Van Aert wint Amstel Gold Race in fotofinish met Pidcock

Wielrennen Bij de vrouwen is Marianne Vos er met de winst vandoor gegaan op de Amstel Gold Race in het Limburgse Vilt.
Maximilian Schachmann, Thomas Pidcock en Wout van Aert (v.l.n.r) in actie tijdens de Amstel Gold Race.
Maximilian Schachmann, Thomas Pidcock en Wout van Aert (v.l.n.r) in actie tijdens de Amstel Gold Race. Foto Vincent Jannink/ANP

Wielrenner Wout van Aert heeft de 55e editie van de Amstel Gold Race gewonnen. De 26-jarige wielrenner van Jumbo-Visma was na 218,6 kilometer de snelste in de sprint in Vilt. De Belg bleef in een spannende sprint de Brit Tom Pidcock met miniem verschil voor.

Het duurde even voordat de finishfoto duidelijkheid verschafte over de winnaar. Op de televisiebeelden was het verschil niet te zien.

Het is de eerste zege van Van Aert in de Limburgse klassieker. De Amstel Gold Race vond dit jaar vanwege de coronapandemie plaats op een lokaal parcours bij Valkenburg. In 2020 vond de wedstrijd helemaal niet plaats. Mathieu van der Poel, die niet aan de start verscheen, was in 2019 de vorige winnaar.

Marianne Vos

Eerder op zondag heeft Marianne Vos voor het eerst in haar carrière de Amstel Gold Race gewonnen. De 33-jarige wielrenner van Jumbo-Visma was na zeven ronden, in totaal 116 kilometer, de snelste op het parcours in Vilt. In de sprint bleef ze Demi Vollering en Annemiek van Vleuten net voor.

Het is de derde Nederlandse zege sinds 2017, het jaar waarin de Amstel Gold Race voor het eerst sinds 2003 ook weer door vrouwen werd gereden. In 2019 ging de zege naar de Poolse Katarzyna Niewiadoma.

De mannen gingen om 12.05 uur van start en finishten rond 17.30 uur. Het parcours zag er anders uit dan gebruikelijk: in plaats van een ronde dwars door Zuid-Limburg was een kleiner rondje van 17 kilometer uitgezet. Dit om te voorkomen dat publiek langs de lijn zou gaan staan; dat mag niet vanwege de coronamaatregelen. Vrouwen reden het rondje zeven keer, de mannen moesten het parcours dertien keer afleggen.