Russische oppositieleider Navalny ligt op sterven, zegt zijn woordvoerder

Rusland Navalny’s artsen hebben medische rapporten uit het strafkamp waar hij vastzit ingezien, waaruit zou blijken dat zijn nieren het mogelijk binnenkort begeven.
Navalny tijdens zijn rechtszaak in Moskou.
Navalny tijdens zijn rechtszaak in Moskou. Foto Alexander Zemlianichenko/AP

De gezondheid van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny gaat door zijn hongerstaking hard achteruit. Volgens zijn persvoorlichter zou hij zelfs binnen enkele dagen kunnen overlijden. Artsen die Navalny bijstaan hebben medische rapporten uit het strafkamp waar hij vastzit ingezien, waaruit zou blijken dat zijn nieren het mogelijk binnenkort begeven. Dit zou kunnen leiden tot een hartstilstand en dus de dood. Ook is het zicht van de 44-jarige Kremlincriticus sterk verslechterd.

Nalvany zit sinds begin februari vast in een berucht Russisch strafkamp nabij Moskou. Op 31 maart begon hij met een hongerstaking als protest tegen de gevangenisbewakers die hem de juiste medische zorg voor acute rug- en beenpijn zouden weigeren. Navalny weigert te eten tot hij medische hulp van een kliniek of arts van buiten het strafkamp krijgt, een eis die niet ingewilligd wordt. De artsen in het strafkamp stellen dat zij wel de juiste hulp aanbieden maar Navalny die weigert.

Lees ook: De hongerstaking van Navalny brengt het Kremlin in een lastig parket

Brief naar Poetin

De gezondheid van de oppositieleider wordt al weken nauwlettend in de gaten gehouden. Vrijdag nog hebben ruim zeventig prominente schrijvers, kunstenaars en academici van over de hele wereld de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen om Navalny onmiddellijk passende medische hulp te verlenen. Het verzoek werd onder meer gepubliceerd in de Franse krant Le Monde, met als ondertekenaars onder anderen schrijver J.K. Rowling en acteurs Jude Law en Vanessa Redgrave.

„Hij heeft dringend medische hulp nodig”, aldus de oproep. Navalny heeft volgens de ondertekenaars een „ernstige neurologische aandoening die constante rugpijn en verlies van gevoel in zijn benen en armen veroorzaakt”. Ook lijdt hij aan „hevige hoest en hoge koorts”. Iedere Russische burger heeft volgens de ondertekenaars het recht om onderzocht en behandeld te worden door een arts van zijn keuze en het is nu aan de Russische president om dit af te dwingen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich zaterdagavond ook uitgelaten over de toestand van Navalny. Hij noemde de situatie waarin Navalny zich bevindt in reactie op vragen van journalisten „totaal, totaal oneerlijk, totaal ongepast”.

De Kremlincriticus zit momenteel een straf uit van 2,7 jaar in een strafkolonie, onder meer wegens het niet naleven van de voorwaarden van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf. Onderdeel daarvan was een tweewekelijkse meldplicht. Daaraan kon Navalny niet voldoen, omdat hij in Duitsland werd behandeld wegens een vergiftiging met het zenuwgif novitsjok, hoogstwaarschijnlijk toegediend door de Russische inlichtingendienst FSB.