Ex-politiechef krijgt lagere straffen dan geëist voor ritselen diners, voetbal- en concertickets

Vonnis Ad Smit, die 240 uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf kreeg opgelegd, trakteerde met geld van de politie familieleden op chique diners en kaartjes voor Ajax en concerten in de Ziggo Dome.

De voormalige Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit.
De voormalige Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit. Foto Amaury Miller

De voormalige Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit (68) is dinsdag door de rechtbank Amsterdam wegens verduistering veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.

De rechtbank verwijt hem tussen 2009 en 2014 familieleden met geld van de politie op chique diners en toegangskaarten voor voetbalwedstrijden van Ajax en concerten in de Ziggo Dome te hebben getrakteerd.

Door het plegen van deze feiten heeft Smit volgens de rechtbank in de uitoefening van een publieke functie in aanzienlijke mate misbruik gemaakt van zijn positie. „Hij heeft geld van de Nationale Politie jarenlang besteed ten behoeve van zijn eigen familie. Daarmee heeft verdachte het aanzien en de integriteit van de Nationale Politie schade berokkend. Zijn handelen heeft grote maatschappelijke impact omdat dit het vertrouwen van het publiek in de politie in het algemeen raakt.”

Negen maanden cel geëist

De straf is fors lager dan de eis van het Openbaar Ministerie dat negen maanden onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats vond. Als districtschef bij de politie Amsterdam-Amstelland beschikte Smit jaarlijks over een representatiebudget van 15.000 tot 20.000 euro. Dat geld gaf hij uit aan onder andere etentjes, bezoek aan voetbalwedstrijden en aan concerten met zakenrelaties. Ook beloonde hij op deze manier wel eens een politieambtenaar als deze iets bijzonders had gedaan.

De rechtbank oordeelt dat de financiële registratie- en controlemechanismen ten aanzien van het gebruik van het representatiebudget tekortschoten: er waren te weinig regels of kritische aandacht voor de wijze waarop de budgetten werden gebruikt.

Mede gelet daarop concludeert de rechtbank dat er onvoldoende bewijs is dat de man strafbaar heeft gehandeld in gevallen waar collega’s van hem op kosten van het representatiebudget een wedstrijd of een concert bijwoonden. De rechters spreken hem dan ook van deze feiten vrij. Ook is er geen bewijs dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting.

Ajax en Maison de Boer

Smit handelde wel strafbaar bij het trakteren van zijn twee dochters en vader. De rechtbank stelt vast dat tussen 2009 en 2014 meerdere van zijn familieleden geregeld naar Ajax gingen, bij Maison van den Boer aten, naar een aantal concerten gingen en tweemaal dineerden in het restaurant van het Okura Hotel, op kosten van de politie en zonder dat daar een werkgerelateerde aanleiding voor was.

Lees ook:Als een ware tikmachine regelde hij kaartjes voor de politie

De Nationale politie had in de zaak een schadevergoeding van bijna 50.000 euro geëist. Daarvan kan de rechtbank slechts ruim 2.000 euro toewijzen. Dit heeft ermee te maken dat niet is gebleken welke exacte wedstrijden en diners door welke familieleden zijn bezocht. De rechtbank heeft ook te weinig aanknopingspunten om een schatting te kunnen maken. De politie kan hiervoor nog naar de civiele rechter stappen.