Berichtenverkeer voedt twijfel over geloofwaardigheid kroongetuige Nabil B.

Strafzaak Marengo Berichten van kroongetuige Nabil B., die vanochtend bekend werden, roepen vragen op over diens geloofwaardigheid. „Ik kan heeel veeel flikken naar justitie.”

Een beveiligd transport komt aan bij de rechtbank voor de strafzaak Marengo. Zeventien verdachten, onder wie hoofdverdachte Ridouan Taghi, staan terecht.
Een beveiligd transport komt aan bij de rechtbank voor de strafzaak Marengo. Zeventien verdachten, onder wie hoofdverdachte Ridouan Taghi, staan terecht. Foto Sem van der Wal / ANP

Het is 11.00 uur vrijdagochtend als advocaat Nico Meijering het woord neemt in de strafzaak Marengo. Hij begint over een nieuw proces-verbaal van de politie waarin verslag wordt gedaan van berichtenverkeer tussen kroongetuige Nabil B. en diens partner. „De inhoud is toch wel als schokkend ervaren”, aldus Meijering. „Het is explosief.”

De berichten werpen nieuw licht op de cruciale weken voordat Nabil B. op 27 december 2017 een kroongetuigedeal tekende met justitie. Daarover is Nabil de afgelopen weken intensief ondervraagd. De berichten stonden op een verzwegen iPhone waarvan Nabils toenmalige, anonieme advocaat een jaar geleden melding maakte bij justitie, nadat hij de verdediging van Nabil had neergelegd.

Na een jaar juridisch touwtrekken is een deel van de inhoud van de telefoon aan het Marengo-dossier toegevoegd. Het gaat om enkele honderden van de in totaal 17.152 berichten die de politie op de telefoon heeft gevonden. De inhoud ervan staat volgens Meijering op gespannen voet met de inhoud van de verklaringen die Nabil B. eerder deze week heeft afgelegd over zijn cliënt: de bijna veertigjarige Mo Razzouki uit Utrecht.

Mo is een jongere broer van hoofdverdachte Saïd Razzouki en lijkt een cruciale rol te gaan spelen in de strafzaak Marengo tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. Wat is bekend over de vriendschap van Mo Razzouki en Nabil B. en waarom zijn deze berichten cruciaal?

Het verraad

Kroongetuige Nabil B. en verdachte Mo Razzouki trokken jarenlang samen op in het Utrechtse criminele milieu. Ze verdienden geld met handel en kwamen ook bij elkaar over de vloer. Samen stappen, etentjes met hun vriendinnen, bruiloften, kraamvisites, begrafenissen. De vriendschap werd beklonken met een afspraak: als Mo vast kwam te zitten, zou Nabil de partner en kinderen van Mo financieel helpen - en vice versa. Mo houdt zich aan die afspraak als Nabil begin 2017 wordt aangehouden voor betrokkenheid bij een vergismoord.

Toch besluit Nabil belastend te verklaren tegen vriend Mo als hij eind 2017 een kroongetuigedeal tekent. De grote vraag: waarom heeft Nabil zijn beste vriend verraden? Het is een vraag die Mo’s advocaat afgelopen maandag tijdens een verhoor in de strafzaak Marengo op vele manieren stelde aan Nabil. Zijn antwoord bevredigde niet. „Ik ken hem”, zei Mo Razzouki aan het einde van de dag gefrustreerd. „Hij wil gewoon geen antwoord geven.”

Tijdens het urenlange verhoor valt Nabil telkens terug op hetzelfde antwoord over het verraad. Volgens Nabil was hij in de loop van het jaar erachter gekomen dat Mo hem dood wilde, net als hun gezamenlijke baas Ridouan Taghi. „Toen ik in het najaar achterhaalde dat Mo daarover tegen mij had gelogen, wist ik het zeker.” Die leugen was de reden voor Nabil B. om niet alleen tegen Ridouan Taghi, maar ook tegen Mo Razzouki belastende verklaringen af te leggen over liquidaties in de Utrechtse onderwereld.

Dat strookt niet met de nieuwe berichten op Nabils telefoon, zo blijkt nu: „Het enige wat voor mij duidelijk is, is dat Mo niet loog”, zegt Nabil tegen zijn vriendin op 18 december 2017, iets meer dan een week voordat hij de kroongetuigedeal tekent. „Die zal mij nooit wat aan doen”, vervolgt Nabil. „Check wat hem is overkomen.”

Mislukte moordaanslag

Met die zin verwijst Nabil naar een moordaanslag die in de nacht van 17 op 18 december op Mo Razzouki is gepleegd. Mo overleeft de aanslag. Tegen zijn vrouw zegt Nabil schuldbewust dat die aanslag misschien wel zijn schuld is. „Waarom is het jouw fout?”, vraagt zijn vrouw. „Ik heb toch gezegd wie erachter zat destijds. Die mensen zijn gaan rechercheren en weten dat ik met Mo om ga.”

In een uitleg van deze soms wat cryptisch geformuleerde berichten concludeert de politie dat Nabil B. het hier waarschijnlijk heeft over de familie van een jongen die in Utrechts Hakim Illi werd genoemd. Hakim is begin 2017 per vergissing vermoord, omdat hij werd aangezien voor iemand die volgens het Openbaar Ministerie op de dodenlijst van Ridouan Taghi stond.

De moord op Hakim zorgt voor grote consternatie, omdat hij lid is van een invloedrijke onderwereldfamilie. Nabil kent die familie goed en vertelt aan een oom van Hakim dat Ridouan Taghi achter de vergismoord op Hakim zit. Dat brengt een schokgolf teweeg, omdat de oom van Hakim Taghi goed kent en waarschijnlijk ook zaken met hem heeft gedaan.

Nabil B. kent alle details over de moord op Hakim, omdat hij in opdracht van Taghi een vluchtauto voor de schutters heeft geregeld. Na zijn bekentenis aan de familie van Hakim weet Nabil dat hij klem zit: tussen zijn baas Ridouan Taghi aan de ene kant en de familie van Hakim aan de andere kant. Van Saïd Razzouki krijgt Nabil naar eigen zeggen de bevestiging van zijn vermoeden: Ridouan Taghi wil hem dood. Daarom stapt hij naar de politie. „Ik was verraden. Ik dacht ik ga verklaren om ze terugpakken. Wat er tegenover moest staan, was mijn veiligheid.”

De Blackberry

Nadat Nabil in het voorjaar de eerste verklaringen heeft afgelegd aan de politie over de rol van Taghi en diens handlangers in de liquidaties in de Utrechtse onderwereld, komt het onderzoek in de zomer van 2017 in een stroomversnelling. Dat heeft alles te maken met de vondst van versleutelde PGP-berichten die de recherche leesbaar weet te maken. Die berichten ondersteunen de verklaringen van Nabil, waardoor de gesprekken tussen hem en justitie in een „stroomversnelling” terechtkomen.

Op dat moment twijfelt Nabil nog steeds over de vraag of hij echt een deal wil en maakt hij zich zorgen over de veiligheid van zijn vrouw en zijn familie. Om die reden ontstaat via via contact met Mo Razzouki en krijgt hij, zonder dat justitie dat weet, in zijn cel beschikking over een cryptofoon. Daarmee communiceert hij met de broers Razzouki en indirect met Ridouan Taghi. Nabil deed dat voor zijn veiligheid. Hij wilde weten of hij en zijn naasten gevaar liepen.

Lees ook: Tactisch steekspel tussen Taghi en kroongetuige Nabil B.

In het najaar van 2017 biecht Nabil B. op dat hij via een cryptofoon contact heeft gehad met Taghi en de broers Razzouki. Zijn verhaal dat hij de cryptofoon niet meer heeft, wordt geaccepteerd door de officier met wie hij onderhandelt over een mogelijke deal. Nabil hoeft de telefoon niet in te leveren en de berichten niet te laten lezen. Hij vertelt niet dat hij naast die cryptofoon ook beschikt over een iPhone. Later liegt hij daar ook over onder ede tegen de rechtbank.

Hakim Illi

Als Nabils advocaat begin december 2017 inzage krijgt in zijn strafdossier met de daarin opgenomen PGP-berichten over zijn rol in de moord op Hakim Illi, bericht Nabil met de iPhone zijn vriendin: „Advocaat heeft dossier gehad”, appt hij. De inhoud is „vrij belastend”. Nabil verwacht dat zijn voorlopige hechtenis wordt verlengd met negentig dagen.

Een paar dagen later bespreken Nabil en zijn vriendin de berichten op misdaadblog Crimesite, dat verslag heeft gedaan van de openbare zitting waarin de zaak van Nabil is besproken. Zijn vriendin vindt het heftig om „die hele opsomming te lezen” van wat Nabil allemaal zou hebben gedaan. En ook dat de familie van het slachtoffer Hakim „op onderzoek is gegaan”. Wel vinden ze het positief dat ook wordt gemeld dat Nabil zich op „zijn zwijgrecht beroept”.

Na de behandeling van de zaak heeft Nabil opnieuw contact met Mo via de cryptofoon. En weer verzwijgt hij dat tegenover justitie. Volgens Nabil is het in die periode dat hij tot de conclusie komt dat Mo Razzouki heeft gelogen. Dat kan volgens Nabil maar één ding betekenen, zo legde hij afgelopen maandag uit aan de rechtbank: Mo Razzouki wilde hem dood. En daarom besluit hij een belastende verklaring af te leggen over Ridouan Taghi, Saïd Razzouki en zijn oude vriend Mo Razzouki.

‘Bang voor oorlog’

Na de aanslag op Mo Razzouki, die in de nacht van 17 op 18 december van dichtbij wordt beschoten en ontsnapt aan de dood, hebben Nabil en zijn vriendin de hele dag intensief contact, zo blijkt uit de berichten die op de iPhone werden gevonden. „Ik weet ook niet wat ik moet zeggen liefje. Hij heeft geluk gehad en zichzelf goed kunnen verweren”, zegt Nabil over Mo. Zijn partner zegt dat ze contact zal zoeken met de vriendin van Mo om te horen hoe het met hem gaat. Ze stuurt berichten van haar door aan Nabil: „Gaat goed, wel geschrokken.”

Een paar uur later appt Nabil dat het OM „nu snel in actie” wil komen. „Ze zijn bang voor oorlog.” Nabil vertelt dat hij een „dubbel” gevoel heeft: „Aan de ene kant wil ik heel graag stoppen, aan de andere kant lastig.” Ook zegt hij dat het een bevestiging is dat Mo „niet loog”. Dan blijkt dat Nabil in juni ook al contact heeft gehad met Mo en dat kennelijk toen ook al een moordpoging op zijn leven is ondernomen. Mo is daarbij niet gewond geraakt, maar iemand anders wel. „Het OM vertelt mij niet alles”, zegt Nabil dan.

Nieuwe stukken

Diezelfde avond zoekt Nabil nogmaals contact met zijn vriendin. Hij heeft dan nieuwe stukken gezien waaruit Nabil „niks dreigends” haalt: „Justitie wil me enkel gebruiken.”

Lees ook: Hoe vijftig jaar war on drugs de generatie-Taghi voortbracht

En dan begint hij weer over Mo. „Het enige wat mij nu duidelijk is is dat Mo niet loog. Check wat hem is overkomen. Dat is mijn fout.” Daarna vervolgt hij met het bericht: „Fuck it. Ik kan heeeel veeeel maken naar justitie.” Als laatste stuurt hij een bericht door van RTV Utrecht over doorzoekingen na de schietpartij waarbij Mo gewond is geraakt. Hij is in het ziekenhuis door de politie aangehouden.

Iets meer dan een week daarna tekent Nabil B. de kroongetuigedeal, met daarin belastende verklaringen over Mo. Volgens Nabil is Mo net als hij betrokken bij een liquidatie in de zomer van 2016 en de vergismoord op Hakim Illi in 2017. Maar kloppen die verklaringen wel? Volgens Mo Razzouki en zijn advocaat Nico Meijering blijkt uit het nieuwe berichtenverkeer tussen Nabil B. en diens vriendin dat de kroongetuige heeft gelogen.

De grote vraag is waarom. Mo Razzouki heeft meerdere keren gesuggereerd dat Nabil B. over hem heeft gelogen om zichzelf groter te maken en een betere deal uit te kunnen onderhandelen. „Ik ken hem”, aldus Mo Razzouki over Nabil B. „Ik weet hoe hij denkt. Hij is een oplichter en een leugenaar.” De vraag is nu wie de rechter gelooft: kroongetuige Nabil B. of zijn vriend Mo Razzouki.

Ongetwijfeld komen die vragen terug als de inhoudelijke behandeling van de strafzaak Marengo eind mei wordt voortgezet. Voor die tijd wordt de partner van Nabil B. als getuige gehoord.

Aanvulling (22 april 2021): Advocaat Inez Weski laat weten dat haar cliënt Ridouan Taghi ontkent dat hij de „baas” is geweest van kroongetuige Nabil B.