Laatste nieuws coronacrisis

Petitie tegen 538 Oranjedag door Bredaas ziekenhuispersoneel

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 17 april:

 • Zaterdag registreerde de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit het drie miljoenste sterfgeval door Covid-19. Dat is ongeveer gelijk aan het inwonertal van de Oekraïense hoofdstad Kiev of het Portugese Lissabon.
 • Acht van de 184 reizigers op de proefreis naar Rhodos zitten preventief in quarantaine omdat bij een coronatest niet uitgesloten kon worden dat zij of hun kamergenoten besmet zijn met het virus.
 • Het RIVM maakte opnieuw melding van meer dan achtduizend positieve coronatests. In een etmaal werden 8.336 positieve tests doorgegeven. In de ziekenhuizen lagen zaterdagmiddag 2.428 mensen met Covid-19.
 • Ruim twaalfhonderd Britse geestelijken hebben zich uitgesproken tegen de invoering van een vaccinatiepaspoort. De gelovigen spreken van een „onethische vorm van dwang”.
 • Medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn een petitie begonnen om zich uit te spreken tegen het Koningsdagevenement 538 Oranjedag. Het ziekenhuispersoneel kan het niet verkroppen dat 10.000 mensen zullen feestvieren op enkele honderden meters van hun „door Covid overbelaste ziekenhuis”.

Lees hier het blog van zondag 18 april: Petitie tegen 538 Oranjedag door Bredaas ziekenhuispersoneel

Straatfeest met honderden mensen in De Goorn beëindigd door politie

Een straatfeest met drie- tot vierhonderd mensen in de Noord-Hollandse plaats De Goorn is zaterdagavond beëindigd door de politie. Dat meldt persbureau ANP. Aanvankelijk liet de politie de feestgangers begaan om „de situatie beheersbaar te houden”. Kort voor 21.30 uur greep zij alsnog in.

Toen de het feest werd beëindigd, gooiden mensen met glas naar de politie. De politie was met tientallen agenten aanwezig en zette honden en wapenstokken in. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen of arrestaties verricht.

Normaliter zou dit weekend een jaarlijkse kermis plaatsvinden in De Goorn, maar die is dit jaar - net als vorig jaar - afgelast vanwege de coronapandemie. In plaats daarvan verzamelden honderden dorpsbewoners zich om te barbecueën en bier te drinken. De feestgangers hielden hierbij geen afstand van elkaar.

Petitie tegen 538 Oranjedag door Bredaas ziekenhuispersoneel

Medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn een petitie begonnen om zich uit te spreken tegen het Koningsdagevenement 538 Oranjedag. Het ziekenhuispersoneel vindt het niet kunnen dat duizenden mensen in Breda zullen feestvieren „op 400 meter van een door Covid overbelast ziekenhuis” en roept op dit „ondoordachte pseudo-experiment” af te zeggen. De petitie „met 538 de zorg geminacht” is tot dusver meer dan 26.000 keer ondertekend.

538 Oranjedag is het grootste Fieldlab-testevenement tot nu toe. Bij het evenement op 24 april - drie dagen voor Koningsdag - worden 10.000 bezoekers toegelaten tot het Chasséveld in Breda. Veel Nederlandse artiesten zullen optreden bij het evenement.

De ziekenhuismedewerkers die de petitie opstelden vinden het niet kunnen dat 10.000 mensen vlak bij het overbelaste ziekenhuis zullen feestvieren. Hierbij speelt mee dat het Amphia Ziekenhuis de zorg flink teruggeschaald heeft vanwege de grote hoeveelheid coronapatiënten en gevreesd wordt voor medische situaties door drank- en drugsgebruik op het Fieldlab-evenement.

Een eerdere editie van 538 Koningdag. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Lenteweer zorgt weer voor drukte in Amsterdamse parken

Zaterdag werd het opnieuw dermate druk in de Amsterdamse parken, dat de gemeente besloot in te grijpen. Alle zij-ingangen van het Vondelpark zijn gesloten en kleinere Sarphatipark is helemaal afgesloten, daar kunnen mensen alleen nog het park verlaten.

