Laatste Nieuws Coronacrisis

De Jonge: bereid te kijken naar keuzevrijheid AstraZeneca-vaccin

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus van donderdag 15 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in het nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Aantal sterfgevallen afgelopen week hoger dan verwacht

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Verschillende partijen hebben tijdens een debat in de Tweede Kamer aangedrongen op keuzevrijheid met betrekking tot het vaccin van AstraZeneca. Daarmee willen ze bewerkstelligen dan mensen jonger dan zestig zelf kunnen kiezen of ze het middel nemen. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) zei die optie te willen bekijken.
 • Eerder op de dag stelde onder meer Jaap van Delden van het RIVM en Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad juist dat die keuzevrijheid voor het AstraZeneca-vaccin niet mogelijk is; daarvoor zijn momenteel niet genoeg vaccins. Ook zou het de campagne nog complexer maken en het vaccineren zodoende vertragen.
 • Aan het RIVM werden tussen woensdag- en donderdagochtend 8.797 positieve coronatests gemeld. Dat - 3.317 meer dan een dag eerder. In de ziekenhuizen lagen 2.477 coronapatiënten, 22 minder dan woensdag.
 • VNO-NCW en FNV pleiten voor de verlenging van de financiële steun aan ondernemers. Ook willen ze dat een nationaal herstelplan wordt ontwikkeld, waarmee moet worden vastgelegd dat de belastingen de de komende 2,5 jaar niet stijgen.

Von der Leyen gevaccineerd, 1 miljoen coronadoden in Europa

Een overzicht van het buitenlandse nieuws over de coronapandemie:

 • In Europa zijn inmiddels één miljoen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag laten weten. Volgens de cijfers van de organisatie is de grens vorige week al gepasseerd. „De situatie in onze regio is ernstig”, zei Hans Kluge, de WHO-directeur voor Europa op een persconferentie in Griekenland. „Wekelijks worden 1,6 miljoen nieuwe gevallen gemeld. Dat zijn er 9.500 per uur, 160 mensen per minuut.” Wereldwijd zijn inmiddels meer dan drie miljoen coronagerelateerde sterfgevallen geregistreed. Frankrijk passeerde vandaag als derde Europese land de grens van 100.000 coronadoden. Eerder werd dit treurige aantal in Italië en het Verenigd Koninkrijk bereikt.
 • Engelse pubs en restaurants hebben maandag recordverkopen geboekt. Na drie maanden lockdown lag de omzet uit drankverkoop in de horeca bijna 114 procent hoger dan op dezelfde dag in 2019, het jaar voor de pandemie. Alleen horecagelegenheden met een terras mochten open, wat bij nog geen veertig procent van de Engelse bars en restaurants het geval is. Vanaf 17 mei mogen de Engelsen waarschijnlijk ook weer binnen hun pints drinken. Het was maandag in Engeland niet bepaald terrasweer: op sommige plekken in het land sneeuwde het en daalde de temperatuur tot drie graden onder nul.
 • Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft haar eerste coronavaccin toegediend gekregen. De 62-jarige twitterde foto’s van de inenting, waarbij ze een mondmasker met EU-vlag erop droeg. Op haar bovenarm prijkte na afloop een pleister met de EU-vlag. Ze kreeg een prik van Pfizer/BioNTech. „Nadat we de 100 miljoen vaccinaties in de EU zijn gepasseerd, ben ik erg blij dat ik mijn eerste shot heb gekregen”, zei Von der Leyen. „Het aantal inentingen zal toenemen als de leveringen versnellen in de EU. Hoe sneller we vaccineren, hoe sneller we de pandemie onder controle krijgen.” Volgens haar woordvoerder was Von der Leyen volgens de vaccinatiestrategie van de Belgische overheid aan de beurt. Zeven van de 27 EU-commissarissen hebben inmiddels een eerste prik gekregen.
Twitter avatar vonderleyen Ursula von der Leyen After we passed 100 million vaccinations in the EU, I’m very glad I got my first shot of #COVID19 vaccine today. Vaccinations will further gather pace, as deliveries are accelerating in the EU. The swifter we vaccinate, the sooner we can control the pandemic. #StrongerTogether https://t.co/ZmbjlmFOn4

Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen 19.00 uur en 04.30 uur van kracht is, blijven gelden en zullen de horeca en alle niet-essentiële winkels dicht blijven. Mensen op Curaçao mogen ook tot eind april maar twee dagen per week hun woning of accommodatie uit voor noodzakelijke bezoeken, zoals boodschappen of om naar de dokter te gaan.

Hoewel het dagelijkse aantal positieve coronatests sinds deze week daalt, heeft het eiland nog altijd te maken met een ernstige coronagolf. Zo liggen er honderd coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan veertig op de intensive care. Negen Curaçaose IC-patiënten zijn op het buureiland Aruba opgenomen, omdat Curaçao zelf ruim dertig bedden op de intensive care telt.

Rhuggenaath riep eilandbewoners opnieuw op zoveel mogelijk thuis te blijven en zich te registreren voor vaccinatie. Momenteel hebben zo’n 67.000 mensen op Curaçao zich geregistreerd voor een vaccin en hebben 45.000 mensen een eerste prik gehad. Het eiland telt ruim 157.000 inwoners.

Een ambulance bij het ziekenhuis in Willemstad op Curaçao. Foto Prince Victor/ANP

De Jonge: bereid te kijken naar keuzevrijheid AstraZeneca-vaccin

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) heeft gezegd bereid te zijn te kijken naar de optie van keuzevrijheid bij het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zei hij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer, meldt persbureau ANP. Keuzevrijheid zou betekenen dat mensen van zestig jaar en jonger zelf mogen beslissen of ze met het middel ingeënt willen worden of niet, op het moment dat alle zestigplussers een prik hebben gehad.

Volgens de minister speelt de beslissing over keuzevrijheid pas vanaf eind mei: tot die tijd is het middel nodig om mensen van zestig jaar en ouder mee in te enten. Na die periode is De Jonge „zeker bereid” te kijken naar de optie van keuzevrijheid, al zou dat wel „een enorme puzzel in de uitvoering” zijn. Momenteel worden in Nederland enkel zestigplussers met het middel van AstraZeneca geprikt, vanwege een zeer zeldzame bijwerking van bloedstolsels en een verlaagd aantal bloedplaatjes.

Eerder vandaag drongen GroenLinks en D66 aan op deze keuzevrijheid voor het AstraZeneca-vaccin. Tijdens het debat stelden Jan Paternotte van D66 en Lisa Westerveld van GroenLinks dat mensen „de keuzevrijheid” moeten krijgen als de prikken „niet meer binnen de vaccinatiestrategie worden toegepast, maar wel beschikbaar zijn”.

Jan Paternotte van D66 stelde vandaag in de Tweede Kamer voor keuzevrijheid te zijn als het gaat om het coronavaccin van AstraZeneca. Foto Bart Maat/ANP

Veel Kamervragen over terrassen, vaccinkeuzes en zorgbonussen

Drie thema’s hebben de overhand in het vaste Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus deze donderdag. Eén: kunnen de terrassen weer open? Lilian Marijnissen (SP) en Geert Wilders (PVV) verwachten dat dat niet tot een toename maar een afname van het aantal coronabesmettingen kan leiden. Bij mooi weer gaan mensen sowieso naar buiten, zeggen ze, en dan zouden terrassen de mogelijkheid bieden om hen te verspreiden. Sophie Hermans (VVD): „Dat lijkt verstandig, maar het leidt hoe dan ook tot extra bewegingen in het verkeer en het café in en uit om naar de wc te gaan. Dat is ruimte voor het virus, en die ruimte hebben we niet.”

Onderwerp twee: wie bepaalt welk vaccin naar wie gaat? In Noord-Limburg gaven GGD’s overgebleven vaccins aan kwetsbare groepen, tegen de richtlijnen in. Lilianne Ploumen (PvdA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) stellen voor regio’s meer vrijheid te geven zelf te beslissen waar de overschotten heengaan. Op dit moment moet de zogeheten ‘spillage’ volgens de landelijke richtlijnen naar GGD-personeel.

Kamerleden vragen ook of burgers meer vrijheid kunnen krijgen om zich te laten inenten met de vaccins van AstraZeneca en Janssen. Het vaccin van AstraZeneca gaat vanwege zeldzame bijwerkingen alleen nog naar 60-plussers en het Janssen-vaccin ligt op het moment stil. „Kunnen we de vaccins beschikbaar stellen voor mensen die het risico aandurven?”, vraagt Laurens Dassen (Volt) aan de kabinetsleden. Wilders wil ook dat 60-plussers die bang zijn voor bijwerkingen zelf kunnen kiezen welk vaccin ze krijgen. „De mogelijkheid van een à la carte menu kunnen we nu niet bieden,” reageert Jan Paternotte (D66), „maar hopelijk over een paar maanden wel.”

Drie: opnieuw de zorgbonussen. Wie krijgen ze, hoe hoog worden ze en gaan ze ten koste van andere plannen? Minister voor Medische Zorg Tamara van Ark legde de Kamer in een brief een keuze voor: 500 euro voor zorgverleners die direct met Covid-patiënten te maken hebben of maximaal 240 euro voor alle zorgmedewerkers. „Een pedagogische truc om te kiezen tussen twee dingen die je allebei niet wilt”, zegt Lisa Westerveld (GroenLinks), die liever alle zorgmedewerkers 500 euro geeft.
Marijnissen legt een verband tussen de zorgbonussen en sneltests, waar het kabinet 1,1 miljard in wil investeren om meer plekken in de samenleving te kunnen openen. Zij wil het geld voor de sneltests gebruiken voor de zorgbonussen.

Geen van de sprekers is positief over de communicatie van het kabinet. „Niet altijd duidelijk”, evalueert Segers, „en dat is een understatement.” Liane den Haan (50Plus): „Mensen zien door de coronabomen het bos niet meer.”

RIVM meldt 8.797 positieve coronatests, aantal patiënten in ziekenhuizen gedaald

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 8.797 nieuwe positieve coronatests geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er 3.317 meer dan een dag eerder. Die stijging komt deels door een storing eerder deze week. Daardoor konden GGD’s een onbekend aantal positieve tests niet melden.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is het afgelopen etmaal weer licht gedaald. In totaal lagen donderdag 2.477 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis - 22 minder dan woensdag. Van deze patiënten liggen 789 op de intensive care, wat zich vertaalt naar een stijging van vijf. Op de reguliere verpleegafdelingen daalde het aantal met 27 naar 1.688 patiënten.

Denemarken onderzoekt delen van overgebleven vaccins, pop-up-vaccinatiecentra in moskeeën

Een greep uit het buitenlandse nieuws rondom het coronavirus:

 • Denemarken bekijkt of het de overgebleven vaccins van AstraZeneca met ontwikkelingslanden kan delen. Dat zei de Europese directeur van WHO Hans Kluge donderdag, meldt persbureau Reuters. „Ik heb begrepen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken van Denemarken de opties wil onderzoeken of daar al mee bezig is.” De WHO heeft rijke landen meermaals opgeroepen om geen vaccins op te potten. Denemarken maakte woensdag bekend te stoppen met het toedienen van AstraZeneca. Het is daarmee het eerste land dat die stap heeft gezet. Functionarissen van de WHO leverde daar volgens Reuters geen kritiek op. Ze vinden dat landen zelf de flexibiliteit moeten hebben om beslissingen te nemen over vaccins.
 • Op verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk zijn pop-up-vaccinatiecentra in moskeeën ingericht. Daarmee wil de gezondheidsdienst NHS voorkomen dat moslims het halen van een vaccin uitstellen tot na de ramadan, meldt de BBC. Zowel de NHS als islamitische geleerden toonden zich daarover bezorgd. In een verklaring die de gezondheidsdienst op de site heeft gedeeld, zeggen meerdere moslimgeleerden dat het toedienen van een prik het vasten niet kan verbreken.
 • Zweedse artsen slaan alarm vanwege een spermatekort in het land. Door de coronacrisis mijden spermadonoren de klinieken. Vrouwen die willen gebruikmaken van kunstmatige inseminatie door een donor moeten daardoor langer wachten. Volgens persbureau Reuters is de wachttijd inmiddels opgelopen van zes tot ongeveer dertig maanden. En dat kan worden verergerd, vermoedt een arts. Volgens die dokter is nog nooit sprake geweest van zo weinig donoren als het afgelopen jaar. Enkele Zweedse regio’s proberen nu via sociale media mannen aan te moedigen sperma te doneren. Dat heeft nog niet tot de gewenste resultaten geleid.

Vaccinaties worden toegediend in een moskee in Nottingham. Foto Oli Scarff / AFP

NZa: reguliere zorg nog verder afgeschaald door corona

De reguliere ziekenhuiszorg heeft deze week opnieuw moeten afschalen vanwege het toegenomen aantal coronapatiënten. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdagmiddag in haar wekelijkse rapportage. Er zijn minder operatiekamers in gebruik dan vorige week en ook de kritisch planbare zorg moest vaker worden uitgesteld.

Laatstgenoemde betreft medische ingrepen die binnen zes weken moeten worden gedaan om gezondheidsschade te voorkomen. „Wij hebben de minister voor Medische Zorg en Sport op basis van deze ontwikkelingen een dringend advies gestuurd om nog geen versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren”, schrijft de NZa. In totaal werd de operatiecapaciteit in een week met 5 procent teruggeschroefd naar 68 procent.

De door zorgpersoneel ervaren druk op intensive cares steeg iets. In Midden-Nederland was die het hoogst. „Ziekenhuizen geven hier aan dat het aanpassingsvermogen volledig is opgebruikt en dat de zorgkwaliteit in gevaar komt”, aldus de rapportage.

Ziekenhuizen gaven ook aan dat niet-kritische planbare zorg minder vaak volledig kon worden geleverd. Dit halveerde van 8 naar 4 procent. Het percentage zorginstellingen dat zei planbare zorg deels te kunnen leveren, daalde met een procentpunt naar 72 procent. Een kwart van de ziekenhuizen gaf aan helemaal geen planbare zorg te kunnen leveren, dat is een plus van 6 procent.

Een coronapatiënt op de Covid-afdeling in het HMC Westeinde. Foto Koen van Weel / ANP

Volledige Cypriotische kabinet krijgt AstraZeneca-vaccin om volk te overtuigen

Het volledige kabinet van Cyprus is donderdag ingeënt met het AstraZeneca-vaccin in een poging het volk te overtuigen van de veiligheid van het middel. Onder meer acht ministers en drie andere hoge ambtenaren ontvingen de injecties in een vaccinatiecentrum in de hoofdstad Nicosia, meldt persbureau Reuters. Op Cyprus werd het gebruik van AstraZeneca medio maart even stopgezet.

„We willen een sterke boodschap afgeven dat de vaccinatie het belangrijkst is, en niet het vaccin zelf”, zei de Cypriotische president Nicos Anastasiades. Hij heeft in januari zelf een injectie met het Pfizer-BioNTech-vaccin gehad. Ook twee andere kabinetsleden werden op basis van hun leeftijd eerder al ingeënt met een ander vaccin.

In diverse landen is het gebruik van het AstraZeneca-vaccin beperkt tot bepaalde leeftijdsgroepen - onder meer in Nederland - of is het gebruik van de beschikbare doses helemaal opgeschort. Dat gebeurde nadat de Europese toezichthouder op geneesmiddelen (EMA) mogelijke verbanden tussen het vaccin en zeldzame bloedstolsels had bevestigd.

De Cypriotische minister van Energie Natasa Pilides wordt ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. Foto Amir Makar / AFP

Zelf kiezen voor AstraZeneca kan voorlopig niet

Het is voorlopig niet mogelijk voor mensen jonger dan zestig om zelf te kiezen of ze het vaccin van AstraZeneca krijgen. In een technische briefing met onder anderen Jaap van Delden van het RIVM en Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad drongen meerdere Tweede Kamerleden daarop aan, maar volgens Van Delden ontbreekt het voorlopig aan de vaccins om dat mogelijk te maken. Bovendien zou dat vertragend werken omdat het de vaccinatiecampagne nóg complexer zou maken.

Sommige mensen onder de zestig zouden nu worden geprikt met het AstraZeneca-vaccin. Het gaat om onder meer ziekenhuismedewerkers en patiënten die in een GGZ-instelling worden behandeld. Die vaccinaties werden opgeschort vanwege zeldzame bijwerkingen van het vaccin. Deze groepen zouden nu worden geprikt met het Janssen-vaccin, maar ook dat wordt uitgesteld vanwege een onderzoek naar mogelijke bijwerkingen. Ook andere zestigminners met een medische indicatie zouden met AstraZeneca kunnen worden gevaccineerd door de huisarts, met vaccins die ze zouden overhouden als alle zestigplussers in hun praktijk al zijn gevaccineerd. Dat kan eveneens niet doorgaan.

In plaats daarvan worden nu 65-plussers geprikt met vaccins die overblijven. Volgens Van Delden duurt het nog tot mei tot die groep is gevaccineerd en AstraZeneca overblijft voor andere groepen.

Foto Oli Scarff / AFP

Ruim 74.000 NOW-aanvragen goedgekeurd in vierde ronde

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft meer dan 74.000 NOW-aanvragen van ondernemers goedgekeurd voor de vierde subsidieronde. Dat meldt het UWV donderdag. Die tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is bedoeld voor ondernemingen die werden getroffen door de coronacrisis, zodat de eigenaren daarvan hun personeel kunnen doorbetalen.

Twitter avatar UWVnl UWV In de 4e aanvraagperiode van de #NOW hebben we ruim 74.000 aanvragen toegekend. Ter vergelijking: In de 1e periode NOW werden 139.500 aanvragen toegekend, in de 2e periode NOW waren dat er 63.500 en in de 3e periode waren dat ruim 77.000 toekenningen. https://t.co/jr39DVjUJE https://t.co/ymaFh7ryNr

Tot nu toe is 2,1 miljard euro overgemaakt aan aanvragers en het UWV verwacht dat daar nog 1,1 miljard bijkomt voor de vierde periode, die januari, februari en maart 2021 beslaat. De werkgevers die meedoen aan de vierde ronde hebben gezamenlijk 1,3 miljoen mensen in dienst.

Om in aanmerking te komen voor NOW moeten ondernemers minstens 20 procent omzetverlies lijden in de genoemde periode. Net iets minder dan de helft van de aanvragen kwam van de horeca, catering en detailhandel. Bijna 3.500 aanvragen werden afgewezen. Het UWV bereidt momenteel de vijfde NOW-aanvraagronde voor.

In de eerste NOW-ronde vorig jaar werden maar liefst 139.500 aanvragen toegekend, waarbij een bedrag van bijna 8 miljard euro werd uitgekeerd. Voor de tweede ronde halveerde dat ruwweg tot 63.500 succesvolle aanvragen en een bedrag van 4,3 miljard.

Een lege winkelstraat in het centrum van Haarlem. Niet-essentiële winkels kunnen alleen winkelen op afspraak aanbieden of bestellingen leveren. Foto Remko de Waal / ANP

VS verlengen prikstop Janssen-vaccin met een week

In de Verenigde Staten is de prikpauze met het Janssen-vaccin met een week verlengd. Experts van het CDC, het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie, hebben woensdag (lokale tijd) laten weten meer tijd nodig te hebben om een mogelijk verband tussen het vaccin en zeldzame gevallen van bloedstolsels te onderzoeken. In Nederland werden de vaccinaties met het Janssen-medicijn woensdag ook stilgelegd.

Het CDC onderzocht al zes trombosegevallen bij vrouwen die werden ingeënt met het vaccin. Woensdag deed zich een zevende geval voor. Een van de vrouwen overleed aan de gevolgen van een bloedprop. Zo’n zeven miljoen Amerikaanse burgers hebben het vaccin al toegediend gekregen.

Lees ook dit artikel: Janssens goede nieuws duurde amper 24 uur

Opnieuw geen White House Correspondents’ Dinner - en ander buitenlands nieuws

Een overzicht van coronanieuws in het buitenland:

 • Het White House Correspondents’ Dinner, een normaal gesproken jaarlijks evenement waarbij de Amerikaanse president en journalisten elkaar op de hak nemen, gaat net als vorig jaar niet door. De organisatie zei woensdag dat „de huidige coronasituatie het niet toelaat om zo’n groot indoorevenement te organiseren”. Vorig jaar werd het diner eerst uitgesteld en later afgelast. Tijdens het White House Correspondents’ Dinner houdt onder meer de president van de Verenigde Staten een speech waarin hij de spot drijft met de aanwezigen - veelal journalisten, politici en vips.
 • In Duitsland is het aantal coronagevallen donderdag met bijna dertigduizend toegenomen, de grootste stijging sinds 8 januari. Dat meldt het Duitse Robert Koch Instituut (de Duitse evenknie van het RIVM) dat de besmettingscijfers in het land registreert. Het aantal nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners steeg naar 160. Van bijna driehonderd mensen werd het afgelopen etmaal bekend dat ze overleden aan Covid-19.
 • India registreerde in de afgelopen 24 uur meer dan 200.000 nieuwe coronabesmettingen, een dagrecord sinds de virusuitbraak. Volgens persbureau AFP bevindt het land zich in de tweede coronagolf en is het aantal dagelijkse besmettingen sinds begin deze maand verdubbeld. Volgens analisten is de golf van besmettingen het gevolg van religieuze feestdagen in het land, waarbij veel mensen samenkomen. In totaal is nu van meer dan veertien miljoen mensen in het Aziatische land bekend geworden dat ze de longziekte Covid-19 hebben gehad. Bijna 175.000 mensen overleden tot dusver aan de gevolgen van corona.

Voormalig president Barack Obama tijdens het Correspondents’ Dinner. Foto Rex Shutterstock / Hollandse Hoogte

VNO-NCW en FNV: verleng steunmaatregelen tot eind dit jaar

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakbond FNV pleiten voor een verlenging van de coronasteunmaatregelen tot het einde van het jaar. Dat schrijven de twee organisaties donderdag in een brief gericht aan informateur Herman Tjeenk Willink, het demissionaire kabinet en de nieuwe Tweede Kamer. Ook willen VNO-NCW en FNV dat een nationaal herstelplan op poten wordt gezet. De huidige steunpakketten van het demissionaire kabinet gelden tot 1 juli.

Het herstelplan moet volgens FNV-voorzitter Tuur Elzinga en VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen uiterlijk volgende maand klaar zijn. Daarin zou onder meer moeten worden vastgelegd dat de belastingen de komende 2,5 jaar niet stijgen. Ook moet er niet bezuinigd worden door het nieuwe kabinet. De twee voorzitters wijzen naar de laatste financiële crisis als belangrijke les: „herstel moet niet in de knop worden gebroken door lastenverzwaringen en bezuinigingen”.

Elzinga en Thijssen pleiten voor een apart fonds voor mensen die door de coronapandemie in geldnood zijn geraakt. Door het fonds zouden zij veel meer tijd moeten krijgen om af te lossen. Bedrijven zouden daarnaast tien jaar moeten krijgen om de schulden aan de overheid terug te betalen.

FNV-voorzitter Tuur Elzinga. Foto Sem van der Wal/ANP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog volgt NRC de ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 14 april:

 • Nederland laat vaccins van Johnson & Johnson op de plank liggen tot de resultaten van het onderzoek van het Europese Medicijnagentschap naar de mogelijke bijwerkingen voltooid is. Zorgmedewerkers, die vanaf donderdag geprikt zouden gaan worden, zijn teleurgesteld.
 • Vanaf 8 mei terrassen open in België, avondklok beëindigd. Na een ‘paaspauze’ van een aantal weken maakt België vanaf maandag 26 april ook winkelen zonder afspraak weer mogelijk.
 • Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend waren er bij het RIVM 5.503 meldingen van positieve coronatests geregistreerd. Dat waren er opvallend veel minder dan in de dagen ervoor.
 • De deskundigen van het Outbreak Managment Team zeggen bezorgd te zijn over de proefevenementen die de komende weken plaatsvinden. Het OMT denkt dat die testopenstellingen tot meer coronabesmettingen zou kunnen leiden.
 • De Europese Unie gaat veel meer vaccins van Pfizer/BioNTech bestellen. Dat heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen woensdagmiddag gezegd op een persconferentie. Daarnaast worden 50 miljoen Pfizer-vaccins die in het vierde kwartaal geleverd zouden worden, al in het huidige, tweede kwartaal bezorgd.
 • Lees ook: Lees hier het hele blog van woensdag terug.