Spanningen Rusland Biden treft Rusland met sancties, Moskou blokkeert Zee van Azov

Sancties De Amerikaanse regering heeft Rusland donderdag getroffen met het breedste sanctiepakket in jaren. Tien Russische diplomaten worden uitgezet, en er zijn sancties ingesteld tegen 32 Russische personen en bedrijven die betrokken zouden zijn bij beïnvloeding van de presidentsverkiezingen vorig jaar.
Foto Alexei Druzhinin/Kremlin/via Reuters
Foto Alexei Druzhinin/Kremlin/via Reuters De Russische president Poetin bezoekt een marineoefening in de haven van Sebastopol op de Krim, in januari 2020.

De redenen voor de sancties zijn talrijk: bemoeienis met de verkiezingen, militaire activiteiten op de geannexeerde Krim en de recente troepenopbouw aan de Oekraïense grens. In de verklaring werd ook verwezen naar de gevangen oppositiepoliticus Aleksej Navalny en naar de vermeende Russische steun aan de Taliban in Afghanistan. Ook gelden de sancties als straf voor digitale en militaire ondermijningsoperaties in de VS en in andere landen.

Washington wees zes Russische techbedrijven aan die betrokken waren bij de zogenoemde SolarWinds-hack, waarbij hackers zich vorig jaar toegang verschaften tot Amerikaanse overheidsinstanties en IT-bedrijven. Volgens de VS werden de cyberaanvallen uitgevoerd met steun van Russische inlichtingendiensten. Verder kwamen de VS met een verbod voor de opkoop van roebelleningen of staatsobligaties van de Russische Centrale Bank.

Rusland reageerde geïrriteerd op de sancties en beloofde tegenmaatregelen. Biden zei donderdag Poetin een voorstel te hebben gedaan voor een ontmoeting, maar het Kremlin noemt dat ‘te vroeg’.

Blokkade Zee van Azov

Ondertussen lopen spanningen tussen Rusland en Oekraïne verder op. Donderdagavond maakte Rusland bekend de Straat van Kertsj, die de Zwarte Zee en de Zee van Azov verbindt, zes maanden af te sluiten voor Oe-kraïense militaire schepen. Daarmee worden de Oekraïense havens Marioepol en Berdzjansk deels onbereikbaar. Kiev noemde de stap „een grove schending van de vrijheid om te navigeren”.

Eerder stuurde Rusland vijftien militaire schepen naar het gebied. Twee Amerikaanse oorlogsschepen, op weg naar de Zwarte Zee, werden donderdag teruggeroepen. In 2018 sloot Rusland de zeestraat al eens af na een militaire escalatie.