OM: verdachte opgepakt voor plan terroristische aanslag vaccinatiepunt Den Helder

Een vaccinatiepunt in Almere.
Een vaccinatiepunt in Almere. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Op 18 maart is een 37-jarige man uit Den Helder aangehouden op verdenking van het beramen van een terroristische aanslag bij een vaccinatielocatie in Den Helder. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag. Justitie stelt dat de verdachte van plan was een „ontploffing te veroorzaken” bij het vroegere gemeentehuis in Den Helder, dat nu dienstdoet als vaccinatiepunt. Zijn plannen zijn volgens het OM verijdeld. Onduidelijk is waar de man is opgepakt en hoever hij was met zijn terreurintenties.

Politie en justitie spreken van een terreurverdachte, omdat hij beoogde de bevolking „ernstige vrees aan te jagen” en „economische en sociale structuren in het land te ontwrichten”. Het OM stelt dat hij een „cruciaal overheidsproces” op „extreem gewelddadige wijze” heeft proberen te saboteren. Hierdoor zou volgens justitie „de volksgezondheid in het geding” zijn gebracht, omdat minder mensen een vaccin krijgen en het coronavirus daardoor meer slachtoffers kan maken.

De verdachte zit sinds zijn aanhouding vast. Hij is daarna voorgeleid aan de rechter-commissaris in de raadkamer van de rechtbank in Alkmaar. Die heeft besloten dat zijn voorlopige hechtenis met negentig dagen wordt verlengd. Justitie meldt dat er een onderzoek naar mogelijke medeverdachten loopt.

Eerder werden elders testlocaties het doelwit van geweld: begin maart ging een explosief af bij een teststraat in Bovenkarspel. Eind januari werd een testlocatie in Urk in brand gestoken en in Hilversum trof de politie diezelfde maand vuurwerk met daaraan vast een brandbaar materiaal aan bij een teststraat. Het Openbaar Ministerie kan niet zeggen of een verband bestaat tussen de incidenten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gezondheidsraad adviseert ander vaccin dan AstraZeneca voor zestigminners