Jeugdboek Benny Lindelauf wint Woutertje Pieterse Prijs

Jeugdliteratuurprijs De Woutertje Pieterse Prijs voor tekst en illustratie (15.000 euro) gaat naar Hele verhalen voor een halve soldaat een sprookjesachtige raamvertelling die volgens de jury „adembenemend opgeschreven” is.

Benny Lindelauf, schrijver van het winnende ‘Hele verhalen voor een halve soldaat’. Foto Andreas Terlaak
Benny Lindelauf, schrijver van het winnende ‘Hele verhalen voor een halve soldaat’. Foto Andreas Terlaak

Schrijver Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda winnen de Woutertje Pieterse Prijs 2021 voor het jeugdboek Hele verhalen voor een halve soldaat. Dat werd zaterdag bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. De jaarlijkse prijs voor jeugdliteratuur (15.000 euro) gaat daarmee voor de tweede keer naar Lindelauf, die de onderscheiding ook in 2011 kreeg. De jury noemde het boek „sterk verbeeld” en „adembenemend opgeschreven”.

Het winnende boek is een raamvertelling over een familie van frontsoldaten, die voor hun vertrek naar de oorlog steeds een verhaal vertellen: sprookjesachtige vertellingen met even warme als naargeestige ondertonen en een tijdloze kwaliteit. De jury, onder voorzitterschap van Abdelkader Benali, schrijft in haar rapport „een uitzonderlijk boek te bekronen dat als in een sprookje het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen, een boek dat het grimmige niet schuwt, de lezer op een bloedstollende reis meeneemt en hem laat zien hoe groot en diep onze wereld kan zijn”.

Meesterwerk

Lindelauf en Volbeda delen de prijs: de Woutertje Pieterse Prijs is de enige Nederlandse jeugdliteratuurprijs die tekst en illustraties samen beoordeelt, in tegenstelling tot de Gouden Griffel, voor schrijvers, en het Gouden Penseel, voor illustratoren. De boeken van Lindelauf worden bijna zonder uitzondering bekroond: zijn doorbraakroman Negen Open Armen (2004) ontving de Thea Beckmanprijs en de Gouden Zoen, De hemel van Heivisj (2010) won de Woutertje Pieterse Prijs, Hoe Tortot zijn vissenhart verloor kreeg de Gouden Lijst. Ludwig Volbeda (1990) kreeg in 2018 het Gouden Penseel, de prijs voor de beste kinderboekillustraties.

Lees ook het interview met Benny Lindelauf: ‘Uit doodsangst komt levensdrift, levensmoed’

Hele verhalen voor een halve soldaat werd afgelopen najaar al als een meesterwerk onthaald in recensies (vijf ballen in NRC), maar was nog geen vanzelfsprekende winnaar: het kreeg tegenstand van een sterke lijst uiteenlopende nominaties, van prentenboek tot jeugdroman. Een van de genomineerden was de kijkboekbestseller Alfabet van Charlotte Dematons, net als de historische jeugdroman De naam van de vader van Rindert Kromhout, het prentenboek De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp en Sebastiaan Van Doninck en Koningskind, een bewerking van het Bijbelverhaal over koning Salomo door Selma Noort. Ted van Lieshout, in 2012 winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs, dong mee met zijn grensverleggende non-fictieboek Wat is kunst?.