Manchester City en Real Madrid naar halve finale Champions League

Champions League Coach Pep Guardiola heeft met Manchester City voor de eerste keer de laatste vier bereikt in de Champions League. Daarnaast verloor Liverpool van Real Madrid in een andere kwartfinale.
Phil Foden en Kyle Walker van Manchester City.
Phil Foden en Kyle Walker van Manchester City. Foto Wolfgang Rattay / Reuters

Manchester City heeft voor de eerste keer met coach Pep Guardiola de halve finales van de Champions League bereikt. De Engelse club won ook in Duitsland van Borussia Dortmund: de return eindigde in 1-2, na 2-1 vorige week in Manchester. Daardoor kan Guardiola, bezig aan een vijfde seizoen voor City, nog altijd vier hoofdprijzen winnen. Zijn ploeg is bijna landskampioen en maakt kans op de FA Cup en de League Cup. In een op hetzelfde moment gespeelde wedstrijd wist Liverpool tegen Real Madrid in Anfield de in de uitwedstrijd opgelopen achterstand niet in te lopen.

Erling Haaland, dit seizoen voor Borussia tien keer trefzeker in de Champions League, werd door City goed uit de wedstrijd gehouden. Het was Jude Bellingham die na een kwartier de score opende voor de thuisploeg. De Engelse tiener, die in Engeland uitkwam voor Birmingham City, scoorde de 1-0.

Bellingham deed daarna als middenvelder van Borussia ook belangrijk werk in verdedigend opzicht. Na ruim een half uur blokkeerde hij in de doelmond een schot van Riyad Mahrez. Ook de sterk spelende aanvoerder Kevin De Bruyne was dicht bij de gelijkmaker. Zijn schot eindigde op de lat. City drong wel aan in de eerste helft, maar miste raffinement en slagvaardigheid in het Duitse strafschopgebied.

Aanvankelijk gaf de tweede helft hetzelfde spelbeeld te zien. Door een rare actie van Emre Can kwam City ‘goedkoop’ aan de gelijkmaker. Hij kopte de bal tegen zijn uitgestoken arm waarna Mahrez de onvermijdelijke strafschop wist te benutten: 1-1. Phil Foden besliste het tweeluik een kwartier voor tijd met een schot in de korte hoek: 1-2. Hij maakte vorige week in Manchester ook al de winnende treffer voor City, dat in de halve finales tegen Paris Saint-Germain speelt.

Liverpool vs. Real Madrid

Liverpool heeft woensdag in de kwartfinale van de Champions League tegen Real Madrid kansen gehad om de 1-3 achterstand ongedaan te maken. Die werden niet benut. Mede daardoor bleef de score in de boeiende confrontatie op Anfield steken op 0-0.

De Engelse kampioen verspeelde daarmee meteen de mogelijkheid dit seizoen nog een prijs te winnen. In de Premier League is de club nog niet eens zeker van een plaats in de top vier; in de nationale bekertoernooien werden de Reds eerder al uitgeschakeld.

Real Madrid, in Spanje nog volop in de race voor de titel, krijgt in de halve finale met Chelsea opnieuw een Engelse tegenstander.

Georginio Wijnaldum speelde mee met Liverpool, dat het toernooi twee jaar geleden nog won. In 2018 verloor Liverpool in de finale van de Champions League van Real Madrid. (ANP)

Lees ook deze reportage uit 2018 over Liverpool: Succes, magie en tragiek in Liverpool