In beeld

Zo vieren moslims over de hele wereld ramadan

Dinsdagavond is de islamitische vastenmaand ramadan begonnen. Moslims over de hele wereld vieren deze voor hen heilige maand door 's nachts te bidden en zich tussen zonsopgang en zonsondergang te onthouden van eten, drinken en seksuele handelingen. Ramadan is de negende maand op de islamitische kalender, die korter is dan de Gregoriaanse kalender die de meeste andere landen ter wereld gebruikt wordt. De ramadan valt daarom ieder jaar op een ander tijdstip.
Een ambtenaar in het Maleisische Putrajaya kijkt door een telescoop of hij de nieuwe maan kan zien. Zodra de nieuwe maan aan de hemel staat begint de ramadan.
Foto Mohd Rasfan/AFP
Moslims bidden bij de Ka'aba, het heiligste heiligdom in het grote moskeecomplex in de Saoedische stad Mekka, op de eerste dag van de ramadan op 13 april 2021.
Foto AP
In Mosul, Irak, dansen kinderen rond een lantaarn op de eerste avond van de ramadan,
Foto Zaid Al - Obeidi/AFP
Vrouwen bidden in de Istiqlal-moskee in Jakarta op 12 april 2021, de eerste avond van heilige vastenmaand. De ramadan begint niet in ieder land op dezelfde dag, omdat op sommige plekken de nieuwe maan een dag eerder of juist later te zien is.
Foto Adek Berry / AFP
In de Al-Azhar moskee in Caïro wordt Tarawih gebeden: een ritueel nachtgebed dat in sommige moskeeën tijdens de ramadan naast het reguliere bidden uitgevoerd wordt.
Foto Khaled Elfiq/EPA
Een Jemenitische vrouw en haar zoon bezoeken het graf van haar man op de eerste dag van de ramadan, op een begraafplaats in Sana'a, Jemen.
Foto Yahya Arhab/EPA
Vrouwen doen inkopen voor de iftar, de maaltijd waarmee moslims hun dagelijkse ramadan-vasten bij zonsondergang breken, in Medan, Noord-Sumatra, Indonesië.
Foto Binsar Bakkara / AP
In een fabriek in het Indiase Allahabad wordt vermicelli klaargemaakt voor gebruik in een lokaal traditioneel gerecht dat tijdens de ramadan veel gegeten wordt.
Foto Sanjay Kanojia/AFP
Moslims breken het vasten samen bij een iftar in de Chinese hoofdstad Beijing.
Foto Wu Hong/EPA
Een vrijwilliger deelt borden voedsel uit voor een snelle ramadanmaaltijd in een vluchtelingenkamp in de Syrische provincie Idlib. Het is eten is bereid door een lokale liefdadigheidsinstelling.
Foto Aaref Watad/AFP
Een Turks-Nederlands echtpaar tijdens de iftar. Vanwege de coronamaatregelen is het niet mogelijk grote bijeenkomsten in de moskee te houden. Veel moslims vieren ramadan daarom in huiselijke kring en volgen online gebedsdiensten.
Foto Phil Nijhuis/AFP
In Istanbul zijn op het Sultanahmet-plein bij de Blauwe Moskee moslims samengekomen voor de iftar.
Foto Ozan Kose/AFP
Haitham Nasr is een 22-jarige Palestijn die bij demonstraties in 2018 zijn been kwijtraakte. Hier loopt hij ‘s nachts met een trommel door Rafah, om mensen wakker te maken voor de traditionele suhur, de laatste maaltijd voor met de zonsopgang het vasten weer begint.
Foto Said Khatib/AFP
Bij de Burj Khalifa in de Verenigde Arabische Emiraten vuren politieagenten een kanonsaluut af als signaal dat het vasten op de eerste dag van de ramadan er op zit.
Foto Ali Haider/EPA
Ook in Herat in Afghanistan zijn moslims bij elkaar gekomen voor het traditionele nachtgebed Tarawih.
Foto Hoshang Hashimi / AFP