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam ⚠️ Het is te druk in het Sarphatipark. We sluiten het park tijdelijk af en laten mensen alleen nog het park verlaten. ⛔ Vermijd drukke plekken
↔️ Houd 1,5 meter afstand #VermijdDrukte

Burgemeester Femke Halsema sprak eerder deze maand haar zorgen uit over oncontroleerbare drukte in de parken in Amsterdam en andere grote steden. Bij Beau sprak zij zich expliciet uit voor de heropening van terrassen en andere „buitenruimten” om groepsvorming tegen te gaan en drukte te verdelen. De burgemeesters van Den Haag, Rotterdam en Utrecht sloten zich bij Halsema’s oproep aan.

Een zonnige dag in het Vondelpark afgelopen maart. Foto Evert Elzinga/ANP

Britse geestelijken tegen vaccinatiepaspoort, weer stierengevecht Madrid

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland.

 • Ruim twaalfhonderd Britse geestelijken hebben premier Boris Johnson in een brief opgeroepen om geen vaccinatiepaspoorten in te voeren vanwege de volgens hen „onethische vorm van dwang”. Dat meldt de BBC zaterdag. Een dergelijk paspoort zouden Britten kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot theaters, nachtclubs en evenementen zoals festivals. Een regeringswoordvoerder zegt tegen de omroep nog geen besluit te hebben genomen over het doorvoeren van de maatregel, maar erkent dat het plan op tafel ligt - net als in een hoop andere Europese landen en de Europese Unie.

  Volgens de geestelijken betekent een vaccinatiepaspoort mogelijk „het einde van de liberale democratie zoals we die kennen” en creëert het een „surveillancestaat, waarin de regering technologie gebruikt om bepaalde aspecten van het leven van burgers te controleren”. De ondertekende brief is aan onder anderen de premier en alle parlementsleden verstuurd.

 • Bij de Grand Prix van Spanje in de Formule 1 is toch geen publiek welkom. De organisatie wilde aanvankelijk bij de race op 9 mei nabij Barcelona een beperkt aantal toeschouwers toelaten, maar vanwege de coronamaatregelen wordt hier toch vanaf gezien. Fans die al een kaartje hadden gekocht, krijgen hun geld terug. De Formule 1-race in Spanje is de vierde dit jaar. Bij de GP in Bahrein eind maart waren wel toeschouwers welkom, maar alleen mensen die gevaccineerd waren.
 • In Madrid zal begin mei voor het eerst in meer dan een jaar weer een stierengevecht plaatsvinden. In de Las Ventas-arena wordt een gevecht gehouden om geld in te zamelen voor matadors die door de coronacrisis hun werk zijn verloren. Maximaal 6.000 toeschouwers - 40 procent van de maximale capaciteit van Las Ventas - zullen welkom zijn bij het gevecht op 2 mei. Zij moeten allen een mondkapje dragen.

Terrassen zijn weer geopend in het Verenigd Koninkrijk. Deze foto is gemaakt in Londen. Foto Andy Rain/EPA

RIVM meldt 8.336 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn afgelopen etmaal 8.336 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er iets minder dan vrijdag, toen 8.936 positieve tests werden gemeld. Verder maakt het RIVM zaterdagmiddag melding van 31 sterfgevallen door Covid-19. Dat betekent niet dat deze 31 mensen afgelopen etmaal zijn overleden; deze data worden vaak met enige vertraging doorgegeven.

Ondertussen heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bekendgemaakt dat er momenteel 2.428 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis liggen. 802 van hen worden verzorgd op een intensive care (10 meer dan vrijdag), 1.626 op andere afdelingen.

Rouvoet: kritiek op GGD is klap in ons gezicht

De kritiek die in een zaterdag verschenen onderzoek van het Algemeen Dagblad wordt geuit op het functioneren van de GGD’s zijn een „klap in het gezicht” van de medewerkers van de gezondheidsdienst. Dat heeft André Rouvoet, voorzitter van GGD-GHOR, het samenwerkingsverband van de 25 GGD’s in Nederland, zaterdag gezegd tegen persbureau ANP. Uit het onderzoek zou blijken dat de GGD’s ondanks talloze waarschuwingen niet goed op hun taak waren voorbereid.

Tijdens de coronapandemie zou de dienst op cruciale momenten niet bereikbaar zijn geweest voor artsen, specialisten, school- en verpleeghuisdirecteuren en door onderbezetting bij de GGD’s zou het bron- en contactonderzoek niet goed zijn uitgevoerd. Het AD constateert dat door de „falende GGD’s” het coronavirus zich verder kon verspreiden in Nederland.

Volgens Rouvoet zijn de GGD’s tijdens de coronapandemie uitgegroeid tot „de grootste werkgevers van Nederland” en is de werkdruk er hoog. Het aantal vaccinaties is naar zijn zeggen gestegen „van nul naar potentieel 1 miljoen per week”. De gezondheidsdiensten hadden aanvankelijk 250 medewerkers in dienst voor bron- en contactonderzoek, nu zijn dat er 7.900. De belcentra, waar mensen afspraken voor tests en vaccinacties kunnen maken, tellen ondertussen meer dan 9.500 arbeidskrachten. „Onlangs werden op een zaterdag 400.000 afspraken gemaakt, voor een eerste en tweede vaccinatie. Een deel vond telefonisch plaats en een deel online”, zegt de voorzitter daarover.

„We zijn al ruim een jaar een brand aan het blussen en apetrots op wat we neergezet hebben, ondanks alle bezuinigingen en de complexe infrastructuur. We zijn erin geslaagd om steeds weer op te schalen. Een groot compliment voor de flexibiliteit van de GGD’s zou op zijn plaats zijn”, vindt Rouvoet.

De Jonge vraagt Zuyderland-zorginstellingen om begrip voor vaccinatiebeleid

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft in een brief aan de zorginstellingen van Zuyderland in Heerlen en Geleen gezegd dat hij hun ongeduld deelt over het vaccineren tegen het coronavirus. De Jonge licht in de brief het huidige vaccinatiebeleid en de keuzes die hij daarin gemaakt heeft nog eens toe, om „het onbegrip weg te kunnen nemen”.

Zuyderland deelde vrijdag online een longscan van een patiënt met het coronavirus die al gevaccineerd had kunnen zijn, maar dit uit angst voor bijwerkingen van een AstraZeneca-prik niet had gedaan. Het bestuur van de instelling liet daarbij weten dat het serieus overweegt aanstaande maandag AstraZeneca-vaccins te gaan geven aan eigen medewerkers, ook als zij onder de zestig jaar zijn. „Mijn mensen voelen zich onveilig”, zei Zuyderland-directeur David Jongen.

„Het is spijtig dat u een meneer heeft moeten opnemen die al gevaccineerd had kunnen zijn en het is net zo spijtig dat hij zijn besluit kennelijk heeft gebaseerd op zijn angst voor een vaccin dat voor hem veilig was en hem had kunnen behoeden voor deze opname”, schrijft De Jonge. „Aan ons allemaal de taak om iedereen ervan te doordringen dat vaccins noodzakelijk en effectief zijn. En veilig. En om dat laatste met gezag te kunnen zeggen, moeten we signalen over (ernstige) bijwerkingen serieus nemen en daar naar handelen.”

Vaccinatiesnelheid
Volgens de minister zijn de leveringen van de verschillende vaccins de bepalende factor bij de snelheid van het vaccineren. „We zitten nu op ruim 4 miljoen prikken. Over een maand hopen we op het dubbele te zitten.” De Jonge zegt de Zuyderland-ziekenhuizen snel te willen bezoeken, het ziekenhuisbestuur heeft al enthousiast op dat voorstel gereageerd: „Het zou geweldig zijn als je langskomt. Zeer welkom. Laat maar weten wanneer dat in je agenda past. Wij maken tijd.”

Na de open brief van Zuyderland liet het ministerie van Volksgezondheid vrijdagavond weten dat ziekenhuispersoneel dat veel coronazorg levert toch sneller geprikt kan worden. Ongeveer 35.000 zorgmedewerkers onder de 60 jaar die direct contact hebben met coronapatiënten kunnen vanaf volgende week geprikt worden met Pfizer, of toch met het Janssen-vaccin. Het is de bedoeling dat zij binnen drie weken allemaal een eerste prik gehad hebben.

Lees ook: Limburgs ziekenhuis ‘verbijsterd’ over vaccinbeleid: ‘Beste minister, wij kunnen niet langer wachten’

Minister De Jonge op het Binnenhof. Foto Phil Nijhuis/ANP

Acht deelnemers aan proefreis Rhodos in quarantaine

Acht reizigers op de proefreis naar Rhodos zitten preventief in quarantaine. Dat meldt medeorganisator Sunweb zaterdag per e-mail.

Alle 184 deelnemers moesten zich vrijdag laten testen op het coronavirus. Bij vier van hen gaf de test onvoldoende uitsluitsel of ze wel of niet besmet waren. Ze worden zaterdag opnieuw getest en moeten tot die tijd afzonderlijk van elkaar in quarantaine in een aparte vleugel van het hotel. Hun vier kamergenoten moeten in hun eigen hotelkamer blijven. De rest van de deelnemers testte negatief.

De achtdaagse proefvakantie is een initiatief van het kabinet en moet aantonen in hoeverre reizen in coronatijd veilig kan plaatsvinden. Deelnemers mogen gedurende de reis het Griekse vakantieresort niet verlaten en er zijn geen andere gasten aanwezig. Ook wordt het hotelpersoneel wordt regelmatig getest. De reis wordt georganiseerd door touroperator Sunweb en luchtvaartmaatschappij Transavia. Zo’n 25.000 mensen hadden zich aangemeld voor de proefvakantie.

Wereldwijd drie miljoen doden als gevolg van het coronavirus

Zaterdag registreerde de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit de drie miljoenste coronadode. Dat is ongeveer gelijk aan het inwonertal van de Oekraïense hoofdstad Kiev of het Portugese Lissabon.

Wereldwijd sterven dagelijks nog altijd meer dan tienduizend mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Onder meer Brazilië is hard getroffen, met iedere dag grofweg drieduizend coronadoden. Van alle mondiale coronadoden viel vorige week zeker een kwart in dat Zuid-Amerikaanse land. Door het hoge aantal besmettingen kampt Brazilië met een gebrek aan ziekenhuiscapaciteit. Verder tellen ook India en de VS relatief veel coronadoden.

Toen in januari wereldwijd de tweemiljoenste coronadode werd geregistreerd, waren de vaccinatiecampagnes in onder meer Europa nog maar net begonnen. Inmiddels wordt geprikt in meer dan 190 landen, hoewel de voortgang daarvan sterk uiteenloopt. Bovendien zijn het vooral de rijke landen die een vaccinatievoorraad hebben. Volgens de WHO is 87 procent van de wereldwijd 700 miljoen doses in het bezit van vermogende landen.

Bekijk hier de actuele ontwikkelingen, in beeld gebracht door NRC.

Een coronapatiënt in Rio de Janeiro. Foto Pilar Olivares

10 jaar geen openbaar ambt voor oud-president Peru om vaccinatieschandaal

De voormalige Peruaanse president Martín Vizcarra mag tien jaar geen openbaar ambt vervullen, omdat hij volgens het parlement heeft voorgedrongen bij het krijgen van een coronavaccinatie. Dat heeft de volksvertegenwoordiging unaniem besloten, melden internationale persbureaus zaterdag.

Vizcarra zou zijn macht hebben misbruikt om in september vorig jaar in aanmerking te komen voor een prik met het Chinese Sinopharm-vaccin, nog voordat deze voor de bevolking beschikbaar was. In totaal werden zeker 450 hooggeplaatste Peruanen, onder wie de bestuurlijke en medische elite, gelijktijdig tegen het coronavirus ingeënt. Ze kregen doses die waren overgebleven uit een experiment van de Chinese farmaceut Sinopharm in Peru.

Het parlement legde vrijdag ook andere toenmalig hoogwaardigheidsbekleders sancties op. Zo mogen de inmiddels oud-ministers van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken respectievelijk acht en één jaar geen publiekelijk ambt vervullen. Beiden werden voortijdig ingeënt en namen ontslag toen dat uitkwam.

Vizcarra, die eind november aftrad vanwege beschuldigingen van corruptie, ontkent dat hij zijn macht heeft misbruikt om toegang te krijgen tot vaccinatie. Het voordringen van de elite leidde tot woede onder de bevolking van het Zuid-Amerikaanse land.

De Peruaanse voormalige president Martin Vizcarra reageerde vrijdag voor de pers op het besluit dat hij tien jaar geen openbaar ambt mag vervullen. Foto John Reyes/EPA

Failliet D-reizen gaf 42 miljoen euro uit aan vouchers

De failliete reisbureauketen D-reizen heeft dit en vorig jaar voor zo’n 42 miljoen euro aan vouchers uitgegeven aan grofweg 22.000 klanten. Dat hebben curatoren geïnventariseerd, meldt de NOS zaterdag. Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zal de waarde van de vouchers aan de consument uitbetalen.

D-Rt Groep, het bedrijf achter de in 1966 opgerichte reisorganisatie D-reizen, werd begin deze maand failliet verklaard. Door de coronacrisis kwamen er vrijwel geen inkomsten meer binnen bij het bedrijf, dat 285 reisbureaus en 1.150 medewerkers telt.

De coronamaatregelen hebben effect op de gehele reissector. Bijna een kwart (23 procent) van de banen ging vorig jaar verloren, volgens een jaarlijks onderzoek van stichting Reiswerk, die ontwikkelingen in de sector bijhoudt. In negen maanden tijd daalde het aantal medewerkers in de reissector van bijna 15.000 naar 11.500.

Lees ook: Is de voucher voor die geannuleerde reis nu wel of niet gedekt?

Limburgs ziekenhuis ‘verbijsterd’ over vaccinbeleid

Directeur David Jongen van het Zuyderland-ziekenhuis eist op korte termijn vaccins voor zijn personeel, anders gaat hij gewoon met AstraZeneca prikken. „Mijn mensen voelen zich onveilig.” In een open brief aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) hekelt het Limburgse Zuyderland-ziekenhuis vrijdag De Jonges „vaccinatiezwabberbeleid”.

Lees hier het hele interview met ziekenhuisdirecteur David Jongen.

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. Te beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag.

 • Demissionair premier Mark Rutte (VVD) heeft het vooruitzicht van soepelere coronamaatregelen opnieuw uitgesteld. Volgens Rutte kunnen de regels mogelijk pas in de tweede week van mei versoepeld worden.
 • Pfizer/BioNTech levert vanaf eind april 1,9 miljoen extra vaccins aan Nederland. Ook andere EU-lidstaten krijgen extra vaccins van deze farmaceut.
 • Middels een open brief heeft het Limburgse ziekenhuis Zuyderland demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) gevraagd vaart te maken met de vaccinatiecampagne. Met de longfoto van een coronapatiënt bij de hand maakt het ziekenhuis het argument dat Covid-19 véél schadelijker is dan de vaccins tegen de ziekte die nu niet toegediend mogen worden.
 • Dinsdag komt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) met een oordeel over het Janssen-vaccin. Als dat oordeel positief uitvalt, wordt de vaccinatiecampagne vermoedelijk hervat.
 • Bij het RIVM werden in één etmaal bijna negenduizend positieve coronatests gemeld, ruim tweehonderd meer dan een dag eerder. In de ziekenhuizen lagen vrijdagmiddag 2.490 patiënten met Covid-19.
 • Ziekenhuizen in meerdere Braziliaanse staten kampen met zo’n heftige toename van coronapatiënten dat cruciale medicatie opraakt. Zorgmedewerkers zeggen patiënten momenteel te intuberen zonder de benodigde kalmerings- of narcosemiddelen.
 • Twee mannen zijn veroordeeld tot maandenlange celstraffen voor hun aandeel in de avondklokrellen in Den Bosch eind januari. De mannen waren betrokken bij vernielingen en plunderingen.