ABN Amro treft miljoenenschikking in witwaszaken, Zalm vertrekt bij Danske Bank

Schikking ABN Amro moet 480 miljoen euro betalen. Het OM is een onderzoek begonnen naar oud-bestuurders Joop Wijn, Gerrit Zalm en Chris Vogelzang.
ABN AMRO heeft een schikking getroffen.
ABN AMRO heeft een schikking getroffen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

ABN Amro heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie in een onderzoek naar betrokkenheid bij witwaspraktijken. De bank moet 480 miljoen euro betalen vanwege „jarenlange en structurele overtreding van de wet”, schrijft het OM maandag. Volgens justitie heeft de bank te weinig gedaan om witwassen te voorkomen. De bank had moeten weten dat geld van bepaalde rekeninghouders een criminele afkomst had.

Ook is het OM een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar drie oud-bestuurders die in de raad van bestuur zaten in de periode dat de bank tekort zou hebben geschoten. Een van hen is voormalig staatssecretaris van Economische Zaken Joop Wijn (CDA), melden bronnen aan NRC. De andere twee zijn oud-minister van financiën Gerrit Zalm (VVD) en Chris Vogelzang. Dat heeft de Danske Bank laten weten, waar de twee mannen inmiddels werkten.

In verband met het onderzoek leggen Zalm en Vogelzang hun functie bij de belangrijkste financiële instelling van Denemarken neer. Wijn is momenteel werkzaam als commissaris bij Schiphol en verzekeraar ASR. Die laatste heeft aan het Financieele Dagblad laten weten dat hij mag aanblijven.

Vogelzang zegt „zeer verrast te zijn” door het besluit van de Nederlandse autoriteiten. „Ik heb ABN AMRO meer dan vier jaar geleden verlaten en ben ervan overtuigd van dat ik mijn managementverantwoordelijkheden met integriteit en toewijding heb uitgevoerd.” Hij wordt opgevolgd door de Deense Carsten Egeriis.

Lees ook: Witwasonderzoek naar ABN AMRO uitgebreid

‘Pijnlijk hoofdstuk’

„Hiermee sluiten we een pijnlijk en teleurstellend hoofdstuk af in de geschiedenis van ABN Amro”, zegt topman van de bank Robert Swaak in een reactie op de schikking. Hij noemt het „onacceptabel” dat de bank er in het verleden „onvoldoende in is geslaagd om de belangrijke rol van poortwachter goed uit te voeren”. De bank zegt sinds 2019 al duizenden klanten te hebben laten gaan, bij wie het risico op misstanden relatief hoog was.

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) noemt de conclusies van het OM „zeer pijnlijk”. „ABN Amro is ernstig tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen,” schrijft hij. De minister zegt in gesprek te gaan met de bank, De Nederlandsche Bank en de NLFI „over de gevolgen hiervan”. De NLFI is een stichting die namens de staat aandelen van ABN Amro en De Volksbank beheert.

Het is niet de eerste keer dat een grote bank voor miljoenen met het OM schikt vanwege een witwasonderzoek. In 2018 moest ING 775 miljoen euro betalen in een soortgelijke zaak. Ook die bank werd het aangerekend dat zij „potentiële witwassignalen” heeft gemist, en dat cliënten ongestoord ING-rekeningen konden gebruiken voor criminele activiteiten.

Twitter avatar WBHoekstra Wopke Hoekstra ABN AMRO is ernstig tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen. De conclusies van @Het_OM zijn helder en zeer pijnlijk. @ABNAMRO erkent deze fouten en werkt verder aan verbetering. Ik ga in gesprek met de bank, @DNB_NL en NLFI over de gevolgen hiervan.