Gouverneur Theo Bovens en gedeputeerden Limburg stappen op

Integriteit Provinciale Staten van Limburg achten het college van Gedeputeerde Staten niet meer in staat om schoon schip te maken na de zoveelste integriteitsaffaire.

Het Limburgse provinciehuis, het Gouvernement aan de Maas.
Het Limburgse provinciehuis, het Gouvernement aan de Maas. Foto Anita Pantus / ANP

Gouverneur Theo Bovens en de gedeputeerden in Limburg stappen op. Dat besluit namen ze vrijdagmiddag vlak voordat een meerderheid van Provinciale Staten van Limburg een motie van wantrouwen zou aannemen.

De Staten achten de commissaris van de koning Bovens (CDA) en de vijf gedeputeerden niet in staat om schoon schip te maken en een uitweg te vinden uit de bestuurlijke chaos ontstaan door een affaire rond landschapsstichting IKL.

Bovens kondigde zijn vertrek aan, maar zei aan te blijven tot een waarnemer is benoemd. Voor die termijn is met de fractievoorzitters een termijn van maximaal zes maanden afgesproken. Bovens heeft vrijdagmiddag overleg gehad met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66).

De CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus traden twee weken geleden al af vanwege de affaire. De vijf resterende gedeputeerden stappen nu ook op, maar verwerpen alle kritiek uit de Staten.

Lees ook over de affaire rond ex-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen

Gedeputeerde Andy Dritty, met emotie in zijn stem: „Wij betreuren dat wordt geoordeeld over college en gouverneur zonder waarheidsvinding. Zonder vertrouwen is het ons niet mogelijk om ons werk voor Limburg te doen. Daarom treden wij per direct af.”

Gedeputeerde Carla Brugman: „Buiten staat de wereld in brand en hier zijn we met dit soort dingen bezig.”

Bovens zei zelf dat er in Limburg nu „ruimte is voor een nieuwe start”. Hij herkende zich niet in alle kritiek die er op hem is geuit.

Een vieze bezem

In de Statenzaal in het Gouvernement aan de Maas hekelden bijna alle fracties „de jarenlange machtspolitiek van het CDA in Limburg”, zoals de SP het noemde. „We kunnen niet blijven poetsen met een vieze bezem”, vond ook René Claassen, fractievoorzitter van de PVV en indiener van de motie van wantrouwen.

Volgens VVD-fractievoorzitter Karin Straus is het tijd om „afscheid te nemen van elke vorm van vriendjespolitiek en het stigma dat in Limburg bepaalde zaken normaal zijn”.

D66 wilde „nieuw leiderschap” en volgens Forum voor Democratie is het opstappen „nodig, en eerlijk naar de burger toe.” Partij voor de Dieren zag „geen enkele zelfreflectie en deemoedigheid”. De PvdA maakte het af met de constatering dat een „schaduwbestuur van CDA’ers” Limburg regeert met „netwerkcorruptie.”

Lees ook: Ondanks de vele affaires vond Theo Bovens dat Limburg het goed deed

IKL-affaire

Aanleiding voor de crisis is de affaire rond IKL en haar directeur, oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. NRC meldde op 23 maart hoe hij via constructies subsidiegeld van onder meer de provincie Limburg naar zijn eigen bv’s sluisde. Hij huurde medewerkers voor IKL in via zijn eigen bedrijven, verkocht producten van de die ondernemingen via de stichting en liet zichzelf inhuren tegen een te hoog tarief. De IKL-kwestie is de vierde integriteitsaffaire rond het CDA in korte tijd.

Of de minister van Binnenlandse Zaken binnen een half jaar nog een waarnemer voor Bovens benoemt of dat er meteen een opvolger wordt gezocht is nog onduidelijk. Het is aan de Limburgse politiek om op korte termijn nieuwe gedeputeerden te benoemen. Mogelijk is dat opnieuw een extraparlementaire coalitie. Het CDA heeft al gezegd daarvoor geen kandidaten te willen leveren.

Lees ook: De klusjesmannen van Limburg