Dit zijn de winnaars van de World Press Photo

Een foto van een coronaknuffel is verkozen tot de World Press Photo van het Jaar, de meest prestigieuze prijs op het gebied van persfotografie. Beelden van de coronapandemie zijn deze keer niet te missen bij de fotowedstrijd.

De winnende foto van World Press Photo dit jaar is ‘The First Embrace’, een foto van de Deense fotograaf Mads Nissen van een oudere Braziliaanse vrouw die sinds lange tijd weer een omhelzing krijgt. Dat maakte de jury donderdag in Amsterdam bekend.

Coronaknuffels, mondkapjesvervuiling en quarantaine; beelden van de coronapandemie zijn deze keer niet te missen bij de grootste journalistieke fotowedstrijd ter wereld. In de afzonderlijke categorieën koos de jury onder meer voor een serie van fotograaf Jasper Doest uit Vlaardingen. Tijdens de lockdown raakte zijn gezin bevriend met Ollie en Dollie, twee wilde duiven.

Andere winnende corona-foto’s: een Californische zeeleeuw die naar een zinkend mondkapje zwemt. Daarnaast traditiegetrouw veel hevige beelden van rampen en brandhaarden: het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan, bosbranden in Brazilië, de explosie in de haven van Beiroet. Bekijk hier alle winnaars.

Foto van het Jaar

Rosa Luzia Lunardi (85) wordt voor het eerst in vijf maanden omhelsd, door zuster Adriana Silva da Costa Souza. In het Braziliaanse Viva Bem-verzorgingstehuis in São Paulo vonden ze het ‘knuffelgordijn’ uit, waardoor mensen elkaar weer konden omhelzen. Winnaar Foto van het Jaar en eerste prijs categorie ‘Algemeen nieuws – enkel’. Foto Mads Nissen

 

Serie van het Jaar

Volgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie B’Tselem worden bijna 4.200 Palestijnen vastgehouden in Israëlische gevangenissen. Het pak van Nael al-Barghouthi hangt nog steeds in zijn slaapkamer in Kobar, nabij Ramallah, Palestina. Al-Barghouthi’s vrouw, Iman Nafi, houdt al de kleren en bezittingen van haar man. Winnaar Serie van het Jaar en eerste prijs categorie ‘Langetermijnprojecten’.
Foto Antonio Faccilongo
Lydia Rimawi ligt op haar bank in Beit Rima, nabij Ramallah, Palestina. Haar man Abdul Karim Rimawi werd in 2001 gearresteerd en veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de moord op de Israëlische minister van Toerisme Rehavam Ze’evi.
Foto Antonio Faccilongo
Vrouwen, moeders en kinderen van Palestijnse gevangenen bereiken een controlepost in Beit Seira, Palestina. Velen moeten lang reizen om Israël binnen te komen en hun familieleden in de gevangenis te bezoeken.
Foto Antonio Faccilongo
Een baby die een paar uur geleden is geboren, ligt in een couveuse in het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza.
Foto Antonio Faccilongo
Volgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie B’Tselem worden bijna 4.200 Palestijnen vastgehouden in Israëlische gevangenissen. Het pak van Nael al-Barghouthi hangt nog steeds in zijn slaapkamer in Kobar, nabij Ramallah, Palestina. Al-Barghouthi’s vrouw, Iman Nafi, houdt al de kleren en bezittingen van haar man. Winnaar Serie van het Jaar en eerste prijs categorie ‘Langetermijn projecten’.
Foto Antonio Faccilongo
 

Categorie: hard nieuws

Een man en een vrouw zijn het oneens over de verwijdering van het Emancipation Memorial in Lincoln Park, Washington DC, VS, op 25 juni 2020. Het monument toont Lincoln die in zijn ene hand de emancipatieproclamatie vasthoudt. Zijn andere hand legt hij boven het hoofd van een zwarte man in een lendendoek, geknield aan zijn voeten. Eerste prijs categorie ‘Hard News– enkel’. Foto Evelyn Hockstein

Categorie: algemeen nieuws

Categorie: hedendaagse kwesties

Fatima en haar zoon maken een visnet klaar op een boot in de baai van Khor Omeira, Jemen, op 12 februari. Fatima’s dorp werd verwoest door een gewapend conflict tussen Houthi-sjiitische moslimrebellen en een soennitische Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Eerste prijs categorie ‘Hedendaagse kwesties – enkel’. Foto Pablo Tosco

Categorie: portret

Ignat, een transgender man, met zijn vriendin Maria in Sint-Petersburg, Rusland. Eerste prijs categorie ‘Portretten – enkel’. Foto Oleg Ponomarev

Categorie: milieu

Een nieuwsgierige Californische zeeleeuw zwemt naar een gezichtsmasker op de duiklocatie Breakwater in Monterey, Californië, VS. Eerste prijs categorie ‘Milieu – enkel’. Foto Ralph Pace

Categorie: natuur

Een rothschildgiraffe wordt in veiligheid gebracht in een op maat gemaakt schip vanaf het overstroomde eiland Longicharo, in het Baringomeer, in het westen van Kenia. Eerste prijs categorie ‘Natuur – enkel’. Foto Ami Vitale

Categorie: sport

Georg klimt op een boomstam terwijl hij traint voor klimsport boulderen, te Kochel am See, Beieren, Duitsland. Eerste prijs categorie ‘Sport – enkel’. Foto Adam Pretty