chirurg en initiatiefnemer van de petitie, Rogier Crolla, stelde op Twitter tevreden te zijn. „We hebben met zijn allen laten zien dat het gezond verstand kan zegevieren”, aldus Crolla. „Al diegenen die dit steunden en verder verspreid hebben zeer, zeer bedankt.”

Het Koningsdagfeest in Breda was bedoeld om te testen of evenementen op grote schaal veilig georganiseerd kunnen worden. De gemeente Breda maakte vandaag bekend het festival geen vergunning te verlenen, omdat de veiligheidsrisico’s te groot zouden zijn. Voorzitter van koepelorganisatie GGD-GHOR André Rouvoet zei maandag tegen ANP dat hij „grote zorgen in medische zin” had over het evenement alvorens deze werd afgelast. Hoewel de GGD’s de Fieldlab-experimenten steunen, zouden de besmettingscijfers nog te hoog zijn om dusdanig veel bezoekers toe te laten.

Een chirurg van het Amphia Ziekenhuis in Breda is afgelopen weekend een petitie begonnen tegen het 538-feest. Foto Phil Nijhuis/ANP

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam ook dit jaar zonder publiek

Bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is vanwege de coronacrisis net als vorig jaar geen publiek toegestaan. Het herdenkingsprogramma in De Nieuwe Kerk en de ceremonie op de naastgelegen Dam op 4 mei worden live uitgezonden op NPO1. Dat heeft de gemeente Amsterdam maandag bekendgemaakt. De herdenking op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam-Oost gaat dit jaar in tegenstelling tot afgelopen jaar wél door, maar is alleen toegankelijk voor genodigden.

Vorig jaar was de Dam ook vrijwel leeg gedurende de Dodenherdenking. De enige aanwezigen waren koning Willem-Alexander, koningin Máxima, minister-president Mark Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en Gerdi Verbeet, de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Ook de landelijke vieringen van Bevrijdingsdag op 5 mei zijn dit jaar aangepast vanwege de coronamaatregelen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert een digitaal Bevrijdingsfestival, met optredens van ruim tweehonderd artiesten in veertien steden. Het bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam vindt net als vorig jaar plaats in Theater Carré. Publiek is ook daarbij niet toegestaan, maar het evenement wordt live op televisie uitgezonden.

Proeffestival Achterhoek met tienduizend bezoekers gaat ook niet door

Het Fieldlab-proeffestival in Lichtenvoorde in de Achterhoek gaat ook niet door, zo heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. Het zogeheten Startschotgala had plaats voor tienduizend bezoekers, evenals het eerder vandaag geannuleerde proeffestival 538 Oranjedag in Breda. Het gala stond gepland voor 1 mei en zou gehouden worden op het terrein waar ook de Zwarte Cross jaarlijks plaatsvindt. Of het festival in de Achterhoek wordt verplaatst, is nog niet bekend.

De organisatie zegt het evenement af te blazen „vanwege de maatschappelijke discussie en druk op de zorg” en te zullen „nadenken over de mogelijkheden van dit evenement in de toekomst”. Wat er gebeurt met de reeds verkochte kaartjes is nog niet duidelijk. Zodra daar meer over bekend is, zullen bezoekers op de hoogte worden gebracht, belooft de organisatie.

De proeffestivals waren bedoeld om te onderzoeken op welke manier grootschalige evenementen veilig gehouden kunnen worden. Afgelopen week ontstond ophef rondom de 538 Oranjedag. Medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda, op enkele honderden meters afstand van het terrein waar het festival gehouden zou worden, begonnen een petitie tegen het evenement. Tot maandagmiddag werd deze zeker 368.000 keer ondertekend.

Een dronefoto van het festivalterrein van de Zwarte Cross, waar het Startschotgala aanvankelijk gehouden zou worden. Foto Sem van der Wal/ANP

WHO-panel: vaccinatiebewijs voor reizen vergroot ongelijkheid

Een vaccinatiebewijs leidt tot meer ongelijkheid en minder bewegingsvrijheid, aldus een comité voor noodsituaties van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het comité heeft de top van de WHO daarom afgeraden om een vaccinatiebewijs als voorwaarde voor internationale reizen te stellen, zo staat te lezen in een maandag gepubliceerde verklaring.

Het panel wijst ook op de „aanhoudende ongelijkheid in de wereldwijde distributie van vaccins” en het feit dat nog relatief weinig bekend is over of vaccins de overdracht van het coronavirus voorkomen. Waar de meeste Westerse landen rap op weg zijn hun bevolkingen te vaccineren tegen het virus, lopen veel armere landen achter. De WHO waarschuwde al sinds afgelopen jaar meermaals tegen ‘vaccinnationalisme’.

Onder meer de Europese Unie werkt aan een vaccinatiepaspoort, dat waarschijnlijk niet voor de zomer zal worden ingevoerd. Met een dergelijk paspoort zal iemand aan kunnen tonen gevaccineerd te zijn of negatief te zijn getest op het virus. Diverse landen in de EU, waaronder Griekenland en Spanje, hebben al aangegeven ergens in de komende maanden weer gevaccineerde toeristen toe te gaan laten.

Lees ook: Inhaligheid bij vaccins kan Westen opbreken

Fieldlabfeest 538 Oranjedag krijgt geen vergunning van gemeente

Koningsdagevenement 538 Oranjedag gaat niet door in de oorspronkelijke opzet met tienduizend bezoekers. Het evenement krijgt geen vergunning van de gemeente Breda, heeft burgemeester Paul Depla zojuist bekendgemaakt in een persbericht. „Vanwege de oplopende maatschappelijke onrust kan het evenement niet meer veilig en verantwoord in het kader van de openbare orde plaatsvinden”, schrijft de gemeente. 538 Oranjedag zou het grootste Fieldlab-testevenement tot nu toe worden, maar kreeg de afgelopen dagen veel kritiek.

Volgens Depla krijgt de politie signalen dat het evenement wordt aangewend om te demonstreren door voor- en tegenstanders van het coronabeleid. „Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld”, aldus de burgemeester.

De Fieldlab-evenementen hebben als doel om onderzoek te doen naar hoe de samenleving weer op verantwoorde wijze kan openen. Een petitie tegen het evenement, een initiatief van medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda, is inmiddels ruim 368.000 keer ondertekend. Radiozender Radio 538 zegt te werken aan een alternatief. Ook laat de zender weten dat mensen die een kaartje hebben gekocht voor 538 Oranjedag hun geld terug krijgen.

538 Koningsdag werd in 2018 nog groots gevierd in Breda. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Politie deelde afgelopen week 6.287 avondklokboetes uit

De politie heeft de afgelopen week iets meer boetes uitgedeeld voor het overtreden van de avondklok dan de week daarvoor. Zeker 6.287 mensen kregen een avondklokboete, ruim zevenhonderd meer dan een week eerder. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Verder hebben handhavers 105 mensen een waarschuwing gegeven omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden; een week eerder waren dat er 162. Ook beëindigde de politie 39 illegale feesten, acht minder dan de week ervoor.

De avondklok is sinds januari van kracht en gold aanvankelijk tussen 21.00 en 04.30 uur. Sinds eind maart is deze een uur verschoven en mogen mensen vanaf 22.00 uur niet meer zonder geldige reden op straat zijn. Wie dat wel doet, riskeert een boete van 95 euro. Het demissionair kabinet is van plan de avondklok per 28 april af te schaffen, zo bevestigden ingewijden eerder vandaag aan NRC.

Avondklok verdwijnt en terrassen beperkt open

Het demissionair kabinet is van plan om vanaf 28 april versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren. De avondklok verdwijnt en de terrassen kunnen onder voorwaarden weer open. Dat zal volgens ingewijden de boodschap zijn van de persconferentie, die dinsdagavond gepland staat.

De terrassen gaan open voor maximaal twee bezoekers per tafeltje die afkomstig zijn uit één huishouden, melden bronnen aan de NOS. Om 18.00 uur moeten de terrassen weer sluiten. Daarnaast denkt het kabinet ook aan het versoepelen van de bezoekregeling van maximaal één naar twee bezoekers. Op de persconferentie zal verder ook duidelijk worden of winkels onder voorwaarden weer open kunnen.

Voordat er een besluit wordt genomen, is er maandag eerst nog een overleg met de burgemeesters in het wekelijkse Veiligheidsberaad. Burgemeesters van de grote steden pleiten al langer voor het openen van de terrassen. Na het Catshuisoverleg zondag waren politici al positiever gestemd over mogelijke versoepelingen. Dat komt omdat het aantal ziekenhuisopnames min of meer gestabiliseerd is.

RIVM: ruim 7.000 nieuwe besmettingen

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 7.187 nieuwe positieve tests geregistreerd. Dat zijn er 1.390 minder dan zondag. In diezelfde uren noteerde het instituut 22 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, zondag waren dat er nog twaalf. Niet al deze mensen overleden tussen zondag- en maandagmiddag; sterfgevallen worden soms met enige vertraging doorgegeven aan het RIVM.

Op dit moment liggen 2.544 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis, 66 meer dan op zondag. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de IC zijn 813 bedden bezet door coronapatiënten, vijf meer dan een etmaal geleden.

Pfizer en BioNTech leveren 100 miljoen extra vaccins aan Europese Unie

De Europese Unie krijgt dit jaar 100 miljoen extra doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. In totaal krijgt de EU daarmee 600 miljoen Pfizer/BioNTech-vaccins in 2021. De Europese Commissie maakt voor de extra leveringen gebruik van een optie uit het oorspronkelijke contract, meldt biotechnologiebedrijf BioNTech.

Pfizer en BioNtech verwachten alle 600 miljoen vaccins verspreid over 2021 te zullen leveren. Het is de bedoeling dat er in het tweede kwartaal 250 miljoen doses aan de lidstaten worden geleverd, een verviervoudiging van het aantal in het eerste kwartaal geleverde doses. Hoeveel van de extra doses bestemd zijn voor Nederland en wanneer deze geleverd zullen worden, is nog onbekend.

Vorige week werd al bekend dat de farmaceut de bestelde doses aan de EU en de Verenigde Staten sneller gaat leveren. In het tweede kwartaal krijgt Nederland als gevolg van die versnelde levering bijna 2 miljoen extra doses.

De Europese Unie krijgt nu 600 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech Foto Eric Gaillard/Reuters

Politie beëindigt ‘nazit’ met tientallen aanwezigen in Utrechts café

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan een bijeenkomst met ongeveer veertig aanwezigen in een van de Utrechtse cafés die meededen aan een Fieldlab-experiment. Onder anderen medewerkers en ondernemers van vier van de vijf deelnemende horecazaken waren na sluitingstijd samengekomen voor een „nazit”, aldus de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma maandag in een brief aan de gemeenteraad.

Agenten kwamen rond 02.15 uur af op een melding van geluidsoverlast bij een café aan de Utrechtse Willemstraat. Bij het zien van de politie vluchtten de aanwezigen naar een bovengelegen woonruimte. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt en de gemeente over het incident ingelicht.

Burgemeester Dijksma schrijft maandag dat het incident wordt onderzocht en „passende maatregelen” worden getroffen. Daarnaast hebben enkele mensen die in het café aanwezig waren zich deze ochtend voor de gemeente moeten verantwoorden. „In een indringend gesprek met de betrokken horecaondernemers hebben wij onze teleurstelling uitgesproken”, aldus Dijksma. Aan het Fieldlab-experiment, dat plaatsvond van woensdag tot en met zaterdag, deden vijf Utrechtse cafés mee. De betrokken partijen, waaronder het kabinet en onderzoeksinstituut TNO, testen met de proef op wat voor manier horecabezoek in coronatijd veilig kan plaatsvinden.

Bijna 45.000 aanmeldingen om naar Gran Canaria te gaan

Tot dusver zijn bijna 45.000 aanmeldingen voor de proefreis naar het Spaanse eiland Gran Canaria binnengekomen bij organisatoren TUI en Corendon. Dat bevestigt een woordvoerder van TUI maandagmiddag desgevraagd. Aanmelden is mogelijk sinds maandagochtend 10.00 uur.

Het betekent niet dat zich ook daadwerkelijk 45.000 mensen hebben ingeschreven, omdat belangstellenden zich zowel bij TUI als Corendon kunnen registreren. Er is in totaal plek voor 180 mensen tussen de 18 en 70 jaar oud die van 1 tot en met 8 mei naar Gran Canaria gaan. De inschrijving sluit woensdagavond en vrijdag wordt bekend wie is geselecteerd. Dat gebeurt op basis van onder andere leeftijd en geslacht.

Het is de tweede overheidspilot onder de noemer Veilig en verantwoord reizen tijdens corona. Maandag kwamen 189 reizigers terug uit het Griekse Rhodos, waar de eerste pilot plaatsvond. Voor die reis hadden 25.000 belangstellenden zich ingeschreven. In Gran Canaria krijgen reizigers iets meer vrijheid. Zo mogen ze, in tegenstelling tot de vakantievierders op Rhodos, van hun resort af. De reizigers moeten zich voor vertrek naar het eiland en voor de reis naar huis laten testen op het coronavirus.

Dinsdag persconferentie over coronamaatregelen, mogelijk versoepelingen

Dinsdag houdt het demissionaire kabinet opnieuw een persconferentie over de coronamaatregelen. Dat bevestigt een woordvoerder van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maandag. Tijdens het persmoment worden mogelijk enkele versoepelingen van de huidige regels, zoals de avondklok, aangekondigd.

Rutte en De Jonge tijdens een eerdere persconferentie. Foto Bart Maat/ANP

Zondag kwam een aantal kabinetsleden en OMT-experts samen in het Catshuis om te overleggen over de coronacrisis. Na dat overleg waren meerdere bewindslieden positiever gestemd over mogelijke versoepelingen, zo zei demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA). Dit heeft ermee te maken dat het aantal ziekenhuisopnames min of meer gestabiliseerd is.

De eerste versoepelingen zouden 28 april in kunnen gaan. Het kabinet overweegt vanaf die datum de avondklok te schrappen en de terrassen te heropenen. Het is nog onduidelijk wanneer het kabinet de knoop doorhakt. In elk geval is er vanavond nog een overleg met de burgemeesters in het wekelijkse Veiligheidsberaad. De burgemeesters van verschillende grote steden pleiten al langer voor een heropening van de terrassen.

Lees ook: ‘Wie het land open wil, moet wel lekken’

Vakbond roept politieagenten op werk neer te leggen tijdens 538-feest

Politievakbond ACP heeft agenten maandag via Twitter opgeroepen het werk neer te leggen als ze worden ingezet tijdens het geplande Radio 538-feest met tienduizend aanwezigen in Breda. Het evenement aankomende zaterdag is de grootste Fieldlab-proef tot nu toe.

De vakbond gaat ervan uit dat de oproep onder collega’s breed gesteund wordt omdat veel politiemensen overbelast zijn, zegt een woordvoerder desgevraagd. Het cao-conflict met het kabinet over een loonsverhoging voor agenten en de capaciteitsproblemen binnen de politie eisen hun tol, zo licht hij toe. Ook is de vakbond gefrustreerd over het feit dat agenten geen voorrang krijgen in het vaccinatieprogramma.

De afgelopen dagen klonk vanuit meerdere kanten kritiek op het Radio 538 Oranjefeest van Fieldlab Evenementen. De Bredase horecabaas Johan de Vos, ook werkzaam als vicevoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Breda (KHN), noemde het evenement met duizenden bezoekers op „steenworp afstand van de horeca” vorige week een „mes in je rug”.

Van Ark spreekt van dilemma’s

Ook vanuit het Amphia Ziekenhuis in Breda klonk kritiek. Een arts van dat ziekenhuis noemde het feest een „ondoordacht pseudo-experiment” en een „slag in het gezicht” van de patiënten en zorgverleners die lijden onder de overbelaste zorg. Een online petitie tegen het evenement, door diezelfde arts geïnitieerd, is inmiddels meer dan 350.000 keer ondertekend.

Kan het feest na alle ophef nog wel doorgaan? Het demissionaire kabinet vindt dat de gemeente Breda dat besluit moet nemen. Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) ziet een aantal dilemma’s, zegt ze maandag tegen persbureau ANP. „Aan de ene kant is er de drukte in de zorg, maar aan de andere kant zijn er ondernemers bij wie het water aan de lippen staat.” De gemeenteraad heeft later op maandag een extra vergadering om de kwestie te bespreken. Wat Radio 538 betreft kan het feest gewoon doorgaan, aldus ANP.

Het Chasseveld in het centrum van Breda, waar op 24 april het Radio 538 Oranjefeest moet plaatsvinden. Foto Phil Nijhuis/ANP

Quarantaineverplichting in Griekenland vervalt voor reizigers uit EU

Reizigers uit de lidstaten van de Europese Unie en enkele andere landen hoeven vanaf vandaag niet meer verplicht in quarantaine bij aankomst in Griekenland. Wel moeten ze aantonen dat ze gevaccineerd zijn of 72 uur voor aankomst negatief zijn getest. De ingang van de maatregel werd afgelopen week aangekondigd door regeringsadviseur Alex Patelis. Voor reizigers uit landen die niet in de lijst uitzonderingen staan, geldt nog altijd een zevendaagse quarantaineplicht bij aankomst in Griekenland.

Naast inwoners van de Europese Unie mogen ook reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Servië, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten weer zonder quarantaineverplichting naar Griekenland. De inwoners van deze landen zijn voorlopig nog niet in alle delen van Griekenland welkom. Voorlopig mag alleen gereisd worden op de luchthavens van Athene, Thessaloniki, Heraklion, Chania, Rhodos, Kos, Mykonos, Santorini en Corfu.

Het deels opheffen van de quarantaineverplichting is onderdeel van een reeks versoepelingen die Griekenland de komende weken doorvoert. Zo wil het land toeristen vanaf half mei weer welkom heten, die een belangrijke aanjager zijn van de Griekse economie. Zo willen onder meer cruiseschepen vanaf die datum weer (gevaccineerde) toeristen toelaten.

Bezoekers bij het Filopappou-monument in Athene. Foto Louisa Gouliamaki/AFP

Reisbubbel tussen Australië en Nieuw-Zeeland, otters besmet met coronavirus

  • De zogeheten reisbubbel tussen Australië en Nieuw-Zeeland is maandag geopend. Reizigers uit Australië kunnen nu zonder verplichte quarantaine naar Nieuw-Zeeland. Daar maakten honderden passagiers gebruik van, zag persbureau Reuters. Het is voor het eerst sinds een jaar dat de grens volledig open is. Inwoners uit Nieuw-Zeeland konden zonder quarantaine naar Australië, maar andersom was dat nog niet toegestaan. Op beelden is te zie hoe mensen elkaar op vliegvelden voor het eerst sinds lange tijd weer kunnen omhelzen. De regeringen van beide landen waarschuwen wel dat er in het geval van een uitbraak van het coronavirus maatregelen genomen kunnen worden.
  • De Amerikaanse president Joe Biden, voormalig president Barack Obama en andere prominenten hebben Amerikanen opgeroepen om zich te laten vaccineren. Dat deden ze in het tv-programma Roll Up Your Sleeve van tv-zender NBC. De uitzending van een uur was gericht op het vergroten van het vertrouwen in de vaccins en ging over het belang van inenten. Obama deed die oproep samen met voormalige NBA-sterren Charles Barkley en Shaquille O’Neal. Zij richtten zich vooral op Afro-Amerikanen, Latino’s en jonge mensen. Obama zei dat vaccins levens redden en ervoor kunnen zorgen dat mensen weer terug naar normaal kunnen. „Hoe eerder meer mensen zich laten vaccineren, hoe sneller dat mogelijk is.”
  • De otters van het Georgia Aquarium in de Verenigde Staten zijn besmet met het coronavirus. Ze hebben milde klachten, meldt het aquarium op de website. Het gaat inmiddels beter met de otters en de verwachting is dat ze volledig zullen herstellen. Een medisch team verzorgt de dieren en houdt ze nauwlettend in de gaten. Het aquarium vermoedt dat ze besmet zijn geraakt door contact met een asymptomatische medewerker. Alle personeelsleden die in contact zijn geweest met de otters zijn uit voorzorg getest. De dieren hebben nooit direct contact gehad met bezoekers van het aquarium, omdat ze achter glas te bezichtigen zijn.

Een omhelzing nadat de eerste vlucht uit Australië in Nieuw-Zeeland is aangekomen. Foto Ben McKay/EPA

Kleine goede doelen harder geraakt dan grote organisaties door coronacrisis

Kleinere goede doelen zijn financieel harder getroffen door de coronacrisis dan grotere organisaties. De kleine doelen (minder dan 100.000 euro aan baten) verloren in 2020 zo’n 13,4 procent aan opbrengsten, vergeleken met 2019. De grotere organisaties hadden een verlies van 0,3 procent. Dat blijkt maandag uit een gezamenlijk onderzoek van de Radboud Universiteit en het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), de toezichthouder op goede doelen.

Alle goede doelen samen zijn in 2020 zo’n 6 procent aan opbrengsten verloren. Het was voor grotere organisaties makkelijker om met nieuwe activiteiten te beginnen die gerelateerd waren aan Covid-19 of om reguliere activiteiten online aan te bieden, concluderen de onderzoekers. Verder blijkt dat vooral doelen binnen onderwijs, wetenschap en welzijn het financieel zwaar hebben gehad. Organisaties die actief zijn in ontwikkelingslanden of op het gebied van natuur en milieu ondervinden minder negatieve gevolgen van de coronacrisis.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral de bijdragen van particulieren gemist worden. Opbrengsten daalden bijvoorbeeld doordat er geen fondsenwervende acties en evenementen georganiseerd konden worden. Ook was er een terugloop in eenmalige giften. Vaste donateurs bleven ook tijdens de crisis hun goede doel trouw.

Een voorbeeld van een actie van een goed doel: in Amsterdam stond op de eerste lentedag een pop-up tulpenwinkel in Amsterdam. Foto Remko de Waal/ANP

Universiteit Oxford onderzoekt herbesmetting met coronavirus

De Universiteit van Oxford gaat mensen die al eens besmet zijn geweest met het coronavirus bewust opnieuw infecteren met het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Het onderzoek begint vandaag en het doel is om te kijken hoe het immuunsysteem reageert en of mensen opnieuw besmet kunnen raken, melden persbureau Reuters en The Guardian maandag.

Met de informatie die het onderzoek oplevert, kunnen betere vaccins en behandelingen worden ontwikkeld, stelt hoofdonderzoeker Helen McShane. Daarnaast wordt onderzocht welke reacties van het immuunsysteem beschermen tegen herbesmetting. Deelnemers tussen de 18 en 30 jaar kunnen zich vanaf nu aanmelden. In de eerste fase van het experiment kijken de onderzoekers wat de laagste dosis is die het coronavirus nodig heeft om zich te reproduceren, maar waarbij geen of nauwelijks symptomen optreden. In de tweede fase, die in de zomer van start gaat, worden deelnemers met die dosis geïnfecteerd.

De deelnemers gaan zeventien dagen in quarantaine en worden al die tijd in de gaten gehouden. Wie symptomen ontwikkelt, krijgt een medische behandeling. Het Verenigd Koninkrijk was in februari het eerste land dat goedkeuring gaf aan menselijke experimenten met Covid-19. Toen is een onderzoek begonnen waarbij mensen die nog nooit besmet zijn geweest werden geïnfecteerd. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Een testlocatie in het Londense Brockwell Park. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Scholen krijgen in totaal 14 miljoen zelftesten

Het ministerie van Onderwijs gaat scholen de komende maanden voorzien van in totaal 14 miljoen zelftesten. Dat heeft het ministerie maandag bekendgemaakt. Binnen twee weken moeten alle basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs genoeg testen in huis hebben om twee weken mee vooruit te kunnen. Daarna wordt tot aan de zomervakantie wekelijks opnieuw geleverd.

Het idee is dat onderwijspersoneel zich twee keer per week preventief kan testen, ook als het geen klachten heeft. Middelbare scholen kunnen de zelftesten daarnaast ‘risicogericht’ gebruiken. Dat houdt in dat de testen bijvoorbeeld kunnen worden ingezet bij klasgenootjes en leraren van een besmettingsgeval. Wie een positieve uitslag krijgt moet in quarantaine en zich ook nog laten testen bij de GGD. Leraren krijgen voorrang in de teststraten.

De eerste zelftesten worden vandaag geleverd aan een basisschool in Zwolle. Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs, CU) zal daarbij aanwezig zijn. „Ik ben blij dat deze testen nu beschikbaar zijn,” zegt hij in een persbericht. „Hierdoor kunnen leerlingen zoveel mogelijk fysiek les krijgen en leraren met een geruster hart voor de klas staan.”

Demissionair minister Arie Slob (CU). Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van zondag.