Forse toename zelfgemaakte explosieven

Nederlands Forensisch Instituut Vanwege financiële tekorten, veroorzaakt door vervanging van apparatuur en ict, zal het NFI de komende jaren minder onderzoek voor OM en politie doen.

Schade aan de ramen van de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel waar een dag eerder een explosie was.
Schade aan de ramen van de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel waar een dag eerder een explosie was. Foto Koen van Weel

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ziet een forse toename van het aantal zelfgemaakte zware explosieven in Nederland. Vorig jaar werden bij het NFI door de politie en het Openbaar Ministerie 31 zaken aangedragen met door criminelen zelf gefabriceerde bommen: een bijna verdrievoudiging ten opzichte van een jaar eerder.

NFI-directeur Marc Elsensohn spreekt van een „schrikbarende toename”. Die past volgens hem in de opmars van zware misdaad en ondermijning. „De explosieven worden vooral door de georganiseerde misdaad gebruikt voor bedreigingen, afrekeningen en aanslagen.”

Lees het volledige interview: Het Forensisch Instituut kan steeds meer, maar gaat steeds minder doen

Volgens Elsensohn kan het NFI de vraag naar onderzoek naar explosieven niet meer aan. Het onderscheidt onderzoeken naar handgranaten, plofkraken en zelfgefabriceerde explosieven en alle categorieën stegen in vijf jaar fors. Het totaal aantal explosievenonderzoeken verdubbelde in die periode naar 107. Het NFI speelt een centrale rol in de opsporing en berechting van misdrijven. Naast toxicologisch, medisch en dna-onderzoek kraakt het NFI ook criminele communicatie.

Vanwege financiële tekorten, veroorzaakt door vervanging van apparatuur en ict, zal het NFI de komende jaren minder onderzoek voor OM en politie doen. Hoeveel minder is onduidelijk, maar volgens Elsensohn is het een „aanzienlijk hoger percentage” dan de vijf procent waarmee het budget gekort wordt. „Dit verhoudt zich slecht tot de aanpak van de georganiseerde misdaad en ondermijning.”

Interview Elsensohn pagina 10