Coinbase maakt ongekend beursdebuut

Cryptovaluta Het handelsplatform voor cryptovaluta’s is nu al meer waard dan welke beurs dan ook.

Coinbase Inc. shirts.
Coinbase Inc. shirts. Foto Michael Short

Coinbase, een van de grootste handelsplatforms voor cryptovaluta’s, heeft woensdag de verwachtingen voor zijn beursgang in New York overtroffen. Direct na het debuut was het bedrijf uit San Francisco ruim 105 miljard dollar waard.

De koers van het aandeel, waarvoor dinsdag nog een richtprijs was afgegeven van 250 dollar, bereikte een hoogste punt van 429,54 dollar. Daarmee bleek het bedrijf in een klap meer waard dan beurs-exploitanten New York Stock Exchange (NYSE) en Nasdaq bij elkaar. Overigens nam de euforie later af. Het nieuwe fonds sloot op 328,28 dollar, wat Coinbase zo’n 85 miljard waard maakt.

Coinbase maakt het mogelijk in bitcoins en andere cryptovaluta’s te handelen zonder die zelf te hoeven kopen, een soort marktplaats dus. Daarmee biedt het een groot publiek de gelegenheid makkelijk in cryptovaluta’s te beleggen. Het staat bekend als een gebruiksvriendelijke dienst, die bovendien de reputatie heeft cryptovaluta’s als bitcoin en ethereum veilig op te slaan, aldus de Financial Times. Het overgrote deel van de omzet haalt het bedrijf uit transactiekosten. Voor elke transactie vangt Coinbase een half procent van het totaalbedrag, aldus persbureau AP.

Lees ook: De virtuele spelmunt is geen bitcoin

Het bedrijf heeft de afgelopen maanden fors geprofiteerd van de snel groeiende interesse van investeerders in vooral bitcoin. Die cryptomunt is inmiddels ruim 63.000 dollar (ongeveer 52.000 euro) waard, meer dan tien keer zoveel als vorig jaar maart. Dat komt onder meer door de lage rentestand, maar ook doordat aansprekende bedrijven als Tesla erin investeren. De elektrischeautofabrikant kocht dit jaar voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins.

Het gaat Coinbase daardoor vooral sinds vorig jaar voor de wind. In 2020 wist het zijn omzet tegenover 2019 te verdubbelen, tot 1,14 miljard dollar (zo’n 950 miljoen euro). Ook maakte het vorig jaar ruim 320 miljoen dollar winst, waar het een jaar eerder nog tientallen miljoenen aan verlies rapporteerde. Coinbase telde vorig jaar 43 miljoen geverifieerde gebruikers. De klanten van het handelsplatform waren samen goed voor zo’n 2,8 miljoen transacties per maand.

De gekte rond het handelsplatform groeide vorige week nog eens na publicatie van schattingen voor het eerste kwartaal van 2021: zo’n 1,8 miljard dollar omzet en 730 miljoen tot 800 miljoen dollar nettowinst.