‘Amerikaanse troepen uiterlijk 11 september thuis’

Afghanistan Precies twintig jaar na 9/11 wil president Biden uit Afghanistan zijn vertrokken. De VS verzoeken Nederland nog wel om extra troepen.

Alle Amerikaanse troepen moeten uiterlijk 11 september uit Afghanistan weg zijn, exact twintig jaar na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten van 9/11. Een aankondiging van de Amerikaanse president Joe Biden daarover wordt volgens verschillende Amerikaanse deze woensdag verwacht. In een eerder akkoord, gesloten onder toenmalig president Trump, stond dat op 1 mei een einde zou komen aan de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan.

Ook het Verenigd Koninkrijk is nu voornemens om voor 11 september zijn troepen uit Afghanistan terug te trekken, schrijft de Britse krant The Times. Het VK draagt met zo’n 850 militairen bij aan de NAVO-missie Resolute Support, die bedoeld is om leger en politie verder op te bouwen. Volgens The Times zou onder meer een faciliteit voor militaire trainingen in hoofdstad Kabul straks worden overdragen aan de lokale autoriteiten.

Aan de NAVO-missie in Afghanistan dragen ook Nederland en andere lidstaten troepen bij. Demissionair ministers Ank Bijleveld (Defensie, CDA) en Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) schreven dinsdagavond aan de Tweede Kamer dat Nederland het verzoek heeft gekregen om voorlopig tachtig extra militairen naar Afghanistan te sturen. Het gaat om militairen van de infanterie van de Landmacht die uit voorzorg paraat stonden. Voor hun uitzending gaat eerst een zogeheten ‘Artikel 100’-brief naar de Tweede Kamer, waarna een debat volgt. Het besluit moet tevens officieel worden goedgekeurd door de ministerraad. De militairen moeten vervolgens uiterlijk 30 april operationeel zijn in Afghanistan, schrijven de ministers in de Kamerbrief.

Langste oorlog

De situatie in Afghanistan is de afgelopen tijd verslechterd door geweld van de Taliban. Officieel zijn er nog 2.500 Amerikaanse troepen in Afghanistan, hoewel het aantal fluctueert en het er volgens The Washington Post momenteel zo’n duizend meer zijn. Daarnaast zijn er zevenduizend buitenlandse troepen aanwezig, overwegend NAVO-troepen. Zonder steun van hun Amerikaanse collega’s en de Amerikaanse legerinfrastructuur zouden die het moeilijk krijgen in Afghanistan.

De oorlog in Afghanistan heeft naar schatting het leven gekost van ruim tweeduizend Amerikaanse militairen en minstens 100.000 Afghaanse burgers. Met de Amerikaanse aftocht zou tevens een einde komen aan de langste oorlog die de VS tot nu toe voerden